Foto: iva63
tieto rohlíčky sú v našej rodine veľmi obľúbené-:)
porcií
na 200 °C
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
50 g čerstvé |
|
250 g |
|
1 ks nastrúhaná |
|
7 cl studené |
|
orechová plnka: | |
150 g |
|
150 g |
|
1 ks nastrúhaná |
|
250 g |
|
125 ml |
|
50 g |
|
na potieranie: | |
3 ks |
|
Postup
-
1
najskôr si urobíme orechovú plnku...zomleté vlašské orechy zmiešame spolu so zomletými piškotami a citrónovou kôrou...dáme zovrieť 125ml vody, pridáme do nej kryštálový cukor a dobré premiešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme z ohňa...vylejeme túto cukrovú vodu do orechovej zmesy a nakoniec pridáme hrozienka...necháme vychladnúť...plnku máme hotovú
-
2
zmiešame si všetky suroviny na cesto... vymiešame a zabalíme do potravinárskej folie a dáme do chladu na 20 minút...
-
3
potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely...
-
4
každý diel rozdelíme na 9 rovnakých dielikov - rohlíkov...spolu budeme mať 36 kusov ...bude to na dva velké plechy...
-
5
ked nám plnka vychladne, tak si z nej pripravíme 36 rovnakých dielov - šulcov...
-
6
každý diel cesta vyvalkáme a položíme na kraj plnku...pomaly pomocou dlane zrulujeme do tvaru rohlíčka...
-
7
formujeme podľa vlastnej fantázie..nám vyhovuje takáto veľkosť...plech trochu vytrieme a poukladáme naň rohlíkčky...
-
8
potrieme žĺtkom a necháme oddychovať v chlade!...minámálne 30 minút...po tejto dobe ich znova pretrieme dôkladne žltkom...to potieranie je veľmi dôležité..aj to chladné prostredie, lebo rohlíky kysnú a pekne cesto začína pracovať - praskať...po tom druhom natieraní žltkom ich necháme tak dlho schnúť až vidíme ako sa robia krásne prasklinky...a tým sú tieto rohlíčky typické...po upečení sa necukrujúúú
-
9
rúru rozohrejeme na 200stupňov a pečieme 15minút...takýto je výsledok!
-
10
sú veľmi chutné a ak sa nespapajú, tak vydržia čerstvé aj niekoľko dní
-
11
a tu sú pripravené ku kávičke-:)
Krásne... :) Ukladám.
Tiež ďakujem, že ste si na môj recept klikli a budem veľmi rada, ak ho vyskúšate a ozvete sa, či ste boli spokojní...Mám viac receptov na orechové rohlíčky, ale tento je u nás určite najobľúbenejší...-:)
inak hned som si spomenula na nedavnu diskusiu od varechacky ktora nevie co so zltkami, lebo spotrebuva iba bielka pri vareni pre manzelovu dietu, tak toto je vhodny recept
@Iva63 , ty ako vyuzijes bielka po tomto peceni?
@marijanka712 aj tebe dakujem-:) na tieto rohlíčky nedám dopustiť-:)))
Ale v zavinoch mam rada viac plnky... este viac ako ma jerica..
Ivka, môžem recept použiť aj na záviny? Koľko závinov vyjde podľa daného receptu? Plnku však nebudem robiť tak hustú ako si Ty musela urobiť na rožky. Tam je to nev&yhnutné. :-)