Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept)
Autor receptu: iva63
tieto rohlíčky sú v našej rodine veľmi obľúbené-:)
36 porcií |
15 minút na 200 °C |
Postup
- najskôr si urobíme orechovú plnku...zomleté vlašské orechy zmiešame spolu so zomletými piškotami a citrónovou kôrou...dáme zovrieť 125ml vody, pridáme do nej kryštálový cukor a dobré premiešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme z ohňa...vylejeme túto cukrovú vodu do orechovej zmesy a nakoniec pridáme hrozienka...necháme vychladnúť...plnku máme hotovú
- zmiešame si všetky suroviny na cesto... vymiešame a zabalíme do potravinárskej folie a dáme do chladu na 20 minút...
- potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely...
- každý diel rozdelíme na 9 rovnakých dielikov - rohlíkov...spolu budeme mať 36 kusov ...bude to na dva velké plechy...
- ked nám plnka vychladne, tak si z nej pripravíme 36 rovnakých dielov - šulcov...
- každý diel cesta vyvalkáme a položíme na kraj plnku...pomaly pomocou dlane zrulujeme do tvaru rohlíčka...
- formujeme podľa vlastnej fantázie..nám vyhovuje takáto veľkosť...plech trochu vytrieme a poukladáme naň rohlíkčky...
- potrieme žĺtkom a necháme oddychovať v chlade!...minámálne 30 minút...po tejto dobe ich znova pretrieme dôkladne žltkom...to potieranie je veľmi dôležité..aj to chladné prostredie, lebo rohlíky kysnú a pekne cesto začína pracovať - praskať...po tom druhom natieraní žltkom ich necháme tak dlho schnúť až vidíme ako sa robia krásne prasklinky...a tým sú tieto rohlíčky typické...po upečení sa necukrujúúú
- rúru rozohrejeme na 200stupňov a pečieme 15minút...takýto je výsledok!
- sú veľmi chutné a ak sa nespapajú, tak vydržia čerstvé aj niekoľko dní
- a tu sú pripravené ku kávičke-:)