Foto: medovnicek
Tieto briošky ma oslovili na facebooku, keďže tam boli len fotografie bez receptu, tak som sa inšpirovala receptom, ktorý som už mala dávnejšie odložený Zobraziť celý popisTieto briošky ma oslovili na facebooku, keďže tam boli len fotografie bez receptu, tak som sa inšpirovala receptom, ktorý som už mala dávnejšie odložený z internetu, bohužiaľ už neviem z ktorej stránky - od autorky Romana, trocha som ho upravila
porcií
Postup
-
1
V mise vymiešame múku, cukor a soľ
-
2
Do časti vlažného mlieka, dáme cca 1 PL cukru (z celkového množstva 100 g), pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, tak do zmesi múka, cukor a soľ urobíme v strede jamku, prilejeme nakysnutý kvások a vyšľahané vajcia.
-
3
Cca 10 minút dobre miesime až vznikne hladké cesto.
-
4
Až potom pridáme rozpustené a vychladnuté maslo. V tomto momente z toho vznikla nevzhľadná masa a začala som mať pocit, že z toho už riadne cesto nevymiesim. Ale chce to len chvíľku času.
-
5
Po nejakom čase intenzívneho miesenia sa mi podarilo vmiesiť všetko maslo do cesta. V tomto momente ho prikryjete a necháte v teple kysnúť minimálne 1,5 hodiny. Ja som ho cca dva krát počas tohto času premiesila, aby sa prevzdušnilo.
-
6
Keď cesto vykysne, tak ho vyvaľkáme. S cestom sa veľmi dobre pracovalo, bolo ako páperko.
-
7
A postupne z cesta vykrojíme kolieska. Moje mali priemer cca 11 cm a vyšlo mi ich presne 24 do dvoch muffinových plechov.
-
8
Na polovicu kolieska rozotrieme nutelu.
-
9
Nenatretú polovicu preklopíme cez natretú a trocha prejdeme valčekom.
-
10
Zoberieme radielko a tento polkruh, alebo ako by som to nazvala, nakrájame na tri časti.
-
11
Každú túto časť zrolujeme.
-
12
Tieto tri zrolované časti dáme do papierových košíčkov
-
13
Povkladáme do plechov na muffiny, necháme cca ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
-
14
Po upečení, necháme vychladnúť a môžeme pocukrovať.
@spetkasoli som rada, že som ťa potešila, a k tomu môjmu nicku - medovníčky strašne rada vypekám, tak preto:), zdravím ťa do Prahy, je to veľmi krásne mesto:)
@jarkavlad dúfam, že budú chutiť:)
Schvaľlujem a chválim prípravu cesta: nakoniec sa má do kys. cesta pridať tuk a Ty to máš presne tak.
Môže byť aj iná plnka ako nutela? Nemám nutelu doma, ale mám zomletý mak a orechy. Vďaka za nádherný a zvláštny recept.
@marienka44 ďakujem za milý komentár a s tým tukom máš určite pravdu, aj keď nezvyknem takto pridávať tuk do kysnutého cesta, pri tomto recepte sa mi to osvedčilo, cesto bolo ako páperko a určite môžeš pridať aj iné plnky - mak a orechy sú podľa mňa úplne v pohode, tie určite vytekať nebudú:)