Foto: danielas
Keď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v Zobraziť celý popisKeď k nám zavítala stará mama a priniesla kysnuté bryndzové pagáčiky, to bolo vtedy sveta žiť! Nikto iný ich také neurobil. Ostali mi v pamäti a mávam na ne chuť, bohužiaľ, recept som si vtedy nevypýtala. Dnes viem, že to bola chyba. Snažím sa aj ja napodobiť tú chuť a myslím, že som blízko... Uľahčila som si to trošku a robím koláč
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g pšeničná |
|
225 ml vlažné |
|
75 ml |
|
30 g čerstvé |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
2/3 čl |
|
PLNKA: | |
1 kg |
|
25-30 Dg prerastená |
|
4-5 ks stredne veľké |
|
alebo (nasekaný) |
|
jemne posekaná |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho k múke s vajíčkom,olejom a soľou a vypracujeme vláčne cesto. Ak je moc riedke,pridáme trošku múky. Necháme vykysnúť pol až trištvrte hodinky.
-
2
Počas kysnutia cesta si opražíme slaninku, uvaríme zemiaky v šupke a chladné ich postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme bryndzu, posekaný kôpor /ja z mrazáku/,alebo pažítku
-
3
Ja pridávam aj výpek zo slaninky. Ak ho je viac, môžeme nakoniec s ním potrieť vrch koláča pred dopečením
-
4
Cesto rozdelíme napoly a vyvaľkáme. Dáme na pomastený plech a rozotrieme náplň. Zapneme rúru na 180C
-
5
A prikryjeme druhou rozvaľkanou polovicou...popicháme a šup do rúry
-
6
Ja koláč pred vložením do rúry nezvyknem potierať. Kým sa pečie si pripravím rozotretý cesnak,dám ho do trošku letnej osolenej vody a keď koláčik chytá farbu,potriem a ešte zapečiem
-
7
A rozvoniava! Necháme vychladnúť a pochutnávame si.
-
8
Aj vám dobrú
a od @cistinka koment , to len priklincoval , že recept je perfektný :-)
cesnakom som nepotierala, lebo ide malej na desiatu ( ostal trochu menej slany - co uz, ked nerozmyslam )
ani kopor doma nebol
ale je tak uzasny, ze urcite este bude repete :-)
dakujeme :-)
ani kopor doma nebol
mriežkovaný je iste zaujímavý, niekedy spravím taký