Brusnicovo-jablková torta fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 15. januára 2015
Brusnicovo-jablková torta (fotorecept)
Foto: pivonka

Je to vlastne obmena Tarte Tatin, ale sa mi zdá lepšia, ako tá, ktorú som už vo svojich receptoch zverejnila. Aj chuťovo, ale hlavne je jednoduchšia technológia a je menšie riziko popálenia. Recept mám z internetu a sú preň vhodnejšie kyslejšie jablká.

12
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150 g
50 g
1 ks
Karamel:
50 g
100 g
2 PL
Okrem toho:
50 g
700 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Osiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracujeme ho, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložíme pečiacim papierom. (Aby sa mi papier neposúval, prilepím ho troškou tuhého tuku). Ja som mala formu väčšiu a myslím, že je vhodnejšia. Cesta aj jabĺk je dosť. Na dno formy nalejeme karamel.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme sušenými brusnicami

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jabĺk je veľa, forma veľká, tak som pridala

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    až som minula všetky.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu urobíme špajdľou dierky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč opatrne ale rýchlym pohybom preklopíme.

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je pohľad v reze:

    Brusnicovo-jablková torta (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Torty, Sezónne jedlá, Jesenné, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu

marianne
Teda @pivonka , krásny koláč a s tým karamelom si to vymyslela eňo-ňuňo. Ten sa nedá nespraviť,od Teba sa mi všetko darí naposledy som doma ohúrila Tvojím parížským rezom..si veľmi šikovná
majkah
Keď nemate karamel, dajte na plech/formu cukor, zapnite v rúre zapnite horný ohrev, za chvíľu máte karamel, na ktorý poukladáte ovocie, orechy, ja pridávam aj škoricu
rebeka14
Super recept,škoda ,že som sem nenazrela skôr..práve som robila iný koláč...to maslo a ten cukor je na ten karamel??
pivonka
@marianne , som veľmi rada, že parížske rezy chutili. Ak naozaj budeš niekedy robiť tento koláč, tak použi kyslejšie jablká alebo zníž množstvo karamelu, aby nebol presladený. Viem, že nemáš rada presladené koláče, písala si mi to v reakcii na moju realizáciu tvojho výborného receptu na koláč "charašo".
@majkah , "i tak še da, i tak še da" :-)
@rebeka14 , nevadí, ak máš ešte zásobu z úrody jabĺk, spravíš nabudúce. Maslo a cukor sú uvedené v rozpise surovín zvlášť na cesto a zvlášť na karamel. Opravím termín "plnka" na "karamel". Keď sa jablká pečú, pustia šťavu, ktorá rozpustí karamel a je z toho úžasná krémová šťava.
Ďakujem za nahliadnutie (aj tým, čo nekomentovali:-)) a komentáre.
evanaaa
Iste dobrý koláčik......ja som si ale myslela, že je to ako ten "vareškový" koláč, ktorý sa zaleje niečim, preto sa robia dierky rúčkou varešky, aby to lepšie presiaklo. Ale vidím, že tento sa prevracia.