Bryndzový koláč

danielas - bez fotkydanielas, 11. februára 2013
Bryndzový koláč
Foto: danielas

Keď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v Zobraziť celý popisKeď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v pamäti a mávam na ne chuť, bohužiaľ, recept som si vtedy nevypýtala. Dnes viem, že to bola chyba. Snažím sa aj ja napodobiť tú chuť a myslím, že som blízko... Uľahčila som si to trošku a robím koláč

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g pšeničná
225 ml vlažné
75 ml
30 g čerstvé
1 ks
1 čl
2/3 čl
PLNKA:
1 kg
25-30 Dg prerastená
4-5 ks stredne veľké
 alebo (nasekaný)
 jemne posekaná




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom,olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke,pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky.

    Bryndzový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor /ja z mrazáku/,alebo pažítku

    Bryndzový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Ja pridávam aj výpek zo slaninky. Ak ho je viac, môžeme nakoniec s ním potrieť vrch koláča pred dopečením

    Bryndzový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň. Zapneme rúru na 180C

    Bryndzový koláč - obrázok 4
  5. 5

    A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou...popicháme a šup do rúry

    Bryndzový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Ja koláč pred vložením do rúry nezvyknem potierať. Kým sa pečie si pripravím rozotretý cesnak,dám ho do trošku letnej osolenej vody a keď koláčik chytá farbu,potriem a ešte zapečiem

    Bryndzový koláč - obrázok 6
  7. 7

    A rozvoniava! Necháme vychladnúť a pochutnávame si.

    Bryndzový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Aj vám dobrú

Diskusia k receptu

jerica
@danielas perfektnééé:-) to veru nebude len tak v mojej kk , na to sa v najbližšom dni rozhodne dám :-)
a od @cistinka koment , to len priklincoval , že recept je perfektný :-)
radost
@danielas hmmm....tak ty mi želáš "dobrú chuť!"tak potom taká láskavá bud´-by nemala som košík prázdny-baliť už teraz začni-a počítaj s tým-že ja zjem veľa...len toľko som chcela...:-))))
zuzik01
vyzera skvelo a verim, ze tak aj chutil... vsetky ingrediencie perfektne (az na ten kmin...) a urcite ho vyskusam a dam vediet aka bola odozva ;-)
marianna76
Nádherný, veľmi pekný... super.... skoro ho určite podľa Vás spravím. Ďakujem
izabella929
skvelý brindzovník))), ktorý aj ja pečiem hlavne v lete, lebo ja pokrájam do bryndze aj čerstvý kôpor..hoci mám zaváraný, ale ten si tak krásne netróni na vrchu koláčika, ktorým ozdbím aj vrch..u nás sa slaninka do neho nedáva, ale určite to vyskúšam a potom napíšem, ktorá verzia je lepšia..))
evusik
vyzerá úžasne, bryndzové pagáčiky robím aj ja, ale takýto koláč nepoznám a ešte so slaninkou .. to musela byť u vás doma vôňa... krása :-)
danielas
ďakujem vám všetkým za milé slová, aj veršík, a vytešujem sa, že sa vám bryndzovník páči
danielas
@izabella929 v pohode, poznám tvoje recepty a viem, že slovenčinu ovládaš. Sem-tam sa prihodí každému. Môj ocko bol slovenčinár a veľmi dobrý a ja veru problémy s pravopisom už mávam. Iste by sa tomu nepotešil ...hm
ethanel
Super, akurat som dojedol nieco podobne, svojra mi upiekla s kozim syrom, olivami
erika61
vyzerá super aj na pohľa a určite aj veľmi chutí,si šikulka....
alexdidi
Určite je vynikajúci,bryndzu a všetko z nej milujem,ale keď tak rátam,len bryndza stojí asi 8 eur,takže aj dosť drahý koláč.Nuž všetko dobré aj niečo stojí....
ejta
no tak tento koláčik vôbec nemôže byť zlý....
janazjarku
Tak totok by ma nenapadlo !! Perfektné, chvíľu si počkám na čas, keď sa bude dať kúpiť ozajstná bryndza a vyskúšam a o výsledok sa určite podelím .-) A šup do KK !!
soncya
takéto slané, kysnuté a ešte aj s bryndzou - rozprávka! Vyskúšam v dohľadnej dobe. Ďakujem. :)
radost
a keby som dala cesto-plnka...neprikryla druhým plátom?
mracik9
Určite by na teba stará mama bola pyšná za taký super koláčik
danielas
@radost asi by to chytilo kôročku, aj takýto môže byť chutný, vyskúšaj a daj vedieť:D
siskam
Koláč vyzerá perfektne a iste aj tak chutí. Ale ako píše @alexdidi je dosť drahý. Už môžeme len spomínať na časy, keď sme dali za 1 kg bryndze 20.- Sk.
salinka
Toto je pre mňa najlepší "zákusok" . Len nesúhlasím s bodom číslo 7. Nenechám vychladnúť, zhltnem ešte horúce:-)))
smejkad
nebolo tolko bryndze, tak som nadstavila syrom a vrch som spravila ako mriezku
cesnakom som nepotierala, lebo ide malej na desiatu ( ostal trochu menej slany - co uz, ked nerozmyslam )
ani kopor doma nebol
ale je tak uzasny, ze urcite este bude repete :-)
dakujeme :-)
ani kopor doma nebol
danielas
potešila si @smejkad , hlavné , že pochutilo :-) Deti väčšinou bez kôpru, aj tie naše. Niekedy sa dá "vypomôcť"aj pažítkou
mriežkovaný je iste zaujímavý, niekedy spravím taký




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia