Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. februára 2014
Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som medailonky z bravčového stehna z malého orecha a pripravila som ich na dubákoch, slaninke a šľahačke. Ide o veľmi jednoduché, jemné Zobraziť celý popisKúpila som medailonky z bravčového stehna z malého orecha a pripravila som ich na dubákoch, slaninke a šľahačke. Ide o veľmi jednoduché, jemné chutné a voňavé jedlo. Kuchyňa nádherne voňala po dubákoch a cesnaku a údenej slaninke, ktorých chuť prevzalo i mäsíčko, ktoré bolo ešte zjemnené šľahačkou..

3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

6 ks
1 ks
1 veľký strúčik
1 veľká hrsť
50 g
200 ml
3 PL
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti

Online leták

Postup

  1. 1

    Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové medailonky som umyla, osušila, nevyklepávala som ich, len trocha roztlačila rukou,...

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala chvíľu odpočinúť..

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rozpálenom oleji som ich prudko opiekla, aby sa zatiahli z jednej strany - asi 3 - 4 minúty a...

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rovnako aj z druhej strany, kým neboli na povrchu troška do červeno-hneda, do mäska som nepichala vidličkou, aby nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté, lebo oriešok zo stehna je suchšie mäso. Obracala som drevenou špachtľou a vybrala som ich po opečení na tanier.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku som dala cibuľu, restovala som ju takmer do hneda, potom som ju podliala trochou horúcej vody a za stáleho miešania som odvarila chutný mäsový výpek, vydusila opäť až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x za sebou, podobne ako pri príprave perkeltu, lebo cibuľa sa rozpadne a ochutí i zahustí výslednú šťavu, nepoužívam na zahustenie žiadnu múku a ani nič iné.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som prúžky domácej údenej slaniny a nechala som ju pustiť tuk, ktorý dodá jedlu príjemnú údenú chuť.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do cibuľovo-slaninového základu som vložila opečené medailonky, podliala som trochou horúcej vody asi do ich výšky a prikryté som ich dusila na strednom plameni za občasného podlievania vodou a premiešania - asi 30 minút.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a všetko spolu som dusila asi 15 minút prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké a dubáky uvarené.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som šľahačkovú smotanu, nechala som len prevrieť a vypla som plameň.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver som pridala prelisovaný cesnak, premiešala a prikryté som nechala chvíľu odstáť, aby celé jedlo krásne prevoňal.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som horúce so zemiakovou kašou, na osobu som dala 2 medailonky a podliala jemnou smotanovou omáčkou, ktorá mala chuť dubákov, údenej slaninky a bola prevoňaná cesnakom. Mäsíčko je šťavnaté a mäkkučké ako masielko, prevzalo chuť korenín a použitých ingrediencií, ide o veľmi chutné, jemné a voňavé jedlo,nenáročné na prípravu. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

anina6
mäsko s dubákmi, zjemnené šľahačkou môže byť len fajnové jedlo @pusta.
nonna
Dubákové papaníčko, tak to ano, nemala som ich ani nepamätám... Tá vôňa musela byť bombastická. Škoda, že ju neprenášajú elektróny.
paeva
práve sa chcem inšpirovať, že čo zajtra kuchtiť. skúsim toto
eviana
Tak toto by mi veľmi chutilo milá @pusta , jemná voňavá omáčka, krehké mäsko... vieš Ty veru čo je fajné, krásne si to skombinovala... chválim 5* :)
dabodado
Super vec, @pusta , vďaka. Jednoduché, chutné a dá sa za tým dať pivo. Čo viac si chlap môže priať? :)
yogicek
@pusta
Tak, toto je posledné jedlo, ktoré mi chýbalo ku šťastiu. Jedálniček na budúci týždeň som týmto uzavrel. Kombináciu mäska a smotany v akejkoľvek podobe, môžem aj 10 dní do týždňa. Ja si síce vymením zemiaky za niečo iné, ale to podstatné mi z tohto rcp. zostane. Pekný recept.
pusta
@kukulienka71 , verím, že by si rada ochutnala. áno, bolo to fantastické, ako ty vravíš :-)
dakujem.
pusta
@anina6 , hej, mäsko s dubákmi zjemnené šľahačkou je fajnové jedlo.
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem za tvoje hodnotenie.
pusta
@medovnicek , joooj, to somnetušila, že toto jedlo vonia až na Záhorie, ale teší ma to veľmi :-)
dakujem za takú úžasnú pochvalu.
pusta
@nonna , ani mi nemluv - tá nádherná vôňa dubákov zaplnila celý byt a dráždila všetky zmysly.
hádam aj tebe sa pošťastí dostať sa k dubákom.
no škoda, že neprenášajú ešte toto aj elektrony.
srdečne ti dakujem.
pusta
@paeva , som rada,že som ťa inšpirovala, teším sa, že vyskúšaš, potom poprosím, keby si dala vedieť, ako chutilo.
dakujem.
pusta
@eviana milá, verím, že toto by ti chutilo, jemná voňavá omáčka, krehké mäsko, no ak máš dobré a kvalitné suroviny, niet čo pokaziť, to môže byť len vynikajúce :-)
dakujem za krásne uznanie a 5****
pusta
@dabodado , máš pravdu, je to super vec :-)
to tvoje pivo si z chuti potom daj :D doprajem ti ho :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@yogicek , spokojne vymeň zemiaky za iné, čo chutí tebe.
tak málo ti stačí ku šťastiu, ale často to býva práve takéto. tiež môžeme takéto voňavé s dubákmi, smotanou a mäskom.
som rada, že si zaradil do svojho jedálneho lístka, ktorý si budúci týždeň týmto jedlom uzavrel a teší ma, že môj recept považuješ za pekný a hoden nasledovania.
dakujem za uznanie.
boxik
Pusta tvoje recepty sú jednička a platí to aj o tomto. Zaujímavé je a ty si dôkaz , že na to aby človek uvaril perfektné jedlo netreba žiadne exotické ingrediencie pri ktorých človek potrebuje náučný slovník , ale si vystačíš s poctivými a rokmi vyskúšanými surovinami čo poznali a používali už naše babičky či mamky.
pusta
@boxik , áno, aby človek uvaril perfektné jedlo, môže bohate vystačiť s domácimi surovinami, najlepšie regionálnymi, poctivými a rokmi vyskúšanými už našimi babičkami a mamkami, svätú pravdu máš :-)
to, že považuješ moje recepty za jedničku, je pre mňa poklona a veľká česť, ktorá ma nesmierne teší, ale predovšetkým zaväzuje :-)
dakujem ti za tak vysoké uznanie a zhodnotenie mojej práce.
sracz
... bravčové mäso, @pusta milá v Tvojom prevedení, s lahodnými ingredienciami, musí byť iba výborné!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, je to jedlo s lahodnými ingredienciami a je výborné :-)
dakujem za pochvalu.