Bruschetta s dubákmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Bruschetta je opečený alebo grilovaný chlieb známy v Taliansku,pripravuje sa najčastejšie s paradajkami, cesnakom,syrom a bazalkou,ale aj s bravčovým mäsom a rôznymi inými surovinami. Vznikla v 15.storočí v strednom Taliansku ako nápad na zužitkovanie staršieho chleba. Dnes sa podáva na raňajky, ako pohostenie a najčastejšie ako predjedlo. V toskánsku sa nazýva Fettunta,v regióne Ambruzza zase Ventricina, v reštauráciách vám pred vašimi očami nastrúhajú na ňu čerstvé hoblinky parmezánu.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dubáky som namočila do teplej vody asi na 30 minút.
  2. Na oleji som orestovala pokrájanú cibuľu,...
  3. ... pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené,osolila som, dusila som ich do mäkka, ...
  4. ...ked sa odparila všetka tekutina, ešte som ich chvíľu orestovala,...
  5. ..pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho orestovala, len kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu....
  6. ...a na záver som dubáky okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Medzičasom som pokrájala včerajšiu ciabattu na krajce, uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
  8. ...pokvapkala som ich olejom...
  9. ...a opiekla v trúbe bez otáčania na 180 stupňoch ventilátor pekne do chrumkava asi 20 minút u mňa.
  10. Na horúce bruschetty som naniesla horúce dubáky, ozdobila som petržlenovou vňaťou, vy môžete dať lístky čerstvej bazalky, čerstvé parmezánové hoblinky si už dal každý sám podľa vlastnej chuti. Podávala som s horúcim čajom s citrónom, mali sme chrumkavé a úžasne chutné voňavé raňajky.
  11. záber zblízka. Bruschetta sa podáva v talianskych reštauráciách priami už pred objednávkou hlavného jedla, prinesú vám ju horúcu hned, len čo si sadnete za stôl bez pýtania a parmezán hobľujú na bruschettu priamo pred vami, koľko si sami určíte. Najčastejšie sa podáva s paradajkami, syrom, cesnakom a bazalkou, ale sú známe aj iné obloženia ako napr. z húb, bravčového mäsa,či inými prísadami, môžu byť grilované alebo opekané, sú nielen obľúbeným predjedlom, ale aj častými chutnými raňajkami a skvelým pohostením pre návštevy.