Bravčová panenka s chrumkavým chlebíkom a parenou zeleninou
Foto: Pravda: Marek Velček
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Bravčovú panenku opracujeme, odblaníme, nakrájame na štyri úhľadné valčeky, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným čerstvým tymianom a naložíme do oleja na 24 hodín. Zeleninu očistíme, nakrájame, osolíme a dáme na 10 minút napariť. Bravčovú panenku prudko opečieme a buď dokončíme na panvici (pričom ju rovnomerne otáčame na miernom ohni), alebo ju dáme na desať minút do rúry na 180 stupňov.
- 2
Toastový chlieb nakrájame podľa panenky v tvare obdĺžnika a na rozohriatej grilovacej panvici opečieme. Naparenú zeleninu pokvapkáme roztopeným maslom, uložíme ju na toast, mäso nakrájame na plátky a uložíme na tanier. K panenke podávame silnú hnedú omáčku, ktorú pripravíme z bravčových alebo teľacích kostí: kosti upečieme, potom ich preložíme do hrnca, pridáme očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu, orestujeme, pridáme paradajkový pretlak a poriadne orestujeme.
- 3
Podlejeme vodou a červeným vínom. Pridáme čerstvý tymian a varíme do zhustnutia sedem hodín. Dochutíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu