Bravčová lopatka zapečená v marináde fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 5. augusta 2015

Nie vždy sa nám podarí v obchodných reťazcoch kúpiť mäso, aké chceme. Preto si treba vedieť poradiť aj s menej kvalitným, aby vyzeralo chutne a jedlo.

6 - 7
porcií
50 minút minút
príprava
120 minút minút
na 180°C °C

Suroviny

1,5 kg
400 g
1 dl ostrý
2 PL
1 hlavička
 na opekanie
2 ks stredne veľká
8 - 10 ks stredne veľké
70 g
1/2 ČL
2 ks surové
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som si všetko pripravil. Bravčovú lopatku som si nakrájal na rezne. Vyšlo mi ich 7. Také riadne odrvale nech nemusíme si dupľu pridávať. Mäso som osolil a okorenil. Nechal som ho postáť. Zatiaľ som si spravil marinádu. V mise som zmiešal jogurt, kečup ostrý, horčicu a cesnak som očistil a pretlačil cez sitko na cesnak. Všetko som to dobré vymiešal.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som dno potrel marinádou a na to ukladal jednotlive rezne potreté marinádou. Až som všetko mäso minul.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marináda čo mi ostala som dal na vrch mäsa. Hrniec som zavrel a dal na noc do chladničky postáť nech sa to všetko spojí. Tak isto som si večer zemiaky v šupke uvaril a nechal do rána chladnúť. Na každú osobu rátam dva zemiaky stredne veľké. Na niektoré ženy jeden zemiak. To im stačí potom ak majú málo berú mne z taniera. Už to poznám, tak si dám viac na tanier.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhy deň som si mäso vytiahol s chladničky skôr, nech má teplotu ako v kuchyni. Na panvicu som dal trochu oleja zohriať a na ňom so opekal rezne s marinádou. Nech to všetko prejde teplom tak po tri minúty z každej strany. Z marinády vznikla hustá kaša tu použijem na vrch rezňov.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno som nakrájal cibuľu na polmesiace a na ňu som ukladal opečené rezne. Zvyšnú marinádu som dal na vrch mäsa. Zakryl alobalom a dal som piecť do rúry Na 180°C na dve hodiny. To zavisí od typu rúry. Ja ako starší človek mám zuby biedne, tak nech to nemusím žuť dlho, aby to bolo mäkučké.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso sa pečie tak som si pripravil zemiaky. Zemiaky som mal od večera uvarené a vychladnuté. Tak som ich ošúpal prerezal na polku.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky som dal zohriať maslo s trochou vegety, soľou a pretlačeným cesnakom.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zemiaky som v tom masle vykúpal dal na tanier a do chladu. Nech maslo na zemiakoch stuhne.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zatiaľ som rozbil vajcia a vyšľahal ich.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na pekáč som dal papier na pečenie a naň som ukladal zemiaky so stuhnutým maslom. Zemiaky som potom výdatné potrel rozšlahaným vajcom. Dal som piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 20 minút pod vrchné pečenie.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäso medzi tým urobilo tak som ho vytiahol a dal zemiaky piecť. Mäsko krásne vonia teraz ho nechám trochu vychladnúť.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Aj zemiaky sú hotové krásne sa upiekli, ako pampúchy. Trochu vychladnú a môžme servírovať.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na dno taniera som nastrúhal trochu surovej mrkvy zo zelerom na také slíže. Na zeleninu som dal zemiaky aj s upečeným vajcom. Pridal som rezeň a do stredu trochu sterilizovanej, miešanej zeleniny. Ak Vás zaujal recept a budete ho variť, tak želám dobrú chuť. Stihol som to presne o 12- tej.

    Bravčová lopatka zapečená v marináde (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radox1
urcite chutny recept,ale naco lopatku piect 2 hodiny?
evanaaa
Celkom fajn recept, zaujal ma, ale tie zemiaky zvlášť, najmä netradičný spôsob ich prípravy ( teda aspoň pre mňa) a celkovo to dobre vyzerá, tak dúfam, že aj chutí, zaujímalo by ma aj, akú má mäso chuť po tom jogurtovom kúpeli, nie je nakyselkavé? A mohla by byť aj hustá smotana, či nie? @patroveckypitrs ( máš dlhý nick), tvoj recept si ukladám, niekedy aj naň príde rada.
sracz
... teda @patrpitr kamarát, ja by som ho s chuťou a rád od Teba prijal ako sladkosť -:)))!!!
patroveckypitrs
Pre @evanaaa vôbec nie je to mäso nakyselkavé tie ostane suroviny s ním spojene urobia vynikajúcu chuť. Pre @sracz sme asi rovnaké krvné skupiny, takéto sladkosti mám aj ja rád. Veď najlepší koláč je kus údeného a najlepší zákusok je kusisko mäsa upraveného.
ada13
uplna krasa,obed ako lusk, a najviac sa mi pacil ten dokonaly postup,ktory si dal. urcite skusim.

Ďalšie recepty: