Bravčové pliecko na rasci a cesnaku

Autor receptu: kukulienka71

Veľmi chutná klasika. Dnes sme ju mali s petržlenovými zemiakmi a cviklovo-uhorkovým šalátom.

5 minút
príprava
90-95 minút
na 220-180 °C

Postup

  1. Pliecko som mala akurátne prerastené, bez kože, nič som z neho neodstraňovala, len som ho umyla a osušila textilnou utierkou. Na platni sporáka som ho v jenskej mise na lyžici masti opiekla na vyššej teplote z oboch strán. Nerada manipulujem s veľkými kusmi mäsa v nádobe bez ucha na otvorenom ohni. Ale poradila som si. Mäso som poriadne osolila a okorenila celou rascou a v tej istej mise vložila do rúry predhriatej na 220°C, aby sa chytili aj tie časti, ktoré sa neopiekli na platni. Bolo tam asi 7 minút. Zatiaľ som očistila pár strúčikov cesnaku, zvyšok hlávky som prekrojila na polovicu. Očistené strúčiky som napchala do prirodzených otvorov v mäse, prepolenú hlávku v šupke som položila vedľa mäsa, misu tesne zakryla alobalom a vložila späť do rúry. Ničím som ho nepodlievala. Teplotu som teraz už znížila na 180°C. Po 40 minútach som mäso otočila, znova zakryla a vrátila dusiť ďalej. Pustilo si značné množstvo vlastnej šťavy.
  2. Po ďalších 40 minútach v rúre som misu vybrala, mäso preložila na krájaciu dosku a nechala odpočinúť, nekrája sa hneď. Prílohy som mala už hotové.
  3. Zo šupky som vytlačila mäkké strúčiky cesnaku, potlačila ich vidličkou a potom som výpek precedila cez husté sitko. Šťava mala fantastickú chuť. Takisto ako aj mäso.
  4. Bolo mäkučké, kolagénové vlákna a mastnejšie časti sa priam rozplývali na jazyku. Na mojom blogu sú väčšie fotky, vidieť tam viac, aké šťavnaté ostalo mäso, keďže bolo celý čas počas dusenia zakryté.