Bratislavské orechové rohlíčky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 15. novembra 2012
Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept)
Foto: iva63

tieto rohlíčky sú v našej rodine veľmi obľúbené-:)

36
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
100 g
3 ks
50 g čerstvé
250 g
1 ks nastrúhaná
7 cl studené
orechová plnka:
150 g
150 g
1 ks nastrúhaná
250 g
125 ml
50 g
na potieranie:
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    najskôr si urobíme orechovú plnku...zomleté vlašské orechy zmiešame spolu so zomletými piškotami a citrónovou kôrou...dáme zovrieť 125ml vody, pridáme do nej kryštálový cukor a dobré premiešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme z ohňa...vylejeme túto cukrovú vodu do orechovej zmesy a nakoniec pridáme hrozienka...necháme vychladnúť...plnku máme hotovú

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zmiešame si všetky suroviny na cesto... vymiešame a zabalíme do potravinárskej folie a dáme do chladu na 20 minút...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý diel rozdelíme na 9 rovnakých dielikov - rohlíkov...spolu budeme mať 36 kusov ...bude to na dva velké plechy...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ked nám plnka vychladne, tak si z nej pripravíme 36 rovnakých dielov - šulcov...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    každý diel cesta vyvalkáme a položíme na kraj plnku...pomaly pomocou dlane zrulujeme do tvaru rohlíčka...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    formujeme podľa vlastnej fantázie..nám vyhovuje takáto veľkosť...plech trochu vytrieme a poukladáme naň rohlíkčky...

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potrieme žĺtkom a necháme oddychovať v chlade!...minámálne 30 minút...po tejto dobe ich znova pretrieme dôkladne žltkom...to potieranie je veľmi dôležité..aj to chladné prostredie, lebo rohlíky kysnú a pekne cesto začína pracovať - praskať...po tom druhom natieraní žltkom ich necháme tak dlho schnúť až vidíme ako sa robia krásne prasklinky...a tým sú tieto rohlíčky typické...po upečení sa necukrujúúú

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rúru rozohrejeme na 200stupňov a pečieme 15minút...takýto je výsledok!

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    sú veľmi chutné a ak sa nespapajú, tak vydržia čerstvé aj niekoľko dní

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a tu sú pripravené ku kávičke-:)

    Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

cica2
nádhera, ako maľované! :-)...a veľmi pekne spracovaný receptík
3sandra3
sú nádherné.... už by som ich mala aj vyskúšať upiecť...
jarunka
To su "Bratislavske rozky", ze? Su krasne, my ich mame velmi radi tiez.
alexdidi
Áno,ako bratislavské rožky....sú nádherné a aká výborná musí byť tá chuť....hneď by som si dala....
sovka62
Veru áno, bratislavské rožky ako maľované, presne takto vyzerali na Štúrovej ulici v Bratislave v cukrárni u Myšáka (tak sme ju volal, hoci ju už vlastnil štát). A naozaj vydržia dlho čerstvé, kedysi sa z Bratislavy posielali do Ameriky a vydržali. Ale otestované to nemám , u nás sa zjedli vždy do druhého dňa, aj keby ich bolo za voz.
babkamt
Rožky sa ti vydarili.Chválim aj foto. Ďakujem za pripomenutie.Máme ich radi.
anina6
A veru sú pekné, tento receptík si ukladám a upečiem.
frezia68
Radosť pozerať,aj @cistinka tu pridala krásne bratislavské rožky a chystám sa už dávno ich piecť,len tuk ma odrádza.Ale vyskúšam to krásne pokušenie :-)
helca103
máš ich nádherné a precízne vypracovaný fotopostup. Aj ten orechový a makový závin sa Ti vydaril hneď by som si vybrala z foto č.11 po jednom kúsku.
elixir
Šup do bruška... aha, oni sú len na fotke. :(
Krásne... :) Ukladám.
zdenka1009
Krásne,...precízne vypracovaný aj postup, stvorené aj na výstavu,...určite by vyhrali...mám sa stále čo učiť :-)
jerica
veru som si tvoj recept aj vytlačila , mramorové , to je ono:-)
irenaw
priznávam bez mučenia, odkedy som to z núdze natlačila do tortovej formy, uprednostňujem tento tvar. ale takéto vydarené rožky nemajú konkurenciu, to je bez debaty. jeden ako druhý, ach tá krása ;-)
darina57
super su krasne a urcite chutne ..este som nerobila kysnute cesto z chladneho mlieka ..a davala kysnut do chladu..urcite ich urobim..
stacy77777
krááásne,pedantne vyukladané na plechoch,radosť pozerať,veľmi rada skúsim tvoj recept
cistinka
máš ich vydarené...tiež sa ich chystám na vianoce piecť :-)
iva63
Veľmi pekne Vám ďakujem za komenáre-:)
Tiež ďakujem, že ste si na môj recept klikli a budem veľmi rada, ak ho vyskúšate a ozvete sa, či ste boli spokojní...Mám viac receptov na orechové rohlíčky, ale tento je u nás určite najobľúbenejší...-:)
valeri
Nemôžem nič iné len pochváliť :-). Ukladám si recept. Aj ja ich mám niekoľko, ale rada vyskúšam aj tento.
rennatte
pacia sa mi recepty tipu "krok za krokom", hned si uz predstavujem ako to robim a tak je to aj pri tvojom recepte, vyskusam -----> KK
inak hned som si spomenula na nedavnu diskusiu od varechacky ktora nevie co so zltkami, lebo spotrebuva iba bielka pri vareni pre manzelovu dietu, tak toto je vhodny recept
@Iva63 , ty ako vyuzijes bielka po tomto peceni?
iva63
@rennatte , ja mám dve "verzie" zúžitkovania bielkov...tá prvá je akože vianočná - tam robím fajnové kokosové makronky, tie robím dvojaké, takže tam mám bielkov ešte aj málo-:))) tá druhá verzia je, že používam bielky na vrch žemlovky...tam ich hrano všetky zúžitkujem...vtedy je ten bielkový sneh z dvojitej dávky a to má u nás pochvalu-:)))
iva63
@rennatte...a ešte som zabudla, ešte robím aj bielkový suchár..niečo podobné ako sem dala tatranka, myslím, že to nazvala mandlové sucháre...
marijanka712
@iva63 krásne tak krásny postup, že to nedá nevyskúšať a hotové sú priam lákave tak by bodol jeden rohlíček ku kávičke....ale ešte musíme dokonzumovať to vianočné pečivko
jerica
Moje rohlíčky nemali povrch popraskaný , nemali kedy byť v prievane :-) ja tiež nedám dopustiť na záviny a rohlíčky, ešte dnes sme dojedali posledné :-)


1x radost
iva63
@jerica...vyzeraj ú úžasne...a tá tvoja excelentá plnka do závinov...to je niečo super.. je bezkonkurenčená-:) ďakujem
petra69
Mne sa pacia take popraskane tie rohlicky... su efektnejsie...
Ale v zavinoch mam rada viac plnky... este viac ako ma jerica..
iva63
bratislavské rohlíčky mramorované nielen dobre vyzerajú,ale aj výborne chutia!...ďakujem za komentár
sfpetrol
neviem či som dobre pochopila 7 dcl mlieka??? Zdá sa mi to dáko moc
3sandra3
@sfpetrol myslím si, že 7 dcl mlieka by zase bolo veľa na to množstvo múky, ktoré je uvedené. Ale v recepte je uvedené 7cl , čiže niečo vyše pol deci.
marienka44
@Iva63 , určite tieto Vianoce upečiem keď mie rožky, tak záviny.
Ivka, môžem recept použiť aj na záviny? Koľko závinov vyjde podľa daného receptu? Plnku však nebudem robiť tak hustú ako si Ty musela urobiť na rožky. Tam je to nev&yhnutné. :-)