Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. januára 2015

Vďaka šikovnej rúre som dnes pripravila naraz obed aj večeru, aby ostal čas aj na čerstvý sneh :)

4
porcie
20 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
1 ČL
1/2 ČL
1 PL na potretie
 prepustené
Cesnakova omáčka:
2 hlávky čerstvé
2 PL
150 ml
50 ml
1/2 ČL
1/3 ČL
Príloha:
 opekané




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku vyberieme z chladničky, jemne potrieme olejom a posypeme zeleným pomletým korením.

    Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ nám mäso odpočíva, tak dáme piecť do rúry zemiaky nakrájané na štvrťky, posypané rascou a pokropené masťou. A ešte stihneme urobiť aj cesnakovú omáčku.Cesnak očistíme, na menšej panvici spravíme karamel a pridáme strúčiky cesnaku znížime teplotu a opekáme cesnak spolu s karamelom asi 5 minút.

    Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám cesnak získa zlatú farbu pomaly prilejem sladkú smotanu a trochu vývaru, osolíme a okoreníme, na slabšej teplote necháme smotanu zredukovať a rozmixujeme na hladkú omáčku.

    Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je čas sa venovať panenke. Na panvici si zohrejeme prepustené maslo a mäso sprudka opečieme zo všetkých strán, nech sa zatiahne. Preložíme do pekáča, osolíme, prelejeme výpekom a vložíme do rúry k zemiakom dopiecť na 12-15 minút, za občasného polievania výpekom.

    Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky sú dopečené, omáčka pripravená, môžeme obedovať kým sú zemiaky správne chrumkavé...

    Bravčová panenka s cesnakovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ampara
Výborne si navarila, ten sneh úprimne závidím, tu v Bratislave už len brečka a silný vietor.
jarunka
Velmi dobre jedlo, dnes sme si tiez pochutnali na bravc. panenke. Ta omacka je zaujimava, neviem si predstavit tu chut, karamel a cesnak, kaka ma to vyskusat.
afataga
fajne si navarila, ta omacka mala riadne grady? ci sa to varenim trochu zjemnilo? a ten cerstvy sneh si mala ako digestiv? :-)
zuzanka1367
@izabellka929 @ampara @chutimi @terinka @jarunka @pusta @methi ďakujem Vám veľmi pekne za vaše slová, už sa aj u nás sneh mení v brečku :( veď práve omáčka je taká zaujímava, panenku si každý spraví podľa seba @afataga je som čakala intenzivnejšiu chuť cesnaku, ale presne tým varením zjemnel, ale chuť dobrá, sneh bol niečo svieže po jedle :), ale vedela by som aj niečo iné pripraviť :))
zolik
@zuzanka1367
Ta omacka laka aj mna. Tiez ma zarazilo to mnozstvo cesnaku, ale za pokus mi to stoji. Pri najhorsom z nej bude kremova cesnakova polievka ;-)
slonikvzoo
Takto robena panenka aj zemiaky su samozrejme zname. Ale ta omacka je BOMBA! Aj kombinacia! Ukladam, urobim a 5*, vdaka :-)
eviana
Naozaj fajne si navarila, vyzerá to neodolateľne, za tú cesnakovú omáčku by Ťa môj chlap nosil na rukách... tlieskam :) 5*
mariamka
citam tu tie skvele ohlasy, nedalo mi, a fakt! omacka bude co najblizsie, my sme tiez cesnakovi a smotana to isti,, mas ju krasne hladku v obrazku, a priloha baby spenat?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia