Broskyňovo - melónový džem

rea1 - bez fotkyrea1, 12. júla 2012

tak @izabella929 robi melónový kompót. To som ešte nevidela, nepočula, nechutnala. Ale vyzerá skvostne. Ja zas robím broskyňovo-melónový džem. Takto, aha.

Suroviny

1 kg
0,50 kg
0,30 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Broskyne čiastočne zbavím šupky a pokrájam na menšie kúsky. V mise zasypem malým množstvom cukru a nechám v chladničke odležať do druhého dňa. Melón vyčistím a spravím s ním to, čo s broskyňami. Malé kocky, trocha cukru, premiešam a šup do inej misy a do chladničky.

  2. 2

    Na druhý deň, ak ovocie "pustilo" veľa šťavy, zlejem ju bokom a obidva druhy ovocia dám do kastróla. Tlačítkom na zemiaky ovocie pomágam, ale tak, aby v mase ostalo dosť celých kúskov. Dá sa použiť aj ponorný mixér, pravdaže. Dosypem zvyšok cukru, pridám vanilkový cukor v množstve podľa vlastného uváženia (ak nezabudnem) a škoricovú paličku. Tú nezabudnem. S cukrom odporúčam narábať podľa sladkosti ovocia a ako je kto zvyknutý, nemám presnú mieru, proste ochutnám a keď mám pocit, že džem je dostatočne sladký, viac cukru nedám - nemusí byť ani tých 30 dg.

  3. 3

    Žiadne želírovacie pomôcky nepoužívam, varím klasicky, do kómy behám ku sporáku a miešam a miešam až sa vareche hlava točí.

  4. 4

    Keď je džem sklenený a úspešne absolvuje skúšku hustoty (cez hromádku na tanieri spravím prstom cestičku, prst si spálim, následne olížem či chutí/nechutí a cestička sa zatiaľ nespojí), je hotový. Priznávam, že ja tiež. Škoricovú paličku nájdem a vyhodím. Taký vriaci a bublajúci ho nalievam do fliaš, dobre si pritom oprskám ruky, navrch džemu do každej fľašky nalejem 1 PL (r)umu, fľašky pevne zadeklujem a uložené hore nohami zabalím do deky. Po +/- polhoďke poháre obrátim a nechám zabalené v deke až do vychladnutia.

  5. 5

    Na posledný krok, obrátenie pohárov hore uzáverom sa snažím nezabudnúť, lebo lekvár, ktorý vo fľaške stojí "v lufte, vyzerá dosť zábavne. A to sa mi párkrát stalo, keď som dajaký hustejší džem zabudla otočiť a on stuhol v pozícii hore nohami.

  6. 6

    Uvádzaný pomer ovocia je iba informatívny, v rámci chuťových experimentov dávam pomer ovocia aj 1:1. Ale takto, 2 diely broskýň a 1 diel melóna sa mne osobne zdá najlepší. Vyskúšala som všetky u nás dostupné druhy melónov, obyčajný oranžový zvaný cukrový sa osvedčil najlepšie.

Diskusia k receptu

radulienka
Krásny recept, ja osobne pridávam do takýchto džemov a lekvárov ešte zopár nemletých orechov, polky či kúsky, podľa toho, ako sa dajú vylúskať. Má to vždy taký chuťový šmrnc...
askadaniela
Robím aj takýmto spôsobom džem, ale do chladničky dám všetko pripravené ovocie spolu do pekáča a na druhý deň dám piecť do rúry tak na 180°C, sem tam skontrolujem a premiešam, aby sa ovocie lepšie rozpadlo a spojili ingrediencie, trvá to cca 1 - 2 hoďky, podľa druhu. Potom už len nalievam, na vrch rum ako ty, pevne zatvorím a šup pod deku :-) ušetrím si čas aj čistenie šporáka poprípade steny :D
rea1
@askadaniela , ja som robievala v trube dzem iba jablkovy a mirabelkovy. mali sme v zahrade cervenu mirabelku, ktora ked zarodila, nebola zelena od listia s cervenymi mirabelkami ale cervena od mirabeliek a sem-tam presvitalo zelene listie. z toho ovocia som okrem zavarania zvykla robit take kvantum lekvaru, ze s varechou pri hrnci by som bola asi stravila mladost. zahradu uz nemam, lekvaru robim z kazdeho ovocia iba par poharikov, do truby by sa to ani neoplatilo davat. a ani mi to nepripada ako varenie lekvaru. :-) som v niektorych veciach dost na hlavu, ja pri robeni lekvaru potrebujem mat začabraný sporak, popalene oprskane ruky a kuchynu zapratanu dekou s flasami. inac sa mi to akosi "nerata". :-))) kazdy mame v hlave svojho cvoka, co narobis.
ale ten s melonom skus, ma naozaj taku prima chut. da sa pridat - pre chut - aj klincek ci kusok citrona.
askadaniela
@rea1 , vďaka za radu aj komentár :-), určite vyskúšam. Džemy a lekváre rada varím okrem pečenia v trúbe aj klasicky, vtedy, keď práve nerobím naraz z ovocia aj kompót - manžel má radosť, lebo mu prischne najlepšia robota - umývanie hrncov :D. Len horšie je to s tou stenou pri šporáku nad kachličkami, nech robím, čo robím, vždy mi aspoň trochu naprská na ňu, čo už,kuchyňu maľujeme každý rok :D, ale aj tak letnú zaváraciu sezónu milujeme:-)
malovka
ja alkohol nemôžem a aj vnúčatá chcem nachovať musí byť tam ten rum ?
manka1
Myslím, že nemusí byť - to sa robieva hlavne preto, aby sa nechytala na vrchu pleseň. V minulosti som aj ja vyskúšala, ale keďže je v rodine dosť šoférov, tak to tak nerobím. Mne nevadí, keď je lekvár "v lufte", takže vždy horúce otočím hore nohami, ono sa to pekne vychladí, uzavrie, a zatiaľ nemám nejakú extrémnu kazivosť pohárikov.
malovka
ešte som sa zabudla spýtať môžem to spraviť aj s červenou dyňou
nie je tam mnoho šťavy ?
rea1
@malovka , s cervenym melonom to nerob. nestoji to potom za nic. teda - nic extra. a ani chut ziadnu to neprida, skoda melona, skoda broskyn, to uz radsej cisty broskynovy.
co sa rumu tyka, je tam naozaj proti pripadnemu plesneniu, ja som radsej za rum ako pridavat do lekvaru take tie umele protiplesnove one. sice sa mi lekvare nekazia, chvalabohu, ťuk, ťuk, ťuk ale zvykla som si. okrem toho, lekvar nalievama do flias ked este buble v hrnci a alkohol sa vyparuje pri 67°C, takze si myslim, ze ta 1 PL nikomu neuskodi. ale odpoved na tvoju otazku znie: nie. nemusi tam byt. :-)
irenaw
takmer, takmer bola káva na monitore. palec hore za "umelé protiplesňové oné" dokonalé pomenovanie :-). nepoužívam ich a musím zaklopkať, pleseň sa nekoná, vyváram poháre aj vrchnáky. niekedy dám rum a niekedy nie, ale do niektorého ovocia sa priam pýta.
rea1
@irenaw , do niektoreho sa priam pyta, suhlasim, napriklad take visne v rume by bez rumu asi neboli to prave orechove.
ja zvyknem vsetky zavaracie flase a pohare natrepat do umyvacky riadu, som presvedcena, ze si svoju pracu odvedie dokladne, ja som ti taky dovercivy tvor. :-) vrchnaky čochrem v rukach.

najlepsie sa rum vyuzije tu, aj ked toto sa zavarat nemusi:

ORECHOVÉ GUĽKY pre nevodičov

Mleté orechy, práškový cukor a rum zmiešame a dáme do mixéra. Rozmixujeme na kašu. (ak je hustá, zriedime rumom, ak je riedka, pridáme orechy a cukor). Pridáme hrozienka namočené v čaji alebo vo vode, ktoré sme nasekali na kúsky. Z kaše tvarujeme guľky alebo kôpky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov. Povrch polejeme roztopenou čokoládou.
Rumom nešetríme ale ak to s ním preženieme, guľky sú veľmi ostré a dosť nejedlé. Po konzumácii viac ako 1 kusa urcite nesoferujeme. a kam sme sa dostali od lekvaru. :-))
iveta76
Krásny a veselý recept presne zo života aj to robím podobne,dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia