Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. mája 2016

Keďže sa Vám chlieb spolu s bôčikom pozdával, tak naň pridávam recept. Upozorňujem, že kváskové pečenie spôsobuje závislosť :)

50 minút
na 250-190 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
130 g
150 g
Na cesto:
350 g
100 g
50 g
3 - 4 ČL
1 ČL
1/2 ČL
250 - 300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer okolo 22 hodine spravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako palacinkové cesto. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár. Foto nie je :)

  2. 2

    Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2 dcl vody. Premiešame vareškou, alebo taký šťastnejší v kuchynskom robote. Nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejte vodu, ale opatrne, neprežeňte to, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml)

    Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou a zatiaľ sa osprchujeme a spravíme si kávu :) Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka, u nás dnes neboli. Znovu premiešame, zakryjeme znovu fóliou a dáme do chladničky. Dopijeme kávu a môžeme ísť do práce...

  4. 4

    Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ja nemám, kysne v prútenom košíku do ktorého vložím utierku vysypanú celozrnnou múkou a na dobrú noc uložím takto upravené cesto do chladničky. Opäť dobre zabaliť do fólii, aby cesto neobschlo. Dáme si pohár vína a ideme spať aj s budúcim chlebom :)

    Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A máme tu ďalšie ráno. Cesto odpočívalo ďalších 8 hodín. S potešením pozrieme do košíka a je plný bublinového cesta. Rozpálime rúru na 250 stupňov. Na spodok rúry vložíme plech do ktorého budeme lievať vrelú vodu a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb s chladničky aklimatizuje. Cesto opatrne preklopte na papier na pečenie, dajte to na nejakú lopatku, na ktorej to prenesiete a zošuchnete na horúci plech. Narábajte s ním opatrne, hlavne s cestom nebuchnite. Necháte zovrieť asi 2 dcl vody a hneď ako zosuniete chlieb do rúry, vodu nalejete na spodný plech a rúru rýchlo zavrite.

    Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečiete asi 12 - 15 minút. Potom plech s vodou vyberiete, rúru trochu odvetráte, teplotu znížite na 190 stupňov a pečiete asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Môžete asi po 25 - 30 minútach presunúť v rúre nižšie, aby sa pekne prepiekol.

    Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlieb položte na mriežku, aby od spodku mohol prúdiť vzduch a nezaparil sa Vám, lebo zvädne tá fantastická kôrka. Nechať chladnúť aspoň 3 hodiny, to je utrpenie :) Ja som v kváskovom pečení úplný začiatočník, skúšam, raz sa zadarí, raz je to pohroma :) ale chuť chleba je neopakovateľná a vôňa domova je vôňa čerstvo upečeného chleba...Tak vitajte v klube závislých :)

    Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Ještě jednou - poklona veliká - krásný kváskový chléb. Díky za recept, Zuzanka!
tiginko
už som asi fakt stará - namiesto fešných mládencov, čím ďalej tým viac obdivujem kváskujúce ženy. Sodoma-Gomora velebnosti! Pre mňa, čo nikdy neviem, čo budem robiť o hodinu, je táto načasovaná alchýmia (zatiaľ) nedosiahnuteľná. Som rada, že si viem zatiaľ kváskový chlieb aspoň zohnať. Klobúk dole Zuzanka
klukodvody
Tak teď je to super recept díky moc. Já jsem totiž na chléb úplně ujetý, protože byla doba kdy se nám nedostával. A teď i když někam jedeme a vím že jsou benzinky a restaurace tak stejně mám sebou kousek chleba. Tak ještě jednou díky je krásný,
klukodvody
Já musím ještě jednou. Na dobrou noc jsme se s manželkou srdečně zasmáli při popisu postupu. Nejen recept ale i postup fantasticky napsaný. Díky moc i za dobrou náladu a tu přejeme také.
katka78
Krásny chlebík, gratulujem a nech sa ti aj ďalšie daria! Inak s týmito múkami mám len a len dobré skúsenosti pri pečení chleba, hlavne ten Havlíčkuv brod - ražná.
babkamt
Podaril sa ti parádny chlieb. Páči sa mi aj vtipný popis k receptu. Postup je síce zdĺhavý, no na dobré veci si treba počkať. Ukladám si ho do kk, 5*
radost
zdravím Zuzanku..!!
máš odomňa tú najvyššiu známku..!!
ja mám sen-doma Zuzku chcem..!!
kde je Zuzka,tam je voňavý chleba..
oboje na zaháňanie depky treba..!!
masielko domáce mám..
želám šťastný biely deň všetkým nám..:-)
monty469
Ešte raz nádherný, voňavý chlebík.Recept ukladám, už len sa nakopnúť a skúsiť urobiť ten kvások :-)
staja
Kváskový chlebík je naozaj alchýmia - a ako vravíš raz sa zadarí a raz je to pohroma. Ja ho pečiem už 3 roky a tiež sa vždy nevydarí rovnaký. Ale máš ho krásny a určite aj chutný - a tá vôňa - takže nevzdávať sa a skúšať. To je moja skúsenosť.
zuzanka1367
@haji ,@tiginko ,@klukodvody ,@katka78 ,@petroveckypitrs @babkamt ,@radost ,@monty469 ,@veronikkka ,@staja ,každé Vaše úprimné slovo si vážim, vidím pod chlebom len pekné komentáre a to ma utvrdzuje v tom, že voňavý domáci chlieb si všetci vážime a nepovažujeme ho sa samozrejmosť. Mal by ho mať každý dostatok a žiaden živý tvor by nemal byť hladný, nejakym mocným kúzlom by mal vo vrecku kus tohto daru...Cítim sa poctená vašimi slovami, vďaka.
kukulienka71
Nádherný je! To aby si človek reorganizoval celodenný program kvôli nemu:-) Obdivujem kváskovanie, ale či a kedy sa k nemu dostanem, neviem. Na dôchodku chcem veľa cestovať a starať sa o vnúčence, tak kto sa mi postará o kvások?:-) Budem si ho musieť založiť asi skôr. Teraz mám šťastie, chodí k nám pojazdná predajňa z Maďarska s chlebom a pečivom, aj zdravé novinky aj tradičné chute majú, dávno som tak dobrý chlieb nejedla. Takže mám vystaráno načas:-)
afataga
krasny ho mas (ten chlieb myslim samozrejme), mozno sa aj ja raz odhodlam, ked budem velka :-), ale som zvedava aj na Dinka ako rastie vlcik :-)
zuzanka1367
@kukulienka71 daj sa do toho, je to paráda, bude viac závislákov a pekných chlebov :) @terinka55 , vôňa je neskutočná, @afataga mám nasušené cesto a chystám sa odskúšať oživenie :) dám vedieť výsledok, @27janka dúfam, že recept nesklame a pochutnáte si. Díky dievčatá :)
mirka123
Ahoj v skupine nadsencov pre kvaskovy chlieb. Ja peciem kvaskovy chlieb uz takmer 2 roky. Precitala som spustu clankov, diskusii na internete cez cuketku, maskrtnicu, kvaskovu mapu, odskusala kopu receptov, postupov. Ale nakoniec som zostala pri podobnom tvojmu receptu. Len ja nedavam do chladnicky. Tiez sa mi niekedy vydari viac, niekedy menej, ale vzdy mi chuti. Som uplne sibnuta, kazdemu nukam kvasok a basnim o kvaskovim chlebe, ale malo kto sa chce s tym zaoberat. Preto ma vzdy potesi, ked natrafim na moju krvnu skupinu.
zuzanka1367
@mirka123 ďakujem, tak ako som na začiatku písala, spôsobuje závislosť :) Práve jeden žitný putoval do chladničky. Mne to dlhé kysnutie vyhovuje, nebojím sa, že prekysne a celá práca s chlebom je asi 20 minút zhrnuté :) Na fotke je fešák :)
zuzanka1367
@afataga , Dinko rastie ako keby niečo nevhodné požral :) je to pes suseda pri krčme, ten pozná moju lásku k tejto rase, tak s ním chodí na pivo, mám poobhrýzané crocsy a prsty tými malými ihličkama , ale má to odpustené :) Nabudúce ho cvaknem ( nie zubami, ale mobilom)
zuzanka1367
@Mirka123 pečieš krásne okaté chlebíky, tak skús pridať recept, dobrých receptov nikdy nie je dosť. Určite nás je veľa ktorých potešíš.Ďakujem za pekné fotky.
havino
@Zuzi , susedka moja netová, ja sa teším s Tebou, na to, že pečieš mesiac, tod boli 3 týždne, ak sa nemýlim, klobúk dole. Ja už tretí rok, ale už som si našla svoj systém, ja som sa našla v pečení kváskových chlebíkov, ale aj tak nedá mi to stále a skúšam, či chladničkové kysnutie a to aj zo sušeného kvásku, svoj vlastný, ako včera, alebo, už mám zarobený MD kvások a zajtra bude premiera na Tyru. Manželovi neuveriteľne pomáhajú pri diabetes, nasýti sa a nedvíha mu cukor. Posledné dva týždne pečiem takmer každý deň, vrátane čisto ražných tehiel. Len Ti poradím, teraz je kvások mladík, uchovaj si ho v kondícii, len pri odkladaní s gramažou 50 až 60 g, nie viac, tak sa stále omladzuje. Ja som zažila sklamanie, aj tu som to riešila, že prvé chlebíky nádhera a po roku dole vodou.


