Foto: mesiar50
Postup prípravy je ľahký a zaujímavý.
Suroviny
Suroviny na cesto: | |
100 g |
|
220 g |
|
4 PL |
|
20 g |
|
125 ml |
|
150 g |
|
4 ks |
|
Pena z bielkov na vrch koláča: | |
250 g |
|
4 ks |
|
Pomocné suroviny: | |
280 g (veľká konzerva) |
|
Postup
-
1
Šťavu z broskýň scedíme a dáme ich bokom.
-
2
Začneme s prípravou treného cesta.: Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov.Následne do žĺtkov pridáme kryštálový cukor.
-
3
Žĺtky a kryštálový cukor vymiešame v penu.
-
4
K žĺtkovej pene pridáme zmäknuté maslo nasekané na kocky.Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu aby sa s nimi lepšie pracovalo.
-
5
K žĺtkom a maslu pridáme múku ktorú prehnietime šľahačom.Hmota sa zle mieša a tak si ju rukami trochu spracujeme v celok a ďalej pokračujeme šľahačom.Nemusíme dlho miešať,lebo budeme pridávať ešte ďalšie suroviny ktoré potom musíme tiež spolu vyhnietiť v jedno cesto.
-
6
Spravíme si do cesta jamku.
-
7
Bol som zvedavý koľko má teplotu vyhnietené cesto.
-
8
Do jamky v ceste nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň čerstvé droždie.Pridáme dve veľké štipky kryštálového cukru. Behom 5-7 minút by nám droždie malo napučať.Robte prosím,len z čerstvým droždím, vyhnete sa tak fiasku.
-
9
Mlieko som si ohrial v mikro a bol som zvedavý koľko má stupňov.Nechcel som zamachrovať,ale všade čítam,že používajme suroviny izbovej teploty tak,len naozaj zo zvedavosti som to meral.
-
10
Pripravíme si mechaniku a hnietime pokým cesto nebude hladké asi tak 4-5 minút. To už budete vidieť,lebo cesto po vymiešaní bude hladké,ťahavé,resp.lepivé.Samozrejme kto má doma kuchynský robot tak si to cesto urobí s jeho pomocou.
-
11
Máte možnosť vidieť už hotové vyhnietené cesto.
-
12
Cesto potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.Ako máte možnosť vidieť plech som mal o dobre väčší.Spravil som si nákres na papier a potom som papier otočil naopak,a tak som naň natieral cesto.Cesto necháme v kľude 20 minút.
-
13
Po uplinutí dvadsiatich minút na cesto nakladieme broskyne a jemne ich potlačíme do cesta.
-
14
Necháme cesto oddýchnuť ešte 15 minút a potom ho pečieme 20 minút pri teplote 180 C. Plech som mal umiestnený v strede elektrickej rúry so zapnutým spodným a horným ohrevom bez ventilácie.
-
15
Cesto vyzerá po dvadsiatich minútach asi takto.Pichol som do cesta šparátko a ostalo mi čisté.Na cesto si natrieme penu z vaječných bielkov a koláč ďalej sušíme(pečieme) pri 80 C / 20 minút.Koláč sa snažíme natrieť penou čím najrýchlejšie,aby nám moc nevychladol. Použil som spodný a horný ohrev rúry s V E N T I L Á C I O U (pozícia plechu v el.rúre bola od strednej priečky o jednu nahor) Kto ventiláciu nemá tak musí skúsiť ďalej dosušovať koláč pri cca.100 C ,horný a dolný ohrev el.rúry.(plech si dáme od strednej priečky o jednu priečku nahor) Keď chceme mať penu na koláči bielu, tak by sme sa od el.rúry nemali moc ,,vzďaľovať"a sledovať aby nám pena z bielkov rýchlo nezhnedla.
-
16
Koláč po ukončení pečenia resp.dosušovania.
-
17
Koláč je veľmi chutný no zle sa krája, iste by pomohlo si namočiť nôž do horúcej vody. Síce nebol až taký popraskaný,ale som mu trochu pomohol, a s vidličkou som po ňom jemne poklepal.(Chcel som mu dať názov ,,popraskaný koláč",ale som ten názov potom zmenil ako aj samy vidíte)
-
18
Penu z bielkov som robil takto : Vaječné bielka som vyšľahal v penu a potom som na dvakrát do nich pridal práškový cukor a ďalej som ich šľahal do hustejšej peny.
-
19
Pena je ťahavá a hustejšia no nie taká pevná na akú sme zvyknutý ,pri robení tortových piškót.
-
20
Ja som mal k dispozícii tieto broskyne. Pekný večer vám želám priateľia.
Ďakujem ti srdečne a želám ti pekný víkend.
Už je po koláči,dievčatá mi tie krémové už zunovali.Ďakujem ti pekne.
u nás by tiež bol hned fuč D
výborne varíš., úžasne pečieš!!!
samé dobroty :-)
*****
,,Fotrík" mi dnes priniesol čerstvé jahody a cesto mi už kysne na stole.
Ďakujem ti veľmi krásne.
Takpovediac prišla,, sezóna"na takéto a podobné druhy koláčov.U nás sú tiež moc obľúbené.Veľmi pekne ti ďakujem.
Tak je ako píšeš milá tatranka,koláč je chutný a šťavnatý.Dnes mi otec priniesol jahody a skončili zase na plechu.S tvojim dovolením sem vložím foto.Ďakujem ti pekne a som poctený,že si,,nakukla" k receptu.
Prekrásne dielo ktoré ma hneď upútalo.Vďaka.
Ďalej ti ďakujem za milý komentár a želám ti pekný večer.
,,Jahodové "sú všetky super.Vážim si tvoju pochvalu a som rád ,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti krásne a tiež želám pekný večer.
Tánička,som rád,že som ťa inšpiroval.Ďakujem ti veľmi pekne.
Mas vlastne pravdu.Ten s tymi jahodami a tento su ako dvojicky.No su tam nejake nepatrne zmeny v zlozeni surovin v ceste a v technologii vyroby.Zmenu vidim hlavne v masle a susenie ventilaciou a samozrejme aj v ovoci.K tej ventilacii iba tolko, ze 100 C s ventilaciou horny dolny ohrev sa rovna cca. 120 C tradicnemu peceniu bez ventilacie.Tieto trene cesta su stejne na ,, jedno kopito".Dufam, ze som sa vyhovoril dobre. :-)
Dalej ma milo prekvapilo, ze ako tak sa zaujimas o moje
,, vytvori".Dakujem ti velmi pekne.
Tvoje komenty mi spravia vzdy dobru naladu a vo chvilkach samoty ma aj potesia.Rad ich citam aj pri inych receptoch.Dakujem ti velmi pekne daleky priatelu
z USA.
Si naozaj zlata.Peknu nedelu, ja ju budem mat trochu smutnu.Tak cauko, nabuduce uz z NL.
Dakujem ti,pozdravujem z NL.
z Holandska.
z Holandska.