Foto: kukulienka71
Čiže bravčová panenka vypražená v jemnom cestíčku z vajca, vína, múky a smotany. Podávaná s hodvábnou zemiakovou kašou a pečenými paradajkami.
porcie
príprava
Postup
-
1
Bravčovú panenku odblaníme
-
2
nakrájame na medailónky s hmotnosťou cca 25g (1 porcia budú 3 ks)
-
3
jemne po nich pobúchame hánkou dlane, aby sme povolili štruktúru mäsa. Okoreníme mletým bielym korením. Toto korenie nemám moc v láske, ale kvôli dodržaniu receptu som ho zniesla:-)
-
4
Pripravíme si cestíčko: vajce rozšľaháme s lyžicou-dvomi bieleho vína
-
5
medailónky obalíme v múke a osolíme, ostatnú múku pridáme k vajíčku.
-
6
postupne prilievame sladkú smotanu tak, aby sme dostali polohusté cestíčko.
-
7
To už si zahrievame aj olej na panvici k vyprážaniu. Ak nemám veľa polotovaru, použijem skôr menšiu panvicu, aby bola hladina oleja vyššia, je to pri vyprážaní dôležité, pretože surovina sa musí ponoriť do horúceho oleja, aby sa tepelne upravila z každej strany za čo najkratší čas, predídeme tak aj prepaľovaniu oleja. Vhodnú teplotu skúšam tak, že do horúceho oleja vhodím chlebovú omrvinku. Ak sa hneď začne škvariť a samovoľne plávať, teplota je správna.
-
8
Pri obaľovaní v múke medailónky znova sformujeme do okrúhleho tvaru, aby boli krajšie
-
9
Namočíme ich v cestíčku, necháme ho trocha stiecť a opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Používam na tento úkon kliešte s poriadne dlhou rúčkou. Do mäsa nikdy nepicháme vidličkou, vytekala by z neho vzácna šťava.
-
10
Medailónky vypražíme z jednej aj druhej strany do ružova, netrápime ich veľmi, mäsko je jemné, urobí sa skoro, len čo cestíčko chytí peknú farbu.
-
11
Hotové ich necháme na kuchynskej papierovej utierke zbaviť sa prebytočného tuku
-
12
veľmi vhodnou prílohou je zemiaková kaša, je tak isto jemná, ako mäso. Pripravila som hodvábnu, kde sa namiesto mlieka pridáva k popučeným uvareným zemiakom maslo a smotana.
-
13
miešaný šalát z čerstvej zeleniny sa mi chladil už asi hodinu, bol práve príjemný.
-
14
Na taniere som pridala aj pečené paradajky. Boli pečené na vysokej teplote asi 15 minút s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Blesk sa mi nezapol, tak je fotka taká mdlá:-(
-
15
Tento recept by sa dal zhrnúť do pár viet, ale takto podrobnejšie ho zvládne aj úplný začiatočník. Úprava na spôsob Orly sa používa poväčšine s použitím rýb, tie sú vypražené tiež za chvíľočku. Som veľmi rada, že som na tento recept natrafila v knihe Európska kuchárka, je to pre mňa neobvyklá príprava bravčovej panenky, ale chutí mi hádam viac, ako inak.
určite lahodná chuť.. lahodné foto sa jej vyrovná..
*****
Len ma zarazilo, že si tie rezniky po naklepaní rukou vôbec neosolila, len okorenila. Sol stačí tá, ktorá je v cestíčku? Netreba masko posoliť?
Mám v mrazničke 1 brav. panenku, možno vyskúšam.
@marienka44 , vďaka, si milá:-) solenie uvádzam v bode 5, pri obaľovaní v múke. U nás je tento spôsob úpravy panenky na prvom mieste, smelo vyskúšaj, iste neoľutuješ;-)