Broskyňový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup prípravy je ľahký a zaujímavý.
Postup
- Šťavu z broskýň scedíme a dáme ich bokom.
- Začneme s prípravou treného cesta.:
Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov.Následne do žĺtkov pridáme kryštálový cukor.
- Žĺtky a kryštálový cukor vymiešame v penu.
- K žĺtkovej pene pridáme zmäknuté maslo nasekané na kocky.Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu aby sa s nimi lepšie pracovalo.
- K žĺtkom a maslu pridáme múku ktorú prehnietime šľahačom.Hmota sa zle mieša a tak si ju rukami trochu spracujeme v celok a ďalej pokračujeme šľahačom.Nemusíme dlho miešať,lebo budeme pridávať ešte ďalšie suroviny ktoré potom musíme tiež spolu vyhnietiť v jedno cesto.
- Spravíme si do cesta jamku.
- Bol som zvedavý koľko má teplotu vyhnietené cesto.
- Do jamky v ceste nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň čerstvé droždie.Pridáme dve veľké štipky kryštálového cukru.
Behom 5-7 minút by nám droždie malo napučať.Robte prosím,len z čerstvým droždím,
vyhnete sa tak fiasku.
- Mlieko som si ohrial v mikro a bol som zvedavý koľko má stupňov.Nechcel som zamachrovať,ale všade čítam,že používajme suroviny izbovej teploty tak,len naozaj zo zvedavosti som to meral.
- Pripravíme si mechaniku a hnietime pokým cesto nebude hladké asi tak 4-5 minút.
To už budete vidieť,lebo cesto po vymiešaní bude hladké,ťahavé,resp.lepivé.Samozrejme kto má doma kuchynský robot tak si to cesto urobí s jeho pomocou.
- Máte možnosť vidieť už hotové vyhnietené cesto.
- Cesto potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.Ako máte možnosť vidieť plech som mal o dobre väčší.Spravil som si nákres na papier a potom som papier otočil naopak,a tak som naň natieral cesto.Cesto necháme v kľude 20 minút.
- Po uplinutí dvadsiatich minút na cesto nakladieme broskyne a jemne ich potlačíme do cesta.
- Necháme cesto oddýchnuť ešte 15 minút a potom ho pečieme 20 minút pri
teplote 180 C. Plech som mal umiestnený v strede elektrickej rúry so zapnutým spodným a horným ohrevom bez ventilácie.
- Cesto vyzerá po dvadsiatich minútach asi takto.Pichol som do cesta šparátko a ostalo mi čisté.Na cesto si natrieme penu z vaječných bielkov a koláč ďalej sušíme(pečieme) pri 80 C / 20 minút.Koláč sa snažíme natrieť penou čím najrýchlejšie,aby nám moc nevychladol. Použil som spodný a horný ohrev rúry s V E N T I L Á C I O U
(pozícia plechu v el.rúre bola od strednej priečky o jednu nahor)
Kto ventiláciu nemá tak musí skúsiť ďalej dosušovať koláč pri cca.100 C ,horný a dolný ohrev el.rúry.(plech si dáme od strednej priečky o jednu priečku nahor)
Keď chceme mať penu na koláči bielu, tak by sme sa od el.rúry nemali moc ,,vzďaľovať"a sledovať aby nám pena z bielkov rýchlo nezhnedla.
- Koláč po ukončení pečenia resp.dosušovania.
- Koláč je veľmi chutný no zle sa krája, iste by pomohlo si namočiť nôž do horúcej vody.
Síce nebol až taký popraskaný,ale som mu trochu pomohol, a s vidličkou som po ňom jemne poklepal.(Chcel som mu dať názov ,,popraskaný koláč",ale som ten názov potom zmenil ako aj samy vidíte)
- Penu z bielkov som robil takto :
Vaječné bielka som vyšľahal v penu a potom som na dvakrát do nich pridal práškový cukor a ďalej som ich šľahal do hustejšej peny.
- Pena je ťahavá a hustejšia no nie taká pevná na akú sme zvyknutý ,pri robení tortových
piškót.
- Ja som mal k dispozícii tieto broskyne.
Pekný večer vám želám priateľia.