Bratislavské orechové rohlíčky (fotorecept)

Autor receptu: iva63

tieto rohlíčky sú v našej rodine veľmi obľúbené-:)

36
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. najskôr si urobíme orechovú plnku...zomleté vlašské orechy zmiešame spolu so zomletými piškotami a citrónovou kôrou...dáme zovrieť 125ml vody, pridáme do nej kryštálový cukor a dobré premiešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme z ohňa...vylejeme túto cukrovú vodu do orechovej zmesy a nakoniec pridáme hrozienka...necháme vychladnúť...plnku máme hotovú
  2. zmiešame si všetky suroviny na cesto... vymiešame a zabalíme do potravinárskej folie a dáme do chladu na 20 minút...
  3. potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely...
  4. každý diel rozdelíme na 9 rovnakých dielikov - rohlíkov...spolu budeme mať 36 kusov ...bude to na dva velké plechy...
  5. ked nám plnka vychladne, tak si z nej pripravíme 36 rovnakých dielov - šulcov...
  6. každý diel cesta vyvalkáme a položíme na kraj plnku...pomaly pomocou dlane zrulujeme do tvaru rohlíčka...
  7. formujeme podľa vlastnej fantázie..nám vyhovuje takáto veľkosť...plech trochu vytrieme a poukladáme naň rohlíkčky...
  8. potrieme žĺtkom a necháme oddychovať v chlade!...minámálne 30 minút...po tejto dobe ich znova pretrieme dôkladne žltkom...to potieranie je veľmi dôležité..aj to chladné prostredie, lebo rohlíky kysnú a pekne cesto začína pracovať - praskať...po tom druhom natieraní žltkom ich necháme tak dlho schnúť až vidíme ako sa robia krásne prasklinky...a tým sú tieto rohlíčky typické...po upečení sa necukrujúúú
  9. rúru rozohrejeme na 200stupňov a pečieme 15minút...takýto je výsledok!
  10. sú veľmi chutné a ak sa nespapajú, tak vydržia čerstvé aj niekoľko dní
  11. a tu sú pripravené ku kávičke-:)