zuzanka1367
Sú krásne, veď aj ja sa dúfam časom dočkám, na materské cesto si ešte netrúfam, až časom :) presne ako píšeš kvások som zakladala 1. apríľa :) zatiaľ sa drží, vždy si odkladám do pohárika od výživy z nového rozkvasu. Ďakujem za povzbudivé slová a daj potom foto, ako sa Ti vydaril tyranosaurus :)) Pekný deň Ťánička.
chytra
Kde koupim kvasek nebo jak si ho mohu doma připravit....můžete někdo poradit...moc děkují
zuzanka1367
@chytra existuje stránka www.kvaskovamapa.cz na nej si nájdeš niekoho poblíž Tvojho bydliska a ten Ti nezištne kvások daruje. Ak sa Ti bude chcieť tak si vyrobíš kvások sama zo žitnej múky a vody napríklad podľa tohto receptu :
 www.cuketka.cz/?p=11261...
veľa zdaru, trpezlvosti a dorých výsledkov prajem :)
lekorica
Nádherný chlebík. Akurát hľadám recept, lebo kvások som si založila pred 8 dňami a chcela by som nejaký chlebík upiecť. Ďakujem veľmi pekne za nádherný receptík.
zuzanka1367
@lekorica , práve píšem pod Tvojim receptom pochvalné ódy :) Tak je ďakujem a držím palce nech sa chlebík vydarí :)) daj foto...
lekorica
Dnes som sa aj ja odhodlala a veru je vynikajúci. Robila som špaldovo ražný. Mňam. Ďakujem za recept. ;-)


zuzanka1367
To ja Ti ďakujem za krásnu odmenu v podobe foto :) Som rada, že chutil, moje pečenie je v plienkach, ale snažím sa :) Pekný zvyšok večera prajem...
tiginko
moje pečenie kváskového chleba je nielen v plienkach, ale aj v Poštolkách :-) Moje pokusy sú zatiaľ nezverejniteľné, priznám sa, že mi na balkóne chladne môj prvý, divne rozšklebený (čiže skorobrat tvojho @zuzanka ) kváskový s 24 hodinovým odkladom. Ja len žasnem nad úhľadnosťou chlebíka od @lekorica. Čím to je, že je taký ukážkový, hladký a nerozpukaný??
zuzanka1367
Tie rozškľabené majú svoj šarm, oni sa na nás usmievajú :) To je frajerina, takto ho domrviť, upiecť taký hladký to dokáže každý :)) Pridaj foto bratranca môjho chleba :)
tiginko
OK, tak poskytnem ti na tvoju zodpovednosť rodinnú foto. Vzhľadovo možno mierne odstrašujúci, chuťovo výborný, len trochu slanší, asi tie tri kopcovité lyžičky soli boli moc... ale pozor: zvyšok kvásku zrodeného z bio sušeného ražného odpočíva v chladničke a čaká, ako si s ním jeho nová amatérska panička poradí. Panička, čo zvyčajne nie je pánom svojho času, je zvedavá tiež. V každom prípade ti ďakujem za naštartovanie @zuzanka , nech to dopadne s naším novým zvieratkom akokoľvek :-)


zuzanka1367
Fotka do rodinného albumu skvele zapadá. Ja som zistila, že tá prasklina je mimoriadne chutná (čistý alibizmus) takže môžeme byť radi, že ju vieme spraviť. Včera som aj ja zaprplila na ďalší, pridám dôkazový materiál v podobe foto. Tak vitaj medzi závislými, už nebudeš chcieť prestať :))
zuzanka1367
@marienka44 v Tvojom profile čítam, že si z Hlohovca, na kváskovej mapa sú označené dve miesta odkiaľ by Ti mohli kvások darovať. Založenie vlastného kvásku je zdĺhavejšie ako niekoho poprosiť cez mapu. Ja som tiež len začiatočník kvások som založila 1. apríla, takže je to mládenec.
zuzanka1367
@smejkad srdečná vďaka za peknú fotku do rodinného alba :) je na pohľad chutný. Teším sa z každého nového príspevku. Ja som tiež dnes opäť piekla podľa seba :), ale som chlieb rozdelila na dva menšie bochníky, jeden darujem dcére, namiesto vody som zamiesila s vodou zo stečeného jogurtu. Vyzerá a vonia pekne, ešte som sa neodvážila zakrojiť. Znovu som použila obľúbenú dvojicu, Momofuku a čerstvý chlieb :))


haji
@Zuzanka1367 (21.5.2016 10:54)
Zuzi, nádhera sama a ta vůně, jejdanenky! Krásné fotografie, úžasná práce! Jsi šikulka šikulkovitá! Zdravím tebe i Dinka! Mávám! Velký dík za sdílení!
havino
susedka moja netová, čo tri roky pečiem kváskové, cesto pred zamotaním do ošatky som veru do chladničky nedala, dávala som si záležať na prekladaní, striehla pol hodiny, tak ma to učili na pečempeceň :-),spokojnosť bola. Dnes na párty som potrebovala podarovať dva, včera čas na ne nebol a dnes mali byť upečené dva a nech sú teda čerstvé, ta ne? no tak prišiel tvoj recept do úvahy, že prvý ide do chladničky, a už aj cesto a druhý dnes doobeda zamotám aj upečiem, ak sa mi nepodarí prvý. No poviem Ti aj som mala kapanek nerv, že jezus cesto do chladničky. Už preložené, uložené v ošatke cesto mám skúsenosť, posledný mi kysol v chladničke 20 hod a neviem či som aj lepší jedla chuťovo, kvások potrebuje svoj čas, nie je to droždie. Takže tu je výsledok tvojho 24 hod odkladu, ktorý po troch rokoch pečenia nadmieru schvaľujem a odporúčam. dakujem Ti za tento recept a zas nové poznanie pri pečení kváskových chlebíkoch. Ešte nedávno sa mi chladničkové nedarili,napriek tomu som stále skúšala, aj ked som si povedala, už sa idem držať len svojho vychytaného systému, nedalo mi to, skúsila som inú poličku v chladničke, úplne hore na vrchu a parada. vdaka moja. a PS: pizza dosku z orionu vrelo odporúčam, fakt.


havino
Na lavo je druhý dnešný, ten je takmer čisto ražný, 300 kvások, 300 ražná chlebová a 200 pšeničná chlebová, pečený v oválnej mise, neriskujem rozliate, dosť hydratovaný, oba sú zemiakové, zarobené so zákvasom a v strede je len môj čisto bordelový,( vláknina) extra grahamová celozrnná ražná, Mlyn Zrno, plátené vrecúška, dostať v Jednote semiačka.


zuzanka1367
SUsedka moja, tak tok je balzam na dušu :) ďakujem Ti za dôveru pri recepte, všetky Tvoje rady sú pre mňa cenné, pretože stále len skúšam, akurát včera sme sa rozprávali s mužom, že by som chcela nejakú skalu do rúry :) rehotal sa mi a teraz tu Tvoj koment aj s odporúčaním, tak a nemá argument, hneď ho idem zháňať. Tánička, také tie smeťové pre seba robíš od oka, alebo máš osvedčený recept ? Mne také riadne chutia... Pekne Ti ďakujem za fotky do rodinného alba, aj za Tvoje milé slová...
1x havino
frezia68
Dievčatá moje zlaté! Vy máte také krásne kváskové chleby,že idem teraz skúsiť ochutnať niečo pšeničné,či by som ten lepok zniesla?Lebo mám takú chuť vyskúšať podľa Vás tú nádheru. Šikovnice šikovné ste a už len pri čítaní receptu a komentárov mám radosť a to by som si pochutila.No,ale idem vytriezvieť a na raňajky bude kúsok bezlepkového.......a idem pozrieť recept na niečo bezlepkové a chutné,tak majte krásne dni :-)))
haji
@Havino (21.5.2016 23:37)
Přeji krásný den! Tiše zírám a stydím se v koutku. Já se pokočkovala s kváskem týden, pak jsem upekla jednorázově ze všeho kváskový chléb /hledala jsem takový recept, abych ho tam dostala všecek/ a finito. Jo, mám na čem pracovat. Když už ne na kváskovém chlebu, tak na výdrži. Jo, holky moje - Havi, Zuzi a spol. nejsme všechny stejné. Mávám!!
zuzanka1367
@frezia ani si to človek neuvedomí, aké má šťastie, že nemusí rozmýšľať, či je jedlo bezlepkové a druhá podstatná vec je cena, dnes som sa v Metre pristavila pri bezlepkovej múke a onemela úžasom :( to nemajú boha pri sebe...ďakujem za Tvoje pekné slová a prajem veľa zdravia aj Tebe aj @haji...
zuzanka1367
@havino , nevieš mi prosím ťa pridať link na tú pizza dosku, ja takú ako máš Ty na orione neviem nájsť. Ďakujem...
havino
jej, žienky zlaté, @frezia , @Haji , ste milé, dakujeme so Zuzkou za pochvalu,vážim si váš postreh
@Haji , ja by som chlebík piekla, aj každý deň, doslova, mňa to tak drží a to bolo tri roky v apríli a len čítam a čítam a hltám informácie na pečem peceň. Môjmu manželovi ,diabetik,už 4 tý rok a stále sme s hodnotami na úrovni začínajúceho, vdaka strave a hodnoty mu klesajú rok čo rok dole. V Ľubochni nám lekár povedal, že je málo takých, ako on, že s hodnotami ide dole. veľmi mu pomáha kváskový chlieb, naje sa do sýta, ako chlap, má dni a ked je čerstvo upečený, že aj takmer neobmedzene, už nemusíme rátať SJ a nedvíha mu vôbec cukor. Mám už svoje vychytávky, že takmer ražný, ako vidíš na foto vlavo, buclík a má ho s dierkami, nadýchaný, ten nepreklápam z ošatky, lebo raž, ( u vás žito), ale prenášam z misy do vyhriatej misy. On by mi ten môj čisto ražný a z bordelovej múky nejedol, ja zas len ten musím.

Zuzanka moja, ja by nebola vedela, že sa ma to tu pýtaš, suseda od vedľa mi nahlásila dotaz, bo aj jej sa ten kamen pozdáva. Ja mám aj žulový kameň, ale toto je uplne pecka, nahreje sa skôr, ako žula a vidíš výsledok a to bolo cesto tak hydratované, že som riskovala, fakt, žiadne tuhé cesto a ešte zemiakové.
Aj pre @tiginka , Zuzi máš super chlebík,poklona na prvý krát, vážim si snahu, nech ťa to chytí, je to zdravý chlebík. Aby ste sa nebáli rozliatia cesta, dôležité je cesto dobre prekladať a pred uložením do ošatky, košíka, to je jedno, uviazať ho prekladaním, umotaním, vtedy si krásne udrží tvar. Skladať ho a skladať, zmotávať a zmotávať. no som sa nakecala, na dnes aj stačilo hádam. Zuzanka tu máš link, objednaj, neolutuješ a hned si k tomu aj ošatku, ta je 1,20 kg chlebík, to je tak na váhu čo máš tu. aj ked ja dávam kvásku aj cez 300 a k tomu múku aj do 600, ako usypem, ale do 600 vždy. no kukni si a usúd. ale aj to som chcela ešte,mala som dve už gulaté ošatky a akosi neviem, raz spokojná s tvarom som bola, raz nie a potom som zas videla dôkaz, že aj na tvare ošatky záleži, ja mám tie prvé také, akoby seknuté do hora a táto je uplne gulata a veru, že som uznala, že mali pravdu, že aj na tvare ošatky záleží.
 www.zasielkovyobchod.sk/index.php?controller=search&orderby...


 www.zasielkovyobchod.sk/pecenie-chleba/731146-osatka-rattan-gul...
na fotke mám tuto, 21 cm priemer

a skoro čisto bordelový pečiem, len kvások cca 300, aj viac, celozrnná grahamová tej tak 300g a 300g celozrnná, alebo aj ražná chlebová jemná, semiačka, pol litra vody, áno dobre čítaš, sol, len zamiešam, raž sa nemiesi, dám do formy na papier a nechám aj 5 hod kysnúť, nič viac, nič menej




zuzanka1367
@havino srdečná vďaka za Tvoju odpoveď, riadne dobre sa to pri rannej káve čítalo, okrem kávy mi tu rozvoniava čerstvo pečúci sa chlieb, lebo tie sobotné sa stratili :) Mne sa to kysnutie v chladničke zapáčilo, veď ten chlebík sa robí skoro sám a čas na pečenie si vyberiem, keď mi vyhovuje. Kameň hneď po dopísaní objednávam a podám info ako sa mi na ňom darí. Keď sa minie tento pečúci sa vyskúšam ten Tvoj bordelový vyzerá náramne dobre. Ďakujem Ti za Tvoje cenné rady, vidím, že táto kvásková diagnóza má úplne identické symptómy :))
havino
Zuzanka, ešte ma napadlo, na ten bordelový chlieb, ja som si kúpila keramickú formu na ten účel, aby mal aj svoju výšku, v biskupskej forme to nebolo ono a málo, moja na toto množstvo cesta má 28 cm dlžka, 13 cm šírka, výška 10 cm, objedm 2 L. tak nech Ti chutí, aj tento. Ked takýto upečieš, povinne musí oddychovať zabalený v plátenej látke, aby sa rozložil v ňom kvások a nebol vlhký, mazľavý, ver, že to má svoj význam. Až po dvoch dňoch ho krájam a dávkujem do mrazničky. Jem ho len ja, tak preto.
staja
No tiež som už vyskúšala všeličo pri pečení kváskového chleba, aj dobrý recept som pridala, ale toto ma láka vyskúšať. Takýto som ešte nepiekla, takže je v poradí Tvoj recept @Zuzanka1367.
havino
suseda moja som tu zas, kedže prvý chlieb podľa teba som piekla na oslavu,že zamiesené cesto po prvý krát u mňa, po troch rokoch pečenia kváskových chlebíkov, išlo do chladničky a potom až tvarovanie do ošatky a opäť do chladničky, v ošatke chladničkové kysnutie som už skúšala, kedže som nevidela striedku toho chlebíka, ale podľa upečeného chlebíka som typovala, že len dobrý musel byť, čo mi aj potvrdili obdarovaní, musela som a upiekla ho tvojím spôsobom aj pre nás, tu je výsledok, som spokojná a veľmi, recept bezprácny a zaručený výsledok, odporúčam kváskujúcim vyskúšať, u mňa najvyššia polica v chladničke, chladenie na 7 C, plus na foto kváskové bagety, tie kysnuté cez deň, aj pečené, kvások je chlapík, robí mi radosť, super recept a nápad pre zaneprázdnených, bez prekladania cesta a palcového testu s ohromujúcim výsledkom


zuzanka1367
@havino ,ja som práve liezla pod vlastný recept s úmyslom prečítať si Tvoje rady k bordelovému chlebíku a tu aká paráda, som rada, že sa Ti chlieb podaril a teraz k mojim neúspechom, občas sa zadarí, museli sme kúpiť novú chladničku, v tej starej kyslo cesto parádne a nová moderná, no poviem Ti ráno ťahám cesto s nádejou a nič :( , ci pana, beriem teplomer a v chladničke 4,5 stupňa, prestavím na 7 a po dvoch hodinách stále tá istá teplota, môj komentár nepublikovateľný...reštart chladničky pomohol a potom to už šlo, koľko hodín tam to cesto bolo sa bojím aj rátať, ale nakoniec nakyslo :) takže teplota v chladničke, tak ako vravíš , by mala byť okolo 7 stupňov a chlieb sa robí sám, no a k tomu bordelovému, ja tekvica som večer šupla rozkvas namiesto do rúry do tej novej chladničky, tak to vyzerá keď prídete v noci z krčmy domov :) Tak počkám kým sa rozbehne a potom poinformujem...Som sa rozkecala, Tánička ďakujem za pekné foto do albumu a za Tvoje cenné rady.
zuzanka1367
Milá @havino hlásim sa po odskúšaní Tvojho bordelového chleba :) Piekla som podľa Tvojich pokynov, tak si mi to super opísala, že to by so musela byť lama, aby to nešlo :) A tu výsledok, je výborný, pretože mne smeťavý naozaj chutí, semienka, čo dom dal, sezam biely, čierny, slnečnica, tekvica, ľan, chia. Ja večný hadoš som si k raňajkám odkrojila 3 plátky a po prvom som už fučala, dva a bolo mi dosť, je riadne sýty. Ďakujem mnohokrát za Tvoj recept a rady, mimochodom mohla by si ten dať uverejniť, určite by mal úspech, tu sa mu môže stať, že ostane zabudnutý. Maj krásny a úspešný deň susedka netová :)


1x haji
havino
sevas suseda netová, sa usmievam, šak som ti zvonila cez plot, ty nič, asi si v krčme bola, že? :-) bože len sa neuraz , kto vie, ten vie o čo ide. Ja to tu nečítala, nezvonila si. Jaj nová chladnička, mi vrav, šak preto ti tu píšem, že cez tri roky kváskujem a pár krát dala, no tri krát?? do chladničky a ked tam 5 C, tak nič, dovi, dopo, potom až som sa na pečempecen dočítala, že má byť 7, ale ja furt na 5 C mala, aj som sa na to onééé, po svojom som si piekla a dobre bolo. Dva, tri týždne pred tebou tu pridaný recept, som si povedala, reku, ale idem ja zas to skúsiť chladničkové. No ale cesto nie!!! to som mala veľký rešpekt, až nakysnuté a len v ošatke. Posledné v ošatke tam bolo 20 hod čo nebolo kedy piecť ho a ako som písala, ja neviem, či som aj lepší chlieb jedla, to už poznáme na chuti. A Ty tu pridala recept, že aj cesto do chladničky, reku dobre, skúsim, skúsila, ale teda už vedela, že 7 C musí byť a hore som ho dala na policu a výborný, bez roboty a špica. Dnes podľa teba chlebík išiel, ako podakovanie už ráno o 8 mej z domu, v tom vidím pre mňa výhodu, že nie do poobedia musím čakať. daľší z včerajšieho ranného rozkvasu som skúsila, večer zamiesila, cesto do chladničky, ráno vybrala, nechala pol hod otepliť, zmotala do ošatky, ale už nechala len na linke, čiže 12 hod som ubrala, kapánek mu ešte chýbalo spodok prepiecť, ale na chuti nechýbalo, ale ja okom vidím. Ešte raz ti dakujem za nakopnutie na chladničkové kváskové čarovanie s cestom.
ražnú tehlu máš super, tam sa nedá nič pokaziť, len dlho, dlhšie kysnúť, ale tých 5 hod ked je kvások macher stačí. čo ja viem, tu pridať naň recept? už je dosť známy a málo ľudí kváskuje, no ale ja len ražnú tehlu jem, iný nie, ak len opáčim pätku zo pšeničného, na tú mám prednostné právo. :-) foto z toho nočného kysnutia cesta, ale na druhý deň kysnutý v ošatke aj pečený v ten deň. dakujem


bzsiska
Vynikajúci recept. Dlho už po ňom pokukávam. Kvaskový chlebík a chlebík vôbec som piekla prvý krát v živote. Kvások už asi mesiac čaká v chladničke. Nabrala som odvahu a aha aká krása z toho vyšla. A o chuti a vôni nehovorím. :) Ďakujeme celá rodinka. ;)
zuzanka1367
Toto sú úplne najlepšie správy :) Som rada, že ste si doma pochutili, škoda, že nepridalo foto, bola by ďalšia do rodinného albumu Kváskových :) Ďakujem!
bzsiska
To som odfotila ešte čo od rána ostalo. Večer zarábam na ďalší a dva dni budeme asi na rožkoch. :) Ten sa papá fakt sám.
zuzanka1367
Super! Máme ďalšieho rodinného člena :) vyzerá veru výborne, dnes idem aj ja zamiešať, nech sa darí... Vďaka.
katka78
@Zuzanka1367 ja som tvoj chlebík piekla už 3x, ale predošlé razy som nestihla odfotiť. Aj tento som len narýchlo cvakla pri krájaní, hneď sa rozchytal. V chladničke 7°C nedám, max. 5, neviem či a ako to ovplyvnilo výsledok, ale chuť vynikajúca, ja kváskové rada, hoci nie zas až tak často. Neskôr sa chystám aj na ten bordelový od Táničky, máte ich obe veľmi vydarené. Ďakujem pekne za recept, nech sa ti darí :-)


zuzanka1367
@katka78 ďakujem Ti za pekný komentár, aj s bonusom v podobe fotky do rodinného albumu :) Je to fešák! Som rada, že niekomu okrem mňa recept prinesie potešenie, ďakujem pekne...
kukulienka71
@zuzanka1367 , v cudzine sa nám zacnelo za vôňou domova, môj prvý kváskový chlieb uzrel svetlo sveta:-) ešte ráno po poslednom chladničkovom kysnutí som mala pochybnosti o svojej spôsobilosti, cesto sa chovalo ako mŕtvy chrobák, aj po nastavení teploty na 7°C a najvyššej poličke. Po rannom vybratí na linku a hodinovej aklimatizácii sa vzchopilo a v rúre už pekne narástlo. Už sme ho aj ochutnali, je taký kyselkavý, výborná chuť, ešte som kváskový nejedla. Ďakujem ti pekne za recept, posielam fotku svojej práce. Pekný deň ti želám:-)


1x haji
bzsiska
Ahojte. Neviete mi prosim poradiť? Pečiem pečiem už od júna, vždy krásny chlebík. Dokonca som už aj sušila a oživila kvások, všetko ok. A posledné tri razy mi chlebík vykysne krásne a keď dám piecť, tak spľasne a ostane malý... Rúra tá istá, postup ten istý. Môže to byť druhom použitej múky? Kupovala som teraz Biomilu. Budem vďačná za každú radu.
zuzanka1367
Ja som tiež len taký začiatočník, dobre by Ti možno poradila @havino od tej som zbierala múdrosti aj ja, ešte zvyknem na fb čítať forum skupiny pecempecen tam sa dá položiť otázka nájdu sa vždy nejaké šikovné baby , ktoré poradia. Nebude prekysnutý? Skús ten prstový test, ak sa už po pritlačení prsta cesto nevracia späť, bude prekysnutý a ten už v rúre nenarastie, cesto by sa malo vraceť naspäť pomaly, ak je nedokysnutý vracia sa rýchlo Ja už múku radšej nemením, používam tú čo mám na obrázku z Havličkovho Brodu. No neviem či som nejako pomohla, kvások si s nami robí čo chce, veľa šťastia, nech sa umúdrí...
veronikkka
@Bziska , chlieb spľasne počas pečenia, ak je prekysnutý, nemusí to byť múkou. Záleží veľmi na teplote miestnosti ked chlieb kysne, čas kysnutia sa môže líšiť od uvedeného času v recepte, preto ti vrelo odporúčam viackrát počas kysnutia vykonať tzv. "prstový test", zatlač prstom do cesta a sleduj, čo spraví vytvorená jamka:
1. vracia sa rýchlo - chlieb potrebuje ešte kysnúť.
2. ak sa vracia lenivo - už nahrej rúru a peč!!!
3. ak sa nevráti a nevyplní jamka, máš chlieb už prekysnutý /spľasne počas pečenia/
v tom prípade cesto znovu prepracuj a nechaj ho kysnúť maximálne 30 minút a daj ho piecť.
prstový test je veľmi spoľahlivý!
ešte jedna rada, ak chlieb dáš na slušne pomúčený pečiaci papier pod chlebom, chlieb sa počas pečenia hned na začiatku krásne zdvihne a nerozleje sa do strán, nespľasne.
dúfam, že som pomohla :-)
staja
Milá @zuzanka1367 , tvoj recept som začala pravidelne používať, lebo som zistila, že mi veľmi časovo vyhovuje. Trochu som ho zmenila - zamiesim večer, do rána odpočíva v chladničke, potom ho vyberiem nechám aklimatizovať a po niekoľkých prekladaniach na doske ho uložím do ošatky a nechám v kuchyni tak cca 1,5-2 hodiny. No toto sú moje najvydarenejšie chlebíky, mám pocit, že týmto receptom skončilo moje ošatkovo - adrenalínové obdobie, keď som piekla niekedy dobrý chlieb a inokedy tiež dobrý, ale trochu menej. Teraz sú vydarené všetky. Vďaka za výborný recept.


zuzanka1367
@staja ,tak to je najlepšia správa pod receptom aj s bonusom :) Veľmi ma teší, že sa recept používa aj pre radosť iných hladných krkov ako len našich doma :) Ja som piekla tiež včera tento v chladničky pooddychovaný chlebík a presne som vravela manželovi, že škoda špekulovať s nejakou inou technológiou, lebo táto mi naprosto vyhovuje, nie je veľmi prácny, keď sa to dobre časovo rozloží, tak to ide samo a tá machová striedka... @kukulienka prepáč, že som si skôr nevšimla Tvoj pekný komentár aj s lákavou fotkou a k tomu ešte aj pohľad z blízka :) ďakujem Ti dievča zlaté za pekné slová a ako sa drží kvások, darí sa mu?
janger
@zuzanka , prezeram si vsetky tie pekne chlebove recepty, aj tebe sa krasne dari...Mnohe nadherne chleby tu popridavali aj ostatne dievcata. Tusim sa do toho zase pustim aj ja. Mala som obdobie, ze ma to strasne tahalo, potom ma to preslo....A zase ma to chyta :-)....Citam vyborne rady, aj super rady od @havino . Vyhladavala som vase rady aj v google.sk, aby som to mala troska pohromade. @havino vacsinou vsetky chlebove recepty okomentuje a tak sa strasne moc naucime aj my ostatni. Cenne rady. Idem pozriet moj kvasok v chladnicke, ako sa tvari, nejako som ho zanedbala...pozdravujem. Chlebu zdar
:-)!
havino
@Janger , Jani, dlho si tu nebola, rada Ťa vidím, dakujem, ked len jednej osôbke, čo Zuzanka ňou je myslím, pomôže jedna rada, budem rada, tešiť sa a Tebe nech sa tiež darí, ak Ťa pochytí kváskovanie
@Zuzanka , rada a veľmi rada napíšem čo viem, ak to padne na úrodnú pôdu, mám radosť s vami, ked sa ukážete s výsledkom snahy, s chuťou kváskovať. My dve sa doplňame vzájomne, Ty si ma tiež naštartovala s chladničkovým kysnutím. ešte čakám cca 15 min a idem stáčať do ošatiek, doobeda pečiem a poobede príde návšteva a chlebík je čerstvý a kvalitnejší z chladničkového kysnutia, neviem či nepôjdem také rebrá k nemu ešte mrknúť, ako ste vy dnes mali, nech vám padne na úžitok,jedno aj druhé
janger
Mile dievcata, @zuzanka a @havino Tani, moj kvasok zije!!! Tak som ho strasne zanedbala, bala som sa ho normalne otvorit. Ale prezil dlhu dobu bez povsimnutia, nic mu nie je, zase som ho zacala prikrmovat a bubla ostosest. Mam 2, razny a psenicny. Tak sa zase do toho pustim. Muz ma strasne rad rascovy chlieb, aky byval volakedy na Slovensku. Peciem sem tam chlieb kvasnicovy, z kvasku som robila asi tri, styrikrat, bol vyborny. Ale musim sa zdokonalovat ;-). Hltam rady na internete a samozrejme vsetky vase rady. Ak nebudem vediet, tak sa spytam...Dievcata, tiez uvazujem o tej kupe osatky, ale zatial mi mozno posluzi aj nejaky kosik alebo ina nadoba. Vidim, ze su osatky z viacerych materialov, z dreva, z umelej hmoty, pletene...Co radite?
janger
@zuzanka , tento tvoj chlebik vlastne ani nejako dlho nemiesis? Len ho vlastne premiesas?
janger
@Tiginko (20.5.2016 00:03)

Neviem sice, ci sem nahliadnes, @tiginko , ale mne sa ten tvoj chlebik velmi paci. Ved tie praskliny su tusim najlepsie! Teda ja ich mam strasne rada, hlavne ked je chlebik uplne cerstvy :-).
zuzanka1367
@janger presne ako píšeš, toto je taký úplne pohodový chlieb, bez mimoriadnej starostlivosti :) ale chuťové prekvapujúci... ja nemám ošatku, kysne v prútenom košíku a v plátenku vysypanom celozrnnou múkou, som taká málo sa starajúca kvásková mama :) Praskliný milujem, niekedy naschvál nenarežem, