Tieto briošky ma oslovili na facebooku, keďže tam boli len fotografie bez receptu, tak som sa inšpirovala receptom, ktorý som už mala dávnejšie odložený z internetu, bohužiaľ už neviem z ktorej stránky - od autorky Romana, trocha som ho upravila
porcií
Suroviny
200 ml |
|
2 ks celé |
|
1,5 ČL |
|
100 g |
|
600 g |
|
20 g |
|
120 g |
|
Okrem toho: | |
do plnky |
|
na potretie |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
V mise vymiešame múku, cukor a soľ
-
2
Do časti vlažného mlieka, dáme cca 1 PL cukru (z celkového množstva 100 g), pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, tak do zmesi múka, cukor a soľ urobíme v strede jamku, prilejeme nakysnutý kvások a vyšľahané vajcia.
-
3
Cca 10 minút dobre miesime až vznikne hladké cesto.
-
4
Až potom pridáme rozpustené a vychladnuté maslo. V tomto momente z toho vznikla nevzhľadná masa a začala som mať pocit, že z toho už riadne cesto nevymiesim. Ale chce to len chvíľku času.
-
5
Po nejakom čase intenzívneho miesenia sa mi podarilo vmiesiť všetko maslo do cesta. V tomto momente ho prikryjete a necháte v teple kysnúť minimálne 1,5 hodiny. Ja som ho cca dva krát počas tohto času premiesila, aby sa prevzdušnilo.
-
6
Keď cesto vykysne, tak ho vyvaľkáme. S cestom sa veľmi dobre pracovalo, bolo ako páperko.
-
7
A postupne z cesta vykrojíme kolieska. Moje mali priemer cca 11 cm a vyšlo mi ich presne 24 do dvoch muffinových plechov.
-
8
Na polovicu kolieska rozotrieme nutelu.
-
9
Nenatretú polovicu preklopíme cez natretú a trocha prejdeme valčekom.
-
10
Zoberieme radielko a tento polkruh, alebo ako by som to nazvala, nakrájame na tri časti.
-
11
Každú túto časť zrolujeme.
-
12
Tieto tri zrolované časti dáme do papierových košíčkov
-
13
Povkladáme do plechov na muffiny, necháme cca ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
-
14
Po upečení, necháme vychladnúť a môžeme pocukrovať.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
@spetkasoli som rada, že som ťa potešila, a k tomu môjmu nicku - medovníčky strašne rada vypekám, tak preto:), zdravím ťa do Prahy, je to veľmi krásne mesto:)
@jarkavlad dúfam, že budú chutiť:)
Schvaľlujem a chválim prípravu cesta: nakoniec sa má do kys. cesta pridať tuk a Ty to máš presne tak.
Môže byť aj iná plnka ako nutela? Nemám nutelu doma, ale mám zomletý mak a orechy. Vďaka za nádherný a zvláštny recept.
@marienka44 ďakujem za milý komentár a s tým tukom máš určite pravdu, aj keď nezvyknem takto pridávať tuk do kysnutého cesta, pri tomto recepte sa mi to osvedčilo, cesto bolo ako páperko a určite môžeš pridať aj iné plnky - mak a orechy sú podľa mňa úplne v pohode, tie určite vytekať nebudú:)