Foto: nazarboncuk
Receptov na börek je veľa, tak ako existuje mnoho druhov. Tento je rýchla verzia, vhodná na lenivé víkendové raňajky:)
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto vyberieme z chladničky (ja používam mrazené alebo chladené) a necháme pri izbovej teplote cca 15 minút odpočívať.
-
2
V miske rozmiešame balkánsky syr, jogurt, rozšľahané vajíčko. Ochutíme kôprom a mätou.
-
3
Cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na tenko na pláty približne 30x40 cm (záleži od veľkosti plechu). Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu syrovej plnky. Okraje potrieme vodou.
-
4
Naplnené cesto preložíme od kraja k stredu a potom ešte raz preložíme na polovicu.
-
5
Okraje stlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka a popicháme vidličkou.
-
6
Posypeme sezamom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme približne 25 minút, kým povrch nezíska zlatú až hnedú farbu.
-
7
Upečený börek necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Dobrú chuť! :)
@hubata nalepšie asi čierny čaj, ale...fantázii sa medze nekladú ;)))
@julica máš pravdu s domácim cestom je dosť babračka, ani mne sa ho nechce robiť ;) a ten riedky jogurt- ayran- dá sa spraviť aj doma, len zmixuješ biely jogurt vodu a soľ. hotovo
teraz májová je najlepšia, tá múka je len na posypanie dosky pod cesto? Ukladám do MKK
dufam že to čoskoro prejde, lebo už sa mi začínajú zbiehať slinky ked tak pozeram na všetky tie dobrotky, ktoré tu pridávate;)
pekný deň všetkým ! :*