Foto: pivonka
Je to vlastne obmena Tarte Tatin, ale sa mi zdá lepšia, ako tá, ktorú som už vo svojich receptoch zverejnila. Aj chuťovo, ale hlavne Zobraziť celý popisJe to vlastne obmena Tarte Tatin, ale sa mi zdá lepšia, ako tá, ktorú som už vo svojich receptoch zverejnila. Aj chuťovo, ale hlavne je jednoduchšia technológia a je menšie riziko popálenia. Recept mám z internetu a sú preň vhodnejšie kyslejšie jablká.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Osiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto.
-
2
Spracujeme ho, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
-
3
Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň.
-
4
Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložíme pečiacim papierom. (Aby sa mi papier neposúval, prilepím ho troškou tuhého tuku). Ja som mala formu väčšiu a myslím, že je vhodnejšia. Cesta aj jabĺk je dosť. Na dno formy nalejeme karamel.
-
5
Posypeme sušenými brusnicami
-
6
na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk
-
7
Jabĺk je veľa, forma veľká, tak som pridala
-
8
až som minula všetky.
-
9
Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu urobíme špajdľou dierky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
-
10
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
-
11
Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč opatrne ale rýchlym pohybom preklopíme.
-
12
Tu je pohľad v reze:
@majkah , "i tak še da, i tak še da" :-)
@rebeka14 , nevadí, ak máš ešte zásobu z úrody jabĺk, spravíš nabudúce. Maslo a cukor sú uvedené v rozpise surovín zvlášť na cesto a zvlášť na karamel. Opravím termín "plnka" na "karamel". Keď sa jablká pečú, pustia šťavu, ktorá rozpustí karamel a je z toho úžasná krémová šťava.
Ďakujem za nahliadnutie (aj tým, čo nekomentovali:-)) a komentáre.