Broskyňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup prípravy je ľahký a zaujímavý.

Suroviny

Postup

  1. Šťavu z broskýň scedíme a dáme ich bokom.
  2. Začneme s prípravou treného cesta.: Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov.Následne do žĺtkov pridáme kryštálový cukor.
  3. Žĺtky a kryštálový cukor vymiešame v penu.
  4. K žĺtkovej pene pridáme zmäknuté maslo nasekané na kocky.Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu aby sa s nimi lepšie pracovalo.
  5. K žĺtkom a maslu pridáme múku ktorú prehnietime šľahačom.Hmota sa zle mieša a tak si ju rukami trochu spracujeme v celok a ďalej pokračujeme šľahačom.Nemusíme dlho miešať,lebo budeme pridávať ešte ďalšie suroviny ktoré potom musíme tiež spolu vyhnietiť v jedno cesto.
  6. Spravíme si do cesta jamku.
  7. Bol som zvedavý koľko má teplotu vyhnietené cesto.
  8. Do jamky v ceste nalejeme vlažné mlieko a rozdrobíme doň čerstvé droždie.Pridáme dve veľké štipky kryštálového cukru. Behom 5-7 minút by nám droždie malo napučať.Robte prosím,len z čerstvým droždím, vyhnete sa tak fiasku.
  9. Mlieko som si ohrial v mikro a bol som zvedavý koľko má stupňov.Nechcel som zamachrovať,ale všade čítam,že používajme suroviny izbovej teploty tak,len naozaj zo zvedavosti som to meral.
  10. Pripravíme si mechaniku a hnietime pokým cesto nebude hladké asi tak 4-5 minút. To už budete vidieť,lebo cesto po vymiešaní bude hladké,ťahavé,resp.lepivé.Samozrejme kto má doma kuchynský robot tak si to cesto urobí s jeho pomocou.
  11. Máte možnosť vidieť už hotové vyhnietené cesto.
  12. Cesto potom natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.Ako máte možnosť vidieť plech som mal o dobre väčší.Spravil som si nákres na papier a potom som papier otočil naopak,a tak som naň natieral cesto.Cesto necháme v kľude 20 minút.
  13. Po uplinutí dvadsiatich minút na cesto nakladieme broskyne a jemne ich potlačíme do cesta.
  14. Necháme cesto oddýchnuť ešte 15 minút a potom ho pečieme 20 minút pri teplote 180 C. Plech som mal umiestnený v strede elektrickej rúry so zapnutým spodným a horným ohrevom bez ventilácie.
  15. Cesto vyzerá po dvadsiatich minútach asi takto.Pichol som do cesta šparátko a ostalo mi čisté.Na cesto si natrieme penu z vaječných bielkov a koláč ďalej sušíme(pečieme) pri 80 C / 20 minút.Koláč sa snažíme natrieť penou čím najrýchlejšie,aby nám moc nevychladol. Použil som spodný a horný ohrev rúry s V E N T I L Á C I O U (pozícia plechu v el.rúre bola od strednej priečky o jednu nahor) Kto ventiláciu nemá tak musí skúsiť ďalej dosušovať koláč pri cca.100 C ,horný a dolný ohrev el.rúry.(plech si dáme od strednej priečky o jednu priečku nahor) Keď chceme mať penu na koláči bielu, tak by sme sa od el.rúry nemali moc ,,vzďaľovať"a sledovať aby nám pena z bielkov rýchlo nezhnedla.
  16. Koláč po ukončení pečenia resp.dosušovania.
  17. Koláč je veľmi chutný no zle sa krája, iste by pomohlo si namočiť nôž do horúcej vody. Síce nebol až taký popraskaný,ale som mu trochu pomohol, a s vidličkou som po ňom jemne poklepal.(Chcel som mu dať názov ,,popraskaný koláč",ale som ten názov potom zmenil ako aj samy vidíte)
  18. Penu z bielkov som robil takto : Vaječné bielka som vyšľahal v penu a potom som na dvakrát do nich pridal práškový cukor a ďalej som ich šľahal do hustejšej peny.
  19. Pena je ťahavá a hustejšia no nie taká pevná na akú sme zvyknutý ,pri robení tortových piškót.
  20. Ja som mal k dispozícii tieto broskyne. Pekný večer vám želám priateľia.