Bôčik podľa Momofuku fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. mája 2016

Kto, alebo čo je Momofuku som nemala ani tušenia. Podľa wikipedie je to sieť reštaurácií, ktoré vlastní David Chang. Recept som našla na blogu megvkuchyni. No a kto nevyskúša ani neuverí aké to je dobré :)

125 minút
na 230-170 °C

Suroviny

1 - 1,4 kg
4 zarovnané PL
4 zarovnané PL
1 hlávka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Taká stručná v popise surovín som nebola dávno, ale to je naozaj všetko. Spolu s týmto bôčikom absolvoval 24 hodinový pobyt v našej chladničke aj ďalší môj kváskový výtvor, ktorému som dopriala dlhý odpočinok :) Cukor zmiešame so soľou, z bôčika orežeme kožu a dobre ho namasírujeme.

    Bôčik podľa Momofuku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme do nejakej dózy a zabalíme do fólie ako múmiu a spolu s chlebom ich odložíme na 24 hodín do chladničky. S bôčikom som nerobila nič a chlieb som po 12 hodinách sformovala do bochníka. Táto dvojica je spolu len preto, lebo ich čaká spoločný osud :)

    Bôčik podľa Momofuku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po skončení relaxačného pobytu v chladničke, ráno túto dvojicu vytiahneme von. Vodu, ktorá sa nastekala pod bôčikom vylejeme a preložíme do plechu na pečenie, ktorý sa dá zakryť. Rúru zohrejeme na 230 stupňov. V pôvodom recepte nepodlievala, ale ja som napriek tomu pridala asi 1 dcl horúcej vody, nech to neprihorí pokiaľ bôčik pustí vlastnú šťavu. S cesnaku odkrojíme vrch a dáme piecť spolu s bôčikom.

    Bôčik podľa Momofuku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To už v rúre rozvoniaval priateľ s chladničky. Bôčik som piekla 45 minút na 230 stupňov, teplotu som znížila na 170 a piekla ešte 80 minút. Nič viac som s ním nerobila, nepodlievala, neobracala. Pre istotu si ho skontrolujte ak je bôčik mäsitejší a pustí málo masti, tak podlejte, aby Vám nezhorel.

    Bôčik podľa Momofuku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja Vám vrelo odporúčam takto pripravený bôčik, chuť mäsa je výborná, vôbec nie sladká, správne slaná. Po narezaní bôčika na plátky som na každý vytlačila strúčik pečeného cesnaku a rozotrela. Chlieb akurát vychladol a dal sa už krájať, k tomu chren, cibuľové čatní a hody nenormálne :) Teším sa, že sa niekto chytí, a napečie, je to tak jednoduché, že keby som tu nevypisovala o chlebe, tak je to na pár riadkov...

    Bôčik podľa Momofuku (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

144 komentárov k receptu
výborne dievča, hneď zajtra idem kuknúť po bôčiku. A bude aj u nás Momofuk, akurát som uvažovala, že už dlho poriadny kus bravčoviny nebol na našom stole. Až mi sliny tečú. Inak takýto recept som tuším dávnejšie videla nejakého cudzinca pripravovať v telke
@haji , recept na chleba pridám, kedže je oň záujem s radosťou , @jujoska cukor bol trstinový, @afataga aj ja som to veru robila prvý krát bez kože, bolo mi kus aj ľúto :) ale ten tuk pod kožou sa nenormálne do chrumkava upiekol, @terinka55 ,@frezia ja rada s takýmto pokúšam, chuťové bunky poteším :) @radox určite budem takto ešte bôčik robiť, tak kožu skúsim narezať po ten tuk a ponechať, @smejkad ten cukor tam nie je cítiť, ja som tiež radšej za cesnakové a pikantné, ale tu je to super @klukodvody jasné že šlo bude mi potešením :) @veronikkka @rybka59 @atulienka @jack ,ste milé ,neváhajte potešíte seba aj mužskú časť rodiny, @tiginko teším sa na foto, nezabudni skôr fotiť potom sa do neho pustiť :) Ďakujem Vám všetkým...
čítam samé chváli a mne nedá inak ako dať 5*, utriť sliny a utekať do obchodu kúpiť bôčik. ale ja som za viac nezdravé v tomto prípade a nechám kožu ☺ ešte počkať na ten chlebík, tiež by som rada skúsila upiecť. už teraz sa teším na budúcu výbornú večeru :)
Momofuk je ako z nejakej rozprávky:-) Ale ten bôčik tak aj vyzerá. Pred vložením do rúry si ho neumyla? Dostal poriadnu infúzku teda:-D ostal mi kúsok bôčika, ale je dosť mäsitý, neviem, či nedať skôr mastnejší, tak asi počkám. Som ale zvedavá na tú chuť. Výpek tiež ostal? Či ten radšej nepoužiť? Kásne foto máš!
@Zuzanka1367 není to můj recept, ale vozí se mi ruce po myši - ptám se, zda mohu vložit odkaz na stránky cuketky, kde je komplet recept na bochánky s vepřovým. Dost dobře by dokreslil obraz tvého zde uvedeného receptu.
@radox piekla som ho celý čas zakrytý dvojčaťom plechu, skúsiš odrkytý? @kukulienka71 ,taký mastnejší by bol lepší, pred vložením do rúry som neumývala, bol čistý, neboli na ňom žiadne zbytky cukru, ani soli. Dala som do čistého plechu a trošku podliala. Výpek bol, ak kukneš na foto č.4 tam je vidieť, ten sme vytreli chlebom :) @mesiar teším sa, že odskúšaš :) Ďakujem...
Tym ze je to cinsky recept, bocik bude riadne mastny ( preto je bez koze),
u nas u cinskeho masiara naporcovane orezane kare bez kosti je polovicna cena masneho bocika. Iny kraj iny mrav.
@2010 v pohode, mne sa táto diskusia páči, veď je to všetko k receptu :) som zvedavá na reakcie po odskúšaní, ja som kožu odložila a upečiem ju s krkovičkou, ja ho určite ešte budem piecť a skúsim aj s kožou, ale zakryjem (kto to bude čistiť:) ) @babucka ,@bembo ďakujem Vám, som rada, že sa recept páči...
tak Zuzanka, môj fešák, ktorý sa nechcel nechať zodrať z kože, po výdatnej masáži s bohapustým (tak nazýva biely cukor a bielu múku naša milovaná dcéra) cukrom sa uložil na odpočinok. Uvidíme, ako mu to prospeje zajtra v horúcom kúpeli. Zatiaľ dobrú noc :-)
@Zuzanka1367 , tak ja som uz tento tvoj recept vyskusala. Je to nebezpecne chutne. Zoberies si jeden platok a potom nevies kedy prestat. Ja som mala bocik bez koze. Prvych 15 minut som ho piekla odokryty, potom som ho prikryla a poslednych 10 minut som ho zase piekla odokryty. Nepodlievala som ho vodou, bocik si pustil dost stavy. Odporucam vyskusat. Dakujem za recept.


tak fešáka som nakoniec piekla po 12 hodinách, aby nás čakal po bicyklovačke k večeri. Absolvoval v zavretom namočenom rímskom hrnci 45 minútovú 230°C saunu bez podliatia a potom 90min na 150°. Počkal nás vlažný a bol taký úžasný, že sme ho s mužom skoro celý zjedli! Teda ja bez chleba, len s nakladanou zeleninou. A tá koža!! Zuzi bola božská. Ja už inak ani bôčik piecť nebudem. Mastné ústa vypláchnem červeným vínkom a vykladám nohy po dobre strávenom peknom dni. Aj ty si k nemu prispela, takže díky!


@tiginko , nemá chybu, že som ja blbec tu kožu sundala :) taká som rada, že sa aj keď trošku sprplený Momokuk udomácni aj v našej slovenskej kuchyni. Mne už ostala iba spomienka na chuť a tú spláchnem pre zmenu bielym :) Ten rímsky hrniec je dobrý nápad, tak nabudúce ja podľa Teba. Pekný a ničím nerušený večer prajem...
ďakujem za pochvaly :-) @afataga keby si bývala bližšie to už by boli iné výmeny! A bôčik by som urobila väčší, určite by si prišla za vôňou. Ja mám fungl novú rúru AEG, tak s ňou trochu experimentujem, lebo návody sú dosť zmätočné. Má viac možností ako moja stará. Zvažovala som horný/dolný ohrev, ale nakoniec som dala teplovzduch, veď cez pokrievku nevysuší.
Dnes som dala na rady Vás a @tiginka a upiekla som ho opäť, ale s kožou a v rímskom pekáči. Paráda, kožu už dole dávať nebudem, nechám ju tam je úžasná a pekáč sa na pečenie osvedčil, akurát sam posledných 20-25 minút dopekala odkryté, v tom plechovom pekáči sa opiekol do chrumkavejšia, ale po odkrytí to s chuťou dobehol, tak ak ešte váhate nerobte to a pečte :)) Samozrejme nerozlučná dvojica, čerstvý chlieb k tomu...


