Foto: dzejsik
Blaženosť pre čokoholikov! Recept, čo si treba pripomínať, pôvodne od @Jo, ktorej týmto ďakujeeem. Trošku upravené som piekla už aspoň 50 ráz, pretože známi Zobraziť celý popisBlaženosť pre čokoholikov! Recept, čo si treba pripomínať, pôvodne od @Jo, ktorej týmto ďakujeeem. Trošku upravené som piekla už aspoň 50 ráz, pretože známi mi na tom letia ;)
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Pláty: | |
10 ks |
|
270 - 300 g |
|
50 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ČL kopcom |
|
Krém: | |
10 ks |
|
200 g |
|
1 balíček |
|
800 ml |
|
od oka (aspoň pol deci) |
|
120 g |
|
250 g |
|
Poleva: | |
100 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, potom na najnižších otáčkach šľahača pridáme cukor a došľaháme úplne na pevno.
-
2
Pokračujeme ručne metličkou pridaním kakaa, múky s PDP a orechov.
-
3
Rúru predhrejeme na 150°C, pripravíme si 3 papiere na pečenie, kde si dopredu od spodu predkreslíme tvar plátu.
-
4
Na každý rozotrieme cca 9-10 lyžíc cesta a pečieme približne 10-12 min.
-
5
Z mlieka, rumu, cukru, žĺtok a hladkej múky uvaríme hustú kašu nad parou. Ja to zvyknem urobiť ako prvé, aby vychladla, kým pripravím pláty.
- 6
Vymiešame si mäkké maslo a násladne pridáme vychladnutú kašu.
- 7
Hotový plát dáme na plech opačne a strhneme papier na pečenie - ak by to nešlo, potrieme si papier na pečieme jemne vodou (namočenou rukou) alebo naň položíme vlhkú utierku a o chvíľočku by to už malo ísť krásne dole.
- 8
Plát postriekame rumom (alebo pofŕkame, ak nemáme žiaden rozstrekovač).
- 9
Rozotrieme polku krému a pokračujeme rovnako a teda na krém dáme opačne plát a až potom z neho strhneme papier na pečenie (takto nehrozí že sa plát potrhá), postriekame, natrieme krémom a dáme vrchný plát. Z druhej polky krému si necháme štipku na vyhladenie vrchného plátu.
- 10
V 100 ml šľahačky roztopíme 100 g čokolády nad parou alebo keď sa vám nechce, mikrovlnka na to vystačí ;)
- 11
Nie úplne horúcou polevou polejeme vrch koláča. Po stuhnutí v chladničke možno nakrájať na kocky - keďže poleva nie je úplne tuhá, nôž nezvikne byť treba nahrievať.
- 12
Zvyčajne krájam na 24 kusov a výnimočne i na takéto jednohubky :) Bon Appétit!
- 6
makovú múku som ešte neskúšala, dá sa ňou normálne zameniť hladká alebo treba aj trošku upraviť pomer múky v ceste?
Makovú múku testujem, zatiaľ s úspechom, v recepte, ktorý som sem pridala, som ňou v plnej miere nahradila bielu hladkú v piškóte, tam šlo len veľmi málo. Tu som ju dala pol na pol s polohrubou. Treba si rozmyslieť, kam ju dať, lebo je bezlepková - to vplýva na jej použiteľnosť a má špecifickú chuť.
Pekný víkend želám:-)