Bohém kocka fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 30. mája 2014
Bohém kocka (fotorecept)
Foto: dzejsik

Blaženosť pre čokoholikov! Recept, čo si treba pripomínať, pôvodne od @Jo, ktorej týmto ďakujeeem. Trošku upravené som piekla už aspoň 50 ráz, pretože známi Zobraziť celý popisBlaženosť pre čokoholikov! Recept, čo si treba pripomínať, pôvodne od @Jo, ktorej týmto ďakujeeem. Trošku upravené som piekla už aspoň 50 ráz, pretože známi mi na tom letia ;)

24
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 150 °C

Suroviny

Pláty:
10 ks
270 - 300 g
50 g
150 g
150 g
1 ČL kopcom
Krém:
10 ks
200 g
1 balíček
800 ml
od oka (aspoň pol deci)
120 g
250 g
Poleva:
100 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, potom na najnižších otáčkach šľahača pridáme cukor a došľaháme úplne na pevno.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračujeme ručne metličkou pridaním kakaa, múky s PDP a orechov.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 150°C, pripravíme si 3 papiere na pečenie, kde si dopredu od spodu predkreslíme tvar plátu.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na každý rozotrieme cca 9-10 lyžíc cesta a pečieme približne 10-12 min.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mlieka, rumu, cukru, žĺtok a hladkej múky uvaríme hustú kašu nad parou. Ja to zvyknem urobiť ako prvé, aby vychladla, kým pripravím pláty.

  6. 6

    Vymiešame si mäkké maslo a násladne pridáme vychladnutú kašu.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový plát dáme na plech opačne a strhneme papier na pečenie - ak by to nešlo, potrieme si papier na pečieme jemne vodou (namočenou rukou) alebo naň položíme vlhkú utierku a o chvíľočku by to už malo ísť krásne dole.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plát postriekame rumom (alebo pofŕkame, ak nemáme žiaden rozstrekovač).

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozotrieme polku krému a pokračujeme rovnako a teda na krém dáme opačne plát a až potom z neho strhneme papier na pečenie (takto nehrozí že sa plát potrhá), postriekame, natrieme krémom a dáme vrchný plát. Z druhej polky krému si necháme štipku na vyhladenie vrchného plátu.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V 100 ml šľahačky roztopíme 100 g čokolády nad parou alebo keď sa vám nechce, mikrovlnka na to vystačí ;)

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nie úplne horúcou polevou polejeme vrch koláča. Po stuhnutí v chladničke možno nakrájať na kocky - keďže poleva nie je úplne tuhá, nôž nezvikne byť treba nahrievať.

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zvyčajne krájam na 24 kusov a výnimočne i na takéto jednohubky :) Bon Appétit!

    Bohém kocka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kukulienka71
určite by som kúsok neodmietla, vyzerajú výborne! Na poleve sa odráža zelená farba, skúmala som suroviny, čo to môže byť:-)) ukladám, aj ked množstvo cukru iste znížim.
smajliqa
vobec som necitala postup, ale ani nemienim, lebo 5* mas, je uuuuzasny,, teda vyzera famozne,, a ukladam si ho uz len pre ten vyzor.... je supis, idem ho robit :D mnam.... si sikulienka :)
dzejsik
@kukulienka71 odráža sa naša hráškovozelená stena :D Cukor som už aj ja znižovala z pôvodných 700 g ... raz som dala myslím aj len 400 a nejak to nevadilo, dávam ako sa mi chce :) hlavné je aby koláčik nebol tuhý ale celý rozplívavý - takže do plátov zbytočne múku pridávať netreba :)
elysa
recept na Bohém kocky mám v KK, ale nahradí ho tento menej sladší, musím ho konečne vyskúšať, vyzerajú veľmi chutne :)
dada1010
dzejsik, hned som pozerala odkiaľ si, lebo mám priateľa z BB a na oslavu si želal bohémky a akosi sa mi nedarilo nájsť ani na nete recept, až som to nakoniec vzdala, ale v okolí BB je to veľmi obľúbený koláčik :-)
eviana
@dzejsik , super recept, už na prvý pohľad vyzerajú prudko jedlé a návykové, veru uložím a keď bude slávnostnejšia príležitosť rada vyskúšam, vďaka za krásnu inšpiráciu :)
vlasatka
tiež som skúšala, zapáčil sa mi recept. ale na môj vkus je príliš sladký a zdal sa mi akoby nedopečený. treba asi iba vyskúšať, aby si každý urobil názor. ale robiť ho asi už nebudem.
dzejsik
@vlasatka priznám sa, že keď som to urobila prvý raz, už sa mi do toho viac nechcelo, ale rýchlo ma presvedčili o opaku a už o dva týždne som ho robila znova s prispôsobením si pôvodného receptu :) príliš sladký sa dá ľahko odbúrať, ja pri každom pečení skúšam dávať stále menej cukru, že čo to urobí :D a nedopečený isto nie - ono to má byť celé fajné krémové, starká keď pridala múky a bolo to také suchšie, už to nebolo ono
lucinka7771
dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, nemal by ísť do plátov práškový cukor? Aby bol sneh tuhší.
kukulienka71
To je tak výborný zákusok, že vôbec neľutujem tú námahu pri jeho príprave. V ceste som polovicu polohrubej nahradila makovou múkou a namiesto masla som dala mascarpone do plnky, chcela som ho minúť. Aj manžel veľmi chválil, pritom nemá rád čokoládovú polevu. Ďakujem, @dzejsik , aj za tento recept, rezy len také kostrbaté:-)


dzejsik
@kukulienka71 vydarila sa ti krásne, veľmi ma teší, že vám chutila ... priznám sa aj ja, že čím viac to pečiem tým viac uberám cukor, chuťovo nechýba ... len som si všimla, že uberaním cukru v ceste, sú pláty suchšie preto keď uberiem cukor na 200 g uberiem aj kúsok múky /takých 20 g/ a radšej dám viac orechov :)

makovú múku som ešte neskúšala, dá sa ňou normálne zameniť hladká alebo treba aj trošku upraviť pomer múky v ceste?
kukulienka71
vďaka, @dzejsik , za rady,budem aj ja tak. Ale orechy nasekám na drobnejšie ako som teraz, aby bolo cesto homogénnejšie.
Makovú múku testujem, zatiaľ s úspechom, v recepte, ktorý som sem pridala, som ňou v plnej miere nahradila bielu hladkú v piškóte, tam šlo len veľmi málo. Tu som ju dala pol na pol s polohrubou. Treba si rozmyslieť, kam ju dať, lebo je bezlepková - to vplýva na jej použiteľnosť a má špecifickú chuť.
Pekný víkend želám:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia