Bravčové pliecko na rasci a cesnaku

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. októbra 2015

Veľmi chutná klasika. Dnes sme ju mali s petržlenovými zemiakmi a cviklovo-uhorkovým šalátom.

5 minút
príprava
90-95 minút
na 220-180 °C

Suroviny

1,20 kg
1 PL
1 hlávka




Postup

  1. 1

    Pliecko som mala akurátne prerastené, bez kože, nič som z neho neodstraňovala, len som ho umyla a osušila textilnou utierkou. Na platni sporáka som ho v jenskej mise na lyžici masti opiekla na vyššej teplote z oboch strán. Nerada manipulujem s veľkými kusmi mäsa v nádobe bez ucha na otvorenom ohni. Ale poradila som si. Mäso som poriadne osolila a okorenila celou rascou a v tej istej mise vložila do rúry predhriatej na 220°C, aby sa chytili aj tie časti, ktoré sa neopiekli na platni. Bolo tam asi 7 minút. Zatiaľ som očistila pár strúčikov cesnaku, zvyšok hlávky som prekrojila na polovicu. Očistené strúčiky som napchala do prirodzených otvorov v mäse, prepolenú hlávku v šupke som položila vedľa mäsa, misu tesne zakryla alobalom a vložila späť do rúry. Ničím som ho nepodlievala. Teplotu som teraz už znížila na 180°C. Po 40 minútach som mäso otočila, znova zakryla a vrátila dusiť ďalej. Pustilo si značné množstvo vlastnej šťavy.

    Bravčové pliecko na rasci a cesnaku - obrázok 1
  2. 2

    Po ďalších 40 minútach v rúre som misu vybrala, mäso preložila na krájaciu dosku a nechala odpočinúť, nekrája sa hneď. Prílohy som mala už hotové.

    Bravčové pliecko na rasci a cesnaku - obrázok 2
  3. 3

    Zo šupky som vytlačila mäkké strúčiky cesnaku, potlačila ich vidličkou a potom som výpek precedila cez husté sitko. Šťava mala fantastickú chuť. Takisto ako aj mäso.

    Bravčové pliecko na rasci a cesnaku - obrázok 3
  4. 4

    Bolo mäkučké, kolagénové vlákna a mastnejšie časti sa priam rozplývali na jazyku. Na mojom blogu sú väčšie fotky, vidieť tam viac, aké šťavnaté ostalo mäso, keďže bolo celý čas počas dusenia zakryté.

    Bravčové pliecko na rasci a cesnaku - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
@kukulienka71 : pripomenula si mi dávnejšie časy,keď som to robievala a len s tým rozdielom,že som pridala trocha viac masti a cesnak ošúpaný.Na druhý deň sa s tou masťou natieral chlieb na raňajky= fajnotka.Hviezdičky som pridala :-)
denyany
Aj ja pripravujem mäso v rúre zakryté, nevysuší sa a je mäkšie ako keby bolo odkryté. Pliecko máme radi, určite ho urobím aj takto.
slavkabis
mňam, ďakujem az typ na obed či večeru. ja by som veru necedila výpek, poliala by som tak zemiaky/pyré,..., ev. ako písala @frezia68 na druhý deň na chlebík ☺ 5*
kukulienka71
Dámy, ďakujem vám za pekné hodnotenie:-)
Domáce osadenstvo nemá rado celú rascu v jedlách, a tu jej bolo dosť, na druhej strane potlačený cesnak sa cez sitko ešte prepasíroval, čo zabezpečí jemnejšiu omáčku. Po vychladnutí šťavy sa tuk v polcentimetrovej vrstve oddelil od zvyšku, dostala som tak "diétnejšiu" ale nemenej chutnú omáčku. Tiež máme radi törülös - mastnejší výpek, ktorý sa vytiera chlebíkom priamo z pekáča, je to manna;-) v rámci racionálnejšej stravy ho zaraďujem už naozaj len sporadicky:-)
gabriele
perfektne jedlo...pekne vyfotene...nie je nad takuto jednoduchu kombinaciu...akurat sme to vcera piekli aj my...ale v remoske...a uz som takto jednoducho piekla aj morcacie stehno...aj jahnacie...tiez vyborne :)
junior
Tak takto som si Ťa ani zďaleka nepredstavoval... si kočka! Recept, ako vždy výborný.
babkamt
chutne pripravená klasika. Tá nikdy nesklame. Taniere po nej zostanú vždy prázdne. Nedávno som robila chilli con carne. Manžel zjedol zo svojej porcie dve lyžice a dal si chlieb so salámou.Máš vymenenú fotku, si kočka:-)
kukulienka71
@junior , ty si si ma stotožnil s tou sovou, priznaj sa:-)) od kočky mám ďaleko ale ďakujem pekne aj za pochvalu receptov
@izabella929 , to mäsko nebolo chrumkavé, ale mäkké práveže. Do chrumkava skôr mastnejšie pečiem. Ďakujem ti.
@pitrs , @kecemis , @mesiar50 , vďaka za uznanie, ak pochvália muži mäsové jedlo, je to pocta pre mňa
@babkamt , veru, je to tak, toto som ešte nikoho nevidela odmietnuť. U nás bolo chilli con carne v sobotu, ale bolo s chuťou zjedené, tak sa saláma nekonala. Svojou úprimnosťou si si ma už získala:-) Poobede sme boli na gastrofestivale v Modranoch a tam sme ochutnali vynikajúcu pečenú klobásku. Konečne sme neboli sklamaní. Ďakujem ti pekne za pochvalu.
havino
aj u nás takto isto v nedeľu, rebrá na ten účel predávané, neobrezané, pár kostí a jednoducho, cesnak, paprika, rasca a hrče za ušami, pečené v liatinovom pekáči, mäso šťavnaté



gordonko
nádherná klasika ..... skusím to v janskej mise aj ja - milujem čistý výpek
mariamka
toto co je tu za skodnu,, ale obdivujem tu tvorivost pri zakladani novych nickov, @kuku pekna pecienka, tiez radsej dusim, pomaly a dlhsie, tiez takto minimalisticky, o to lepsia chut maska vynikne
evkalibka
mäso je určite chutné, robím podobne ale uverejni prosím aj ten cviklovo-uhorkový šalát,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia