Broskyňovo - melónový džem

Autor receptu: rea1

tak @izabella929 robi melónový kompót. To som ešte nevidela, nepočula, nechutnala. Ale vyzerá skvostne. Ja zas robím broskyňovo-melónový džem. Takto, aha.

Postup

  1. Broskyne čiastočne zbavím šupky a pokrájam na menšie kúsky. V mise zasypem malým množstvom cukru a nechám v chladničke odležať do druhého dňa. Melón vyčistím a spravím s ním to, čo s broskyňami. Malé kocky, trocha cukru, premiešam a šup do inej misy a do chladničky.
  2. Na druhý deň, ak ovocie "pustilo" veľa šťavy, zlejem ju bokom a obidva druhy ovocia dám do kastróla. Tlačítkom na zemiaky ovocie pomágam, ale tak, aby v mase ostalo dosť celých kúskov. Dá sa použiť aj ponorný mixér, pravdaže. Dosypem zvyšok cukru, pridám vanilkový cukor v množstve podľa vlastného uváženia (ak nezabudnem) a škoricovú paličku. Tú nezabudnem. S cukrom odporúčam narábať podľa sladkosti ovocia a ako je kto zvyknutý, nemám presnú mieru, proste ochutnám a keď mám pocit, že džem je dostatočne sladký, viac cukru nedám - nemusí byť ani tých 30 dg.
  3. Žiadne želírovacie pomôcky nepoužívam, varím klasicky, do kómy behám ku sporáku a miešam a miešam až sa vareche hlava točí.
  4. Keď je džem sklenený a úspešne absolvuje skúšku hustoty (cez hromádku na tanieri spravím prstom cestičku, prst si spálim, následne olížem či chutí/nechutí a cestička sa zatiaľ nespojí), je hotový. Priznávam, že ja tiež. Škoricovú paličku nájdem a vyhodím. Taký vriaci a bublajúci ho nalievam do fliaš, dobre si pritom oprskám ruky, navrch džemu do každej fľašky nalejem 1 PL (r)umu, fľašky pevne zadeklujem a uložené hore nohami zabalím do deky. Po +/- polhoďke poháre obrátim a nechám zabalené v deke až do vychladnutia.
  5. Na posledný krok, obrátenie pohárov hore uzáverom sa snažím nezabudnúť, lebo lekvár, ktorý vo fľaške stojí "v lufte, vyzerá dosť zábavne. A to sa mi párkrát stalo, keď som dajaký hustejší džem zabudla otočiť a on stuhol v pozícii hore nohami.
  6. Uvádzaný pomer ovocia je iba informatívny, v rámci chuťových experimentov dávam pomer ovocia aj 1:1. Ale takto, 2 diely broskýň a 1 diel melóna sa mne osobne zdá najlepší. Vyskúšala som všetky u nás dostupné druhy melónov, obyčajný oranžový zvaný cukrový sa osvedčil najlepšie.