Foto: srac
Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou Zobraziť celý popisPôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 300 g |
|
3-4 ks |
|
1 ČL |
|
0,5 ČL |
|
2 PL |
|
Emulzia na potieranie: | |
100 ml |
|
50 ml |
|
4-5 strúčiky |
|
1 PL |
|
1 ČL - mokka |
|
1 ČL |
|
1 ČL - mokka |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Mäso „od kostí“ je to najlepšie!!! Tak si to za svojich časov pochvaľoval môj nebohý otec_Tati. Čo sa s ním „natentočkovala“ aj naša mamka_Aňuci, keď po obede, s vyprážanými kurencami, pozbieral aj od nás všetky kosti do jedného taniera, sadol si s ním k TV a starostlivo, žmúriac očami slasťou, ako maškrtný kocúr, poobhrýzal všetky do čisto_čista. Bravčové rebierka patria, aj podľa mňa, medzi delikatesy. Mám ich rád predpečené s mojou „predzásypkou“ a dopečené medzi dvomi vrstvami kyslej kapusty a zaliate kyslou smotanou. Dokonca aj kuracinu pripravujem takouto technológiou. Ale po ochutnaní tohoto rcp, už má odskúšaná „klasika“ veľmi vážnu konkurenciu. Takže potrebujeme krásnu „štangľu“ bravčových rebierok, ktorú rozrežeme
-
2
na „gustovné“ kúsky (asi po dvoch rebrách), aby sa nám s nimi dobre „manipulovalo“, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou a poukladáme do hrnca so zodpovedajúcou veľkosťou; zalejeme ich studenou vodou a
-
3
pridáme „adidasku“ – 3 – bobkové listy, kávovú lyžičku (KL) guličiek čierneho korenia, ½ KL guličiek nového korenia a 2 PL soli (kto chce, môže soľ nahradiť vegetou, alebo urobiť mix)
-
4
privedieme do varu, zdroj tepelnej energie nastavíme na minimum, pozbierame penu a necháme rebierka variť ~ 75´, až z nich „trčia“ voľné kosti
-
5
teraz máme dostatok „voľného“ času; takže obrázok ingrediencií potrebných na „potieraciu emulziu“ – pri fotení sa ráčte usmievať – a upiecť čokoroládu podľa rcp @rennatte s dcérenkou
-
6
mäsko je mäkké, vyberieme ho z „polievky“ a porozkladáme na pekáč a ponatierame „emulziou“ – t.j. v pomocnej miske zmiešame pivo s olejom a s medom, prisypeme ďumbier (kto má čerstvý, tak neváha a „prišmarí“ kopcovitú PL), mokka lyžičku (ML) mletej rasce, PL Szeged BRR (alebo iného grilovacieho) korenia, pridáme ML chilli Tabasco, PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, prilisujeme zo 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby dosolíme, rebierka „šumňe“ ponatierame a „dopečieme“ ~15´ v rúre pri 190 °C (375 °F)
-
7
v „½ čase“ rebierka, pomocou kuchyňských klieští, obrátime na „druhý bok“ a opäť starostlivo ponatierame „emulziou“, ktorej zvyšok porozlievame aj na dno pekáča
-
8
… že sú to naozaj pekné a voňavé „deťúrence“ moje opálené zlatohnedé?!
-
9
jednotlivé porcie uložíme na taniere, pridáme čerstvo postrúhaný chren (ja aj plnotučnú horčicu, zásadne z Liptova) a „burkovčak“ domáceho chlebíka (kto chce ponamáča si ho vo výpeku - ja som chcel)
-
10
pri jedení sa nám krásne lepia „pršteky aj pusinky“, nebíčko v papuľke pripomína Raj na Zemi, v brušku je blaho a bez správne vychladeného pivka (poznámka pre „fajnšmekrov a vredárov“ zvlášť) na záver by to, uznajte, naozaj nebolo ono!
-
11
a ostal som Vám dlžný ešte obrázok (lebo do komentov ich zatiaľ ešte stále neviem vložiť) hotovej čokoládovej rolády à la @rennatte s dcérkou, ktorý na Varecha.sk uverejnila I/13-2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-rolada-fotorecept/35563-recept.html - veľmi pekne obom ďakujem – opäť som zvýšil svoju „bonitu“ a pochutnali sme si; * na Slovenskom kryštály z Poltára * v celku
-
12
a v reze * na veľkom porcelánovom tanieri *
jedno rebro..jeden čokokúsok...a mám dosť...:-)))
zatiaľ mám len to pivo...za takýmto menu je mi clivo...
čo sa názvu týka:
áno..je to menu pre labužníka...:-)
Rebierka mávame tak raz do roka, lebo páni doktori tvrdia, že nám už nechutia (vedia figu makovú), ale do pekáča ich zvyknem vkladať surové, v celku. Pečiem podliate a zakryté, kým sa kosti nedajú vytiahnuť, potom krájam na porcie a dopekám odokryté do červena. Predvarenie je pre mňa novinka (mimochodom, čo si spravil s vodou v ktorej sa varili, ako ťa poznám iste si ju nevylial). Samozrejme, vyskúšam, vyzerajú na zjedenie. Pozdravujem do ďalekej Iowy, nech ti to aj ďalej dobre varí.
tu tie ostatne takmer vsade ich maju inac na BBQ skvela chut. su vsetky dobre, nemozem vybrat tie najlepsie. doma tiez zrejme skusim. Priatel radi nevarit a iba piect.