Bravčové stehno v hustej šťave

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. marca 2015

Pre milovníkov klasickej kuchyne.

4
porcie
10 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
4 PL (alebo olej)
1 ks
2 strúčiky
1-2 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Dávno som nerobila mäso na šťave zahustené múkou. Teraz som si pripomenula staré časy a neoľutovala som. Na masti som opražila nadrobno nakrájanú cibuľu, keď hnedla, pridala som cesnak na plátky , chvíľu som aj ten opekala a pridala som vysoko kopcovitú lyžicu hustého pretlaku a mletú rascu. Všetko som pár minút miešala a opatrne pražila.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som už mala nachystané: umyté, osušené plátky stehna som nakrájala na kocky. Takto som ho hodila na cibuľový základ.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 2
  3. 3

    Miešala a opekala som ho, kým z každej strany obelelo. Medzitým som prisypala pár kúskov pokrájanej čerstvej kápie a soľ.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 3
  4. 4

    Zaprášila som mäso hladkou múkou, pozor na množstvo, mne trochu ušla ruka, tak sme mali viac šťavy ako som chcela pôvodne, ale nevadí, chuťovo bola výborná aj tak. Takže som pokračovala v opekaní, aby sa aj múka opražila. Nasledovalo zaliatie teplou vodou, aby sa základ moc neochladil, rýchlo som celé rozmiešala, hrudky sa nevytvorili žiadne. Vody som dala toľko, aby mäso nebolo celkom zaliate.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 4
  5. 5

    Hneď som pridala plyn, zakryla pokrievkou a dusila takto mäso 45 minút do úplného zmäknutia.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 5
  6. 6

    Musí sa občas premiešať, aby hustejšia šťava neprihárala. Takto vyzeralo jedlo po dokončení. Už ani netrebalo dochutiť, všetko sa výborne prepojilo.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 6
  7. 7

    K tomuto jedlu som podávala pre mňa nový druh cestovín, sú to Trivelli. Rátajte s tým, že po uvarení zdvojnásobia svoj objem.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 7
  8. 8

    Na cestoviny som nabrala mäso s hustou šťavou a pridala som kyslé uhorky.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšia porcia v hlbokom tanieri zmiešaná s cestovinou. V oboch prípadoch je to vynikajúce.

    Bravčové stehno v hustej šťave - obrázok 9

Diskusia k receptu

brambora
Toto robievame aj my. A maminka to robí z hovädziny a dá ešte chilli, ideme sa zadrhnut za tým.
mesiar50
Zbožňujem jedlá s hustou šťavou a jedlo sa mi veľmi páči.Šikovná kuchárka si.
1x ubka
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Toto je také "moje" jedlo, pekný recept :-).
kecemis
Vdaka za potesenie mojich ocnych chutovych zmyslov. Mam to rad, I ked uz maso nie je. Da sa to jest hoci len z dobrou hustou stavou.
kukulienka71
@denyany , niekedy je dobré pripomenúť si také obyčajné jedlá bez cifrovania:-)
@kecemis , som rada, že aj očné chuťové zmysly viem potešiť:-)) tá šťava mi tiež veľmi pasuje, dobre, že jej bolo viac.
@svedka , s ryžou tiež výborné, len sme mali v nedeľu k roštenke, tak dnes cestoviny padli dobre.
Ďakujem vám pekne.
klukodvody
@kukulienka71 potěšila jsi moje oko ,mám nafocená některá jídla která přidám a jsou také s více omáčkou.Tak to je u nás ,chlapi nechtějí suchou přílohu a jsou i tací jako třeba já ,kteří si rádi vezmou lžíci .Mám uvařeno ,nafoceno ,jen ještě bez přílohy ,zítra přidám ale tvoje je na 5***** a i přidám do k.k. máš tam pěkný postu a foteček dostatek .Moc pěkné.
1x adavan
tassiedevil
takto si aj ja predstavujem uvarené mäso:)***** nie ohriate na 65 stupňov..../tie posledné slová neboli adresované pre teba/
pusta1
stará dobrá ovedčená klasika, pri ktorej mäsko v omáčke zostáva veľmi chutné a najmä šťavnaté, jednoduché a vynikajúce, krásne fotky, tie cestoviny nepoznám, vyzerajú báječne, musia byť kvalitné a chutné, sú ako stvorené pre tvoje jedlo, majú rýhovanie, ktoré výborne naberá na seba tú perfektnú omáčku.
za celé ti dávam zaslúžených *****.
zaprášenie múkou je skvelý postup, týmto spôsobom robievam napr. kelovú omáčku, aj iné omáčky, netreba potom dávať zátrepku alebo zahusťovať zápražkou, veľmi výhodné varenie.
@kukulienka71 , že ti ušla ruka, z toho si nerob ťažkú hlavu, aj mne sa už stalo, nuž, mala si aspoň viac výbornej omáčky, tie cestoviny ju perfektne nabrali, dobre vás to zasýtilo :-)))
jozka2
Ja si prosim porciu,len cestovinu musim vymenit*****
finczi
Nie nadarmo sa vraví, že v jednoduchosti je krása... Chutné jedlo pekne servírované bude robiť radosť stravníkom a kuchárovi/kuchárke. ja osobne mám veľmi rada šťavu /ak sa zvýši/ s cestovinami, veľakrát mi ani mäso nechýba. Mňam!
kukulienka71
izabella929, @jarunka , @terinka55 , @jozka2 , ďakujem vám, niekedy robím základ z červenej mletej papriky, bez pretlaku, obmieňam aj koreniny, podľa mäsa. Pretlak robí oveľa krajšiu farbu podľa mňa a chuťovo je výraznejší, rada ho používam.
@klukodvody , tiež si spomínam, ako otec rád bral lyžicu k týmto jedlám a manžel takisto:-) rada prezerám aj tvoje recepty, česká kuchyňa je veľmi blízka našej, ďakujem za pekné hodnotenie:-)
@tassiedevil , vážim si tvoju úprimnosť, ďakujem:-)
@pusta1 , ďakujem aj tebe za podrobné hodnotenie, cením si tvoj nadhľad.
Pekný deň vám všetkým!
bembo
jednoduché a chutné. v Tvojom prípade platí,že v jednoduchosti je vynikajúca chuť.
janikbj
vy-ni-ka-jú-ce!!! vrelo odporúčam. varila som v tlakáči, takže som pre istotu zahustila až na konci, aby mi to neprihorelo. ďakujem za super recept a prajem krásny deň :)
motyka
Tie tvoje "gulášiky", ale aj ostatné jedlá, ktoré máš na vareche milujeme. Naši starší tie "moderniny" veľmi nemusia. Len mládež.Takže toto je pre mňa *****. Ukladám do KK. Moderniny - nemyslím tvoje.
dandika1
@kukulienka71 vyborne jedlo,krasne foto-postup 5*unas obkubene, cestoviny poznam .Vdaka za pripomenutie chutneho jedla. Prajem pokojne a pozehnane Velkonocne sviatky:-)))
kukulienka71
@katka78 , vďaka :-) tiež mi chutí najviac u maminky
@janikbj veľmi si ma potešila, pochvala po vyskúšaní je tá nejcennejšia, ďakujem za odporúčanie a prianie, všetko dobré želám:-)
@motyka , som ti vďačná za také pekné slová, naozaj dobre padne ich čítať, veľmi pekne ďakujem!
@sweetlaab , @dandika1 , tiež vám ďakujem za milé komentáre a priaznivé hodnotenie. Veru, Veľká noc klope na dvere, prežite ich v príjemnej sviatočnej atmosfére!
medulienka122
@kukulienka , robím to podobne, aj u nás toto jedlo milujú, a idú hlavne s tými "vrtuľkami", alebo keď mám náladu, tak s nokami. Prajem príjemne prežitie Veľkej noci - hádam to nejako my ženy prežijeme :-)
havino
u nás doslova môže byť stará klasika, ale aj novotám sa nebránime a skúšame, ale klasika, veľa omajdy a cestovina je chuťovka vždy, dobrý recept a varím podobne
marika21
Takéto mäso so šťavou nám chutí. Vyzerá to vynikajúco. KK5*
mariamka
v jednoduchosti je krasa, ako povedal klasik// neverila som, ze z tych par ingrediencii vzide taketo luxusne jedlo, neodpustila som si mck a trosku chilli :) nieco medzi perkeltom, gulasom, urcite doporucujem, diky za recept @kukulienka


jack
Dnešný obed podľa teba.Pridala som aj trošku slaninky.Výborné.


kukulienka71
@Jack (18.11.2017 13:12)

slaninka je tu vítaná;-) som rada, že ste si pochutili a ďakujem za milú odozvu aj s fotom, potešilo. Pekný víkend želám.
1x jack




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia