Foto: kukulienka71
Veľmi chutná klasika. Dnes sme ju mali s petržlenovými zemiakmi a cviklovo-uhorkovým šalátom.
príprava
na 220-180 °C
Postup
-
1
Pliecko som mala akurátne prerastené, bez kože, nič som z neho neodstraňovala, len som ho umyla a osušila textilnou utierkou. Na platni sporáka som ho v jenskej mise na lyžici masti opiekla na vyššej teplote z oboch strán. Nerada manipulujem s veľkými kusmi mäsa v nádobe bez ucha na otvorenom ohni. Ale poradila som si. Mäso som poriadne osolila a okorenila celou rascou a v tej istej mise vložila do rúry predhriatej na 220°C, aby sa chytili aj tie časti, ktoré sa neopiekli na platni. Bolo tam asi 7 minút. Zatiaľ som očistila pár strúčikov cesnaku, zvyšok hlávky som prekrojila na polovicu. Očistené strúčiky som napchala do prirodzených otvorov v mäse, prepolenú hlávku v šupke som položila vedľa mäsa, misu tesne zakryla alobalom a vložila späť do rúry. Ničím som ho nepodlievala. Teplotu som teraz už znížila na 180°C. Po 40 minútach som mäso otočila, znova zakryla a vrátila dusiť ďalej. Pustilo si značné množstvo vlastnej šťavy.
-
2
Po ďalších 40 minútach v rúre som misu vybrala, mäso preložila na krájaciu dosku a nechala odpočinúť, nekrája sa hneď. Prílohy som mala už hotové.
-
3
Zo šupky som vytlačila mäkké strúčiky cesnaku, potlačila ich vidličkou a potom som výpek precedila cez husté sitko. Šťava mala fantastickú chuť. Takisto ako aj mäso.
-
4
Bolo mäkučké, kolagénové vlákna a mastnejšie časti sa priam rozplývali na jazyku. Na mojom blogu sú väčšie fotky, vidieť tam viac, aké šťavnaté ostalo mäso, keďže bolo celý čas počas dusenia zakryté.
Domáce osadenstvo nemá rado celú rascu v jedlách, a tu jej bolo dosť, na druhej strane potlačený cesnak sa cez sitko ešte prepasíroval, čo zabezpečí jemnejšiu omáčku. Po vychladnutí šťavy sa tuk v polcentimetrovej vrstve oddelil od zvyšku, dostala som tak "diétnejšiu" ale nemenej chutnú omáčku. Tiež máme radi törülös - mastnejší výpek, ktorý sa vytiera chlebíkom priamo z pekáča, je to manna;-) v rámci racionálnejšej stravy ho zaraďujem už naozaj len sporadicky:-)
@izabella929 , to mäsko nebolo chrumkavé, ale mäkké práveže. Do chrumkava skôr mastnejšie pečiem. Ďakujem ti.
@pitrs , @kecemis , @mesiar50 , vďaka za uznanie, ak pochvália muži mäsové jedlo, je to pocta pre mňa
@babkamt , veru, je to tak, toto som ešte nikoho nevidela odmietnuť. U nás bolo chilli con carne v sobotu, ale bolo s chuťou zjedené, tak sa saláma nekonala. Svojou úprimnosťou si si ma už získala:-) Poobede sme boli na gastrofestivale v Modranoch a tam sme ochutnali vynikajúcu pečenú klobásku. Konečne sme neboli sklamaní. Ďakujem ti pekne za pochvalu.
@havino , to sú prekrásne rebrá! hrče za ušami verím, že boli;-)
@burbona , celé sa to rozplývalo. Ale to sa len opakujem;-)
Ďakujem za všetky komentáre.