Broskyňový koláč fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 30. mája 2015
Broskyňový koláč (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je ľahký a zaujímavý.

Suroviny

Suroviny na cesto:
100 g
220 g
4 PL
20 g
125 ml
150 g
4 ks
Pena z bielkov na vrch koláča:
250 g
4 ks
Pomocné suroviny:
280 g (veľká konzerva)




Postup

  1. 1

    Šťavu z broskýň scedíme a dáme ich bokom.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme s prípravou treného cesta.: Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov.Následne do žĺtkov pridáme kryštálový cukor.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtky a kryštálový cukor vymiešame v penu.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K žĺtkovej pene pridáme zmäknuté maslo nasekané na kocky.Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu aby sa s nimi lepšie pracovalo.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K žĺtkom a maslu pridáme múku ktorú prehnietime šľahačom.Hmota sa zle mieša a tak si ju rukami trochu spracujeme v celok a ďalej pokračujeme šľahačom.Nemusíme dlho miešať,lebo budeme pridávať ešte ďalšie suroviny ktoré potom musíme tiež spolu vyhnietiť v jedno cesto.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spravíme si do cesta jamku.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bol som zvedavý koľko má teplotu vyhnietené cesto.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do jamky v ceste nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň čerstvé droždie.Pridáme dve veľké štipky kryštálového cukru. Behom 5-7 minút by nám droždie malo napučať.Robte prosím,len z čerstvým droždím, vyhnete sa tak fiasku.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mlieko som si ohrial v mikro a bol som zvedavý koľko má stupňov.Nechcel som zamachrovať,ale všade čítam,že používajme suroviny izbovej teploty tak,len naozaj zo zvedavosti som to meral.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravíme si mechaniku a hnietime pokým cesto nebude hladké asi tak 4-5 minút. To už budete vidieť,lebo cesto po vymiešaní bude hladké,ťahavé,resp.lepivé.Samozrejme kto má doma kuchynský robot tak si to cesto urobí s jeho pomocou.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Máte možnosť vidieť už hotové vyhnietené cesto.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.Ako máte možnosť vidieť plech som mal o dobre väčší.Spravil som si nákres na papier a potom som papier otočil naopak,a tak som naň natieral cesto.Cesto necháme v kľude 20 minút.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po uplinutí dvadsiatich minút na cesto nakladieme broskyne a jemne ich potlačíme do cesta.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Necháme cesto oddýchnuť ešte 15 minút a potom ho pečieme 20 minút pri teplote 180 C. Plech som mal umiestnený v strede elektrickej rúry so zapnutým spodným a horným ohrevom bez ventilácie.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto vyzerá po dvadsiatich minútach asi takto.Pichol som do cesta šparátko a ostalo mi čisté.Na cesto si natrieme penu z vaječných bielkov a koláč ďalej sušíme(pečieme) pri 80 C / 20 minút.Koláč sa snažíme natrieť penou čím najrýchlejšie,aby nám moc nevychladol. Použil som spodný a horný ohrev rúry s V E N T I L Á C I O U (pozícia plechu v el.rúre bola od strednej priečky o jednu nahor) Kto ventiláciu nemá tak musí skúsiť ďalej dosušovať koláč pri cca.100 C ,horný a dolný ohrev el.rúry.(plech si dáme od strednej priečky o jednu priečku nahor) Keď chceme mať penu na koláči bielu, tak by sme sa od el.rúry nemali moc ,,vzďaľovať"a sledovať aby nám pena z bielkov rýchlo nezhnedla.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Koláč po ukončení pečenia resp.dosušovania.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Koláč je veľmi chutný no zle sa krája, iste by pomohlo si namočiť nôž do horúcej vody. Síce nebol až taký popraskaný,ale som mu trochu pomohol, a s vidličkou som po ňom jemne poklepal.(Chcel som mu dať názov ,,popraskaný koláč",ale som ten názov potom zmenil ako aj samy vidíte)

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Penu z bielkov som robil takto : Vaječné bielka som vyšľahal v penu a potom som na dvakrát do nich pridal práškový cukor a ďalej som ich šľahal do hustejšej peny.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pena je ťahavá a hustejšia no nie taká pevná na akú sme zvyknutý ,pri robení tortových piškót.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ja som mal k dispozícii tieto broskyne. Pekný večer vám želám priateľia.

    Broskyňový koláč (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

terinka55
Dobre a sladké prebudenie :) Krásna inšpirácia na sobotňajší deň. Chválim. U Teba však žiadna novinka, pozdravujem!
1x zizazi
marika21
Dobrý koláčik. Aj u nás letia takéto druhy koláčov. KK5*
pusta1
no ani s nedivím, že je po takom vynikajúcom koláči :-)
u nás by tiež bol hned fuč D
výborne varíš., úžasne pečieš!!!
samé dobroty :-)
*****
mesiar50
@pusta1
,,Fotrík" mi dnes priniesol čerstvé jahody a cesto mi už kysne na stole.
Ďakujem ti veľmi krásne.
mesiar50
@marika21
Takpovediac prišla,, sezóna"na takéto a podobné druhy koláčov.U nás sú tiež moc obľúbené.Veľmi pekne ti ďakujem.
klaudia968
@mesiar50 máš pravdu začala ovocná sezóna a s ňou vynikajúce recepty na ovocné koláče a zákusky. Pekne si napiekol ukladám a 5*
tatranka
Pekný,šťavnatý koláč. Veru aj u nás začne sezóna ovocných koláčov.
mesiar50
@tatranka
Tak je ako píšeš milá tatranka,koláč je chutný a šťavnatý.Dnes mi otec priniesol jahody a skončili zase na plechu.S tvojim dovolením sem vložím foto.Ďakujem ti pekne a som poctený,že si,,nakukla" k receptu.


mesiar50
@babav
Prekrásne dielo ktoré ma hneď upútalo.Vďaka.
Ďalej ti ďakujem za milý komentár a želám ti pekný večer.
rosaneta
pekný koláčik a hlavne šťavnatý , veľmi pekne si napiekol , pekný večer:-)
mesiar50
@rosaneta
,,Jahodové "sú všetky super.Vážim si tvoju pochvalu a som rád ,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti krásne a tiež želám pekný večer.
havino
aj Ty Lacko lákaš, ved aj tak aj tento broskyňový chutne vyzerá, mám v pamäti so snehom, príde čas
kukulienka71
to popraskanie na jahodovom koláči sa mi aj celkom páči:-) Ty si strašný pokušiteľ, zase mi tečú slinky na ten broskyňový! :-)
svedka
Pekny kolacik.ale uz si ho tu pridával jahodový minuly rok v júli-mam ho uložený :) takmer totozny, je to to iste-recepty zo zivota :) je super
sracz
... ako vidím, @mesiar50 flexibilný Mäsiar kamarát, leto s plnom nošou svojich sladkých plodov, už u Vás prstom neťuká, ale priam búši päsťou na dvere. Páči sa mi rozumná úvaha dobrého gazdu, gramotný postup a chuťovo vyvážená dobrota na peknom tanieri! Blahoželám Ti a srdečne pozdravujem!
mesiar50
@svedka
Mas vlastne pravdu.Ten s tymi jahodami a tento su ako dvojicky.No su tam nejake nepatrne zmeny v zlozeni surovin v ceste a v technologii vyroby.Zmenu vidim hlavne v masle a susenie ventilaciou a samozrejme aj v ovoci.K tej ventilacii iba tolko, ze 100 C s ventilaciou horny dolny ohrev sa rovna cca. 120 C tradicnemu peceniu bez ventilacie.Tieto trene cesta su stejne na ,, jedno kopito".Dufam, ze som sa vyhovoril dobre. :-)
Dalej ma milo prekvapilo, ze ako tak sa zaujimas o moje
,, vytvori".Dakujem ti velmi pekne.
mesiar50
@sracz
Tvoje komenty mi spravia vzdy dobru naladu a vo chvilkach samoty ma aj potesia.Rad ich citam aj pri inych receptoch.Dakujem ti velmi pekne daleky priatelu
z USA.
svedka
@mesiar50 samozrejme, že sa zaujimam.si zarukou kvality :) ked neviem, co upiect, staci pozriet tvoj profil a viem, ze to budr aj dobre
mesiar50
@svedka
Si naozaj zlata.Peknu nedelu, ja ju budem mat trochu smutnu.Tak cauko, nabuduce uz z NL.
svedka
Vravim len pravdu :) napodobne.sice uprsanu, ale dnes oslavujeme Denmmatiek , pozdravujem zo SWE :) nesmut
salinka
Ďalšia pochúťka od teba, ja ti posielam slnečný pozdrav:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia