Bravčová lopatka zapečená v marináde fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Nie vždy sa nám podarí v obchodných reťazcoch kúpiť mäso, aké chceme. Preto si treba vedieť poradiť aj s menej kvalitným, aby vyzeralo chutne Zobraziť celý popisNie vždy sa nám podarí v obchodných reťazcoch kúpiť mäso, aké chceme. Preto si treba vedieť poradiť aj s menej kvalitným, aby vyzeralo chutne a jedlo.
porcií
príprava
na 180°C °C
Suroviny
1,5 kg |
|
400 g |
|
1 dl ostrý |
|
2 PL |
|
1 hlavička |
|
|
|
|
|
na opekanie |
|
2 ks stredne veľká |
|
8 - 10 ks stredne veľké |
|
70 g |
|
1/2 ČL |
|
|
|
2 ks surové |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
Večer som si všetko pripravil. Bravčovú lopatku som si nakrájal na rezne. Vyšlo mi ich 7. Také riadne odrvale nech nemusíme si dupľu pridávať. Mäso som osolil a okorenil. Nechal som ho postáť. Zatiaľ som si spravil marinádu. V mise som zmiešal jogurt, kečup ostrý, horčicu a cesnak som očistil a pretlačil cez sitko na cesnak. Všetko som to dobré vymiešal.
-
2
Do hrnca som dno potrel marinádou a na to ukladal jednotlive rezne potreté marinádou. Až som všetko mäso minul.
-
3
Marináda čo mi ostala som dal na vrch mäsa. Hrniec som zavrel a dal na noc do chladničky postáť nech sa to všetko spojí. Tak isto som si večer zemiaky v šupke uvaril a nechal do rána chladnúť. Na každú osobu rátam dva zemiaky stredne veľké. Na niektoré ženy jeden zemiak. To im stačí potom ak majú málo berú mne z taniera. Už to poznám, tak si dám viac na tanier.
-
4
Na druhy deň som si mäso vytiahol s chladničky skôr, nech má teplotu ako v kuchyni. Na panvicu som dal trochu oleja zohriať a na ňom so opekal rezne s marinádou. Nech to všetko prejde teplom tak po tri minúty z každej strany. Z marinády vznikla hustá kaša tu použijem na vrch rezňov.
-
5
Na dno som nakrájal cibuľu na polmesiace a na ňu som ukladal opečené rezne. Zvyšnú marinádu som dal na vrch mäsa. Zakryl alobalom a dal som piecť do rúry Na 180°C na dve hodiny. To zavisí od typu rúry. Ja ako starší človek mám zuby biedne, tak nech to nemusím žuť dlho, aby to bolo mäkučké.
-
6
Mäso sa pečie tak som si pripravil zemiaky. Zemiaky som mal od večera uvarené a vychladnuté. Tak som ich ošúpal prerezal na polku.
-
7
Do misky som dal zohriať maslo s trochou vegety, soľou a pretlačeným cesnakom.
-
8
Zemiaky som v tom masle vykúpal dal na tanier a do chladu. Nech maslo na zemiakoch stuhne.
-
9
Zatiaľ som rozbil vajcia a vyšľahal ich.
-
10
Na pekáč som dal papier na pečenie a naň som ukladal zemiaky so stuhnutým maslom. Zemiaky som potom výdatné potrel rozšlahaným vajcom. Dal som piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút pod vrchné pečenie.
-
11
Mäso medzi tým urobilo tak som ho vytiahol a dal zemiaky piecť. Mäsko krásne vonia teraz ho nechám trochu vychladnúť.
-
12
Aj zemiaky sú hotové krásne sa upiekli, ako pampúchy. Trochu vychladnú a môžme servírovať.
-
13
Na dno taniera som nastrúhal trochu surovej mrkvy zo zelerom na také slíže. Na zeleninu som dal zemiaky aj s upečeným vajcom. Pridal som rezeň a do stredu trochu sterilizovanej, miešanej zeleniny. Ak Vás zaujal recept a budete ho variť, tak želám dobrú chuť. Stihol som to presne o 12- tej.
Diskusia k receptu