@Zuzanka1367 (21.5.2016 10:59)
Ajajaj, další díl. To nerozchodím. I ty, Brute?! Se mohu jenom dívat. Můj doktor a cholesterol by se přehodili, kdybych do šla do bůčku. chjo
tak som tu s hlasenim, no poviem ti, ze uzasnu tortu som upiekla podla teba :-), ani herovu plnku netreba :-), robila som presne ako pises, kožu som narezala, poslednych 15 min. som piekla odokryte a k tomu aj cibulove catni podla teba, ja som ale dala menej balzamika a viac chilli :-), len ten tvoj krasny chlieb mi chybal



A piješ pri pridávaní fotiek kávu? Lebo ja hej :) Mne u Teba chutilo a dúfam, že aj druhá strana bolo spokojná :) Jááj vypadá dobre, znovu sa mi ho chce piecť...ak by si bola poblíž, chleba som dnes piekla, dva kusy, podelím sa a bôčik ber so sebou... ďakujem za fotogenické príspevky.
@ja tiež bôčik pečiem v rímskom hrnci,ale určite vyskúšam rcp od teba,vyzerá fantasticky. A vyskúšam slabinku, tá nie je taká masná. Tečú mi slinky pri pohľade na tvoj rcp,hoci bôčik by som nemala.
som rada, že ľudia majú vkus a vedia čo je dobré. Tento recept si zaslúžil vyhrať. U nás má Momofuk najväčší úspech za studena. Je ako masielko, takmer sa dá natierať na chlieb. Pozdravujem :-)
Tak som tu znovu, podľa rady od @radox a som dnes bôčik po upečení zaťažila, neviem či správne, ale upečený som preložila alobalom a na každý kus som položila kilo ryži a nechala vychladnúť. Skúsila som nakrájať na zajtrajšiu bujarú párty :) a to aká paráda, krájal sa jedna báseň na pekné tenké plátky, vďaka @radox za radu, už sa naň nesmierne teším.


super,len je dobre ho zatazit az po miernom vychladnuti-najlepsie vlazny,lebo pri horucom ti vytecie stava.budes ho zajtra este dorabat na panvici ,alebo ho servirovat studeny?
@Zuzanka1367 (13.6.2016 19:23)

Zuzanka, keď príjmeš moju radu, ja som sa naučila od mojej priateľky, že je dobre kožu narezať na kocky, či štvorčeky, keď je v polovici mäsko upečené, potom je koža mäkká a to šráfovanie do kože ide jedna báseň. Takto mäsko je pre mňa zbožné na tanieri.
@zuzanka1367 , robila som podľa teba rebierka z vietnamských prasiatok, pridala som radšej aj masť, boli veľmi chudé. Musím ti za chlapcov poďakovať, veľmi im chutili, aj psíkovia si prišli na svoje.....Ja mäso veľmi nejem, ale vďaka tebe sa mi asi podarilo :))
@jerica jasné, že príjmem radu, veď to je na komentároch najlepšie :) @violeta som rada, že si mužská časť ľudstva pochutila, oni sú takí dobre nachovaní prítulní, ba až pradú :) ďakujem za pekné slová, pekný zvyšok večera prajem...
Budem si musieť naštudovať niečo o tom Momofuku:-) Je to neskutočne dobrý recept, zaslúži si výslnie a ty pochvalu, že si ho sem priniesla, Zuzanka;-)
Piekla som bez kože, celý čas v zavretom pekáči, nepodliate! Starý pekáč si to odniesol v podobe pripálenín zrejme z cukru, ale tá chuť stojí za to!!
Manželove meniny sme oslávili najlepším jedlom teda, najprv receptu moc neveril, ale je uveličený aj on. S pohárom (fakt len jedným v tej pekelnej horúčave) teraz trávime tú vynikajúcu chuť, dali sme si len po plátku, viac proste naraz nejde. Zbytok balím zajtra na cestu na dovolenku. Ešteže sme boli skoro celý týždeň na zelenine:-D
Veľké ďakujem a odporúčam všetkým gurmánom, prídu si na svoje;-)


Ja som robil s kožou v rímskom pekáči podľa @tiginko , ale po čiastočnom vychladnutí som ho zabalil do alobalu, navrch dosku a kilo múky ako závažie... pekáč síce čierny, ale v umývačke to išlo dole. To zaťaženie je výborný nápad, bôčík je neskutočne dobrý za tepla aj za studena...


dobre je ho aj po zlisovani nakrajat na kocky-pokial chces teply obed,a opiect na suchej panvici,hlavne na strane koze,ktora opät bude chrumkava.



Zuzanka hlasim sa trochu neskor, vcera sme mali nabity den,, piekla som ho skoro rano presne podla teba, akurat na zaver som nechala 15 min dopiect odokryte. Po dopeceni sme hned museli degustovat :) a sups na Siaf,, vecer akoby sme nasli! Naozaj skvely recept, dakujem.. fotka len taka bleskovka


@zuzanka1367 mala som krásne bravčové mäsové rebrá, podbrušinu poriadny kusisko, pekne som pomasírovala a sem tam aj preplieskala, odložila a nechala bez povšimnutia od štvrtka 1.9. až do soboty 3.9. a to čo sa dialo v rúre, na moje prekvapenie , bolo no čo, krása nevídaná. Od teraz budem tak robiť hydinu keď budem piecť v celku, ale bez cesnaku, k hydine nemám rada cesnak.


@jerica to ja Tebe ďakujem za sympatickú odozvu a chutné fotky, tým sa ja vždy úprimne poteším. Tú hydinu vyskúšam spraviť aj ja, ďakujem za inšpiráciu, dúfam, že návšteva nespievala falošne :)
Tak konečne som natrafil na krásny bôčik a tak som ho dobre pomasíroval soľou a cukrom. Sľúbil že ak sa dobre upečie, tak tú masáž mi vráti...
Už sa teším...:-)))


@Zuzanka1367 (29.10.2016 19:45)

Zuzka ja som dal upiecť 2 hlávky, v alobale, všetko som pekne vytlačil a poviem ti, to je iná kaša... A ja som zemiakovou kašou posadnutý! A tou šťavou z mäsa som to všetko polial... No božské! Mäso ako bavlnka, kaša s perfektnou príchuťou a poliate veľmi dobrou šťavou...
A zabudol som dodať že zvyknem dávať do kaše smotanu, šľahačkovú, je potom lahodnejšia, no teraz som dal mlieko a ten cesnak to krásne dochutil.
@kimlo ďakujem za chutné obrázky, si veľmi zručný, obdivujem :) Ja sa naň tiež v blízkej dobe chystám na chatovačku, budú okruhliny, bude po ňom dobre chutiť :) Vďaka, som rada, že ste si pochutnali...
Kdyz jsem bydlela jeste doma, s rodicema, pekl se takhle bucek celkem i casto. Pekl tatínek. masiroval sul, jestli cukr nevim, asi ne, ale urcite se spyalo kminem. Kosticky krasne krupaly. Take ho tak pecu, tenhle recept me prekvapil, ze to varechaci neznaji, nebo je to tim cukrem? Rozhodne to vyzkousim take!!
@Radox1 (3.12.2018 10:11)
Celý čas bol prikrytý. Po vložení do studenej rúry sa od zhasnutia kontrolky piekol 45 minut pri 230, a potom znížená teplota na 150 a piekol sa 90 minut.. Glazúra sa vytvorila po celom porchu, koža chumkavá.
@Kimlo (3.12.2018 10:50)

super,asi si ho zadovazim.ja som to robil(iba raz a naposledy) podla org.receptu-cize celu dobu odokryte,buchoty a treskoty bolo v rure pocut, no a ta rura bola neskutocne za.rata.to som si od manzelky vypocul,ani dole to neislo,celu ju musela niecim vystriekat.
@Radox1 (3.12.2018 12:09)
Ak môžem poradiť tak neglazovaný, len čistá pálená hlina, ten sa pekne nasiakne vodou a pri pečení sa nemusíš o nič starať. Pečenie v ňom trvá trocha dlhšie ako v normálnom pekáči, ale to len preto lebo sa dáva do studenej rúry, aby nepraskol.
@Radox1 (3.12.2018 12:09)

Na za..ratú rúru je jeden veľmi jednoduchý recept. Keď sa dopečie, do plechu sa naleje 3 dl teplej vody, vypne sa kúrenie a nechá sa vypariť voda. Keď je tam už len príjemne teplo a vlhko, vezme sa handrička, alebo aj dve, a poobtiera sa všetko, čo sa dá, väčšina mastnoty ide ľahko dolu. Alebo parný čistič. Tiež mi párkrát buchla masť v rúre, a vždy sa mi to podarilo takto jednoducho vyčistiť. Tretí postup je pre odvážnych a tých, čo ešte nemajú dymové hlásiče - zapnúť na maximum a nechať zhorieť, čo zostane, opadne aj samô.
Vďaka za diskusiu, objavila som fantastický recept zas raz. :)
No teda to je dobrota až som skoro onemel - nebíčko v ústach. A ja tĺk pozvem známych na takéto niečo. Teraz sa mi malo uško. Už nespravím druhy krát takú hlúposť. Tak toto je pán zákusok @Zuzanka1367 vďaka zaň.
Ďakujem za krásne foto do albumu, veru je to najlepší koláč, vidím že sa Ti mimoriadne vydaril :), aj nejaké chilli si pridal na ozdobu, dobrá voľba, som rada, že si sa k nám pridal aj že Vám chutilo.
@Kimlo ja som včera robil takúto zmes na cestoviny v pomalom hrnci. Kolena 2 , paprika mletá sladká aj ostrá, čili a ostrý kečup a zalial som to vínom na obrázku. To je Portugalské likérové víno.



Pridaj komentár k receptu: