Bryndzové pirohy

daskapp - fotkadaskapp, 22. decembra 2011

Tieto pirohy sú z mojej rodnej obce - Vernár. Sú vynikajúce, vyskúšajte. :)

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
125 g
 alebo sušená
  vlažná




Postup

  1. 1

    Uvaríme zemiaky v osolenej vode, scedíme a popučíme. Pridáme bryndzu, 1 KL sušenej mäty (ak máme čerstvú pridáme viac). Premiešame a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Urobíme cesto z múky ( cca 200 g - dávam od oka, presne neviem ), vody a soli. Vyvaľkáme a vykrajujeme okrúhlou formičkou kolieska, ktoré plníme zemiakovo-bryndzovou zmesou. Z koliesok vytvoríme pirohy. Pravé vernárske pirohy sa robia zahýnané - foto dodám neskôr.

  3. 3

    Pirohy varíme v osolenej vode, podávame s oškvarenou slaninkou. Dobrú chuť ! :)

Diskusia k receptu

violetacamorova
Do cesta nedávajú na Vernári vajíčko? Mám veľmi rada pirohy s bryndzovou plnkou, slaninkou a kyslou smotanou, mňam!
daskapp
možno niektorí dávajú ale ja nedávam lebo cesto rýchlo schne potom sa mi zle zlepujú
veronikahu
ak sa pirohy zle zlepujú, potrite kraje čistou vodou, alebo vajíčkom, okrem vajíčka pridávam do cesta málinko oleja, aby sa s ním lepšie pracovalo, uvarené polievam roztopeným maslom, ale aj s opečenou slaninou sú výborné, do plnky je najlepšia čerstvá pažítka,
odile304
125g bryndze na 1 kg zemiakov... to su skor zemiakove pirohy :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia