Foto: amelie
Celkom dobré ľahké jedlo na horúce letné dni.
porcií
Postup
-
1
Z brokolice oddelíme ružičky, ošúpeme hlúbik, pokrájame ho na tenké hranolky, ktoré nasypeme do osolenej vriacej vody a varíme asi 10 minút. Potom k hranolkom pridáme brokolicové ružičky a varíme ďalších 10 minút domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
-
2
Medzitým si pripravíme ďalšie potrebné suroviny.
-
3
Vychladnutú brokolicu rozmixujeme s crème fraiche, vajíčkami, muškátovým orieškom, sečuánskym (alebo iným výrazným) korením a soľou a zmes nalejeme do zapekacích mištičiek s obsahom 150 - 200 ml, ktoré sme vopred vymastili maslom.
-
4
Rúru predhrejeme na 180 - 200°C, mištičky s brokolicou poukladáme do hlbšieho plechu, kam nalejeme vodu tak, aby siahala asi do tretiny misiek a vložíme do rúry.
-
5
Pečieme 40-45 minút, rúru neotvárame. Upečená brokolica by mala naskočiť a na povrchu mierne zhnednúť.
-
6
Medzitým opečieme tenké plátky slaniny, nakrájame paradajky, prípadne môžeme pripraviť paradajkový preliv, ktorý potom nalejeme na dno servírovacej misky a doňho vyklopíme upečený, mierne vychladnutý flan. Ten by sa v žiadnom prípade nemal rozpadnúť, ale mal by si zachovať jemnú, trošku "trasľavú" konzistenciu. Ozdobíme slaninkou, paradajkami, pažítkou...
Diskusia k receptu