Brusnicovo-jablková torta (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Je to vlastne obmena Tarte Tatin, ale sa mi zdá lepšia, ako tá, ktorú som už vo svojich receptoch zverejnila. Aj chuťovo, ale hlavne je jednoduchšia technológia a je menšie riziko popálenia. Recept mám z internetu a sú preň vhodnejšie kyslejšie jablká.

12
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Osiatu múku zmiešame s cukrom, maslom a vajcom a vymiesime na hladké cesto.
  2. Spracujeme ho, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
  3. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme cukor a vodu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme chvíľu vrieť, kým nezíska svetlozlatý odtieň.
  4. Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložíme pečiacim papierom. (Aby sa mi papier neposúval, prilepím ho troškou tuhého tuku). Ja som mala formu väčšiu a myslím, že je vhodnejšia. Cesta aj jabĺk je dosť. Na dno formy nalejeme karamel.
  5. Posypeme sušenými brusnicami
  6. na ktoré rozložíme osminky očistených a olúpaných jabĺk
  7. Jabĺk je veľa, forma veľká, tak som pridala
  8. až som minula všetky.
  9. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a preložíme na jablká. Okraje mierne pritlačíme, do stredu urobíme špajdľou dierky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
  10. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme.
  11. Upečený koláč necháme päť minút odstáť, potom navrch položíme tanier väčší, ako je forma, a koláč opatrne ale rýchlym pohybom preklopíme.
  12. Tu je pohľad v reze: