Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou fotorecept
Foto: zuzanka1367
Vďaka šikovnej rúre som dnes pripravila naraz obed aj večeru, aby ostal čas aj na čerstvý sneh :)
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 PL na potretie |
|
prepustené |
|
Cesnakova omáčka: | |
2 hlávky čerstvé |
|
2 PL |
|
150 ml |
|
50 ml |
|
1/2 ČL |
|
1/3 ČL |
|
Príloha: | |
opekané |
|
Postup
-
1
Bravčovú panenku vyberieme z chladničky, jemne potrieme olejom a posypeme zeleným pomletým korením.
-
2
Pokiaľ nám mäso odpočíva, tak dáme piecť do rúry zemiaky nakrájané na štvrťky, posypané rascou a pokropené masťou. A ešte stihneme urobiť aj cesnakovú omáčku.Cesnak očistíme, na menšej panvici spravíme karamel a pridáme strúčiky cesnaku znížime teplotu a opekáme cesnak spolu s karamelom asi 5 minút.
-
3
Keď nám cesnak získa zlatú farbu pomaly prilejem sladkú smotanu a trochu vývaru, osolíme a okoreníme, na slabšej teplote necháme smotanu zredukovať a rozmixujeme na hladkú omáčku.
-
4
Je čas sa venovať panenke. Na panvici si zohrejeme prepustené maslo a mäso sprudka opečieme zo všetkých strán, nech sa zatiahne. Preložíme do pekáča, osolíme, prelejeme výpekom a vložíme do rúry k zemiakom dopiecť na 12-15 minút, za občasného polievania výpekom.
-
5
Zemiaky sú dopečené, omáčka pripravená, môžeme obedovať kým sú zemiaky správne chrumkavé...
*****
Ta omacka laka aj mna. Tiez ma zarazilo to mnozstvo cesnaku, ale za pokus mi to stoji. Pri najhorsom z nej bude kremova cesnakova polievka ;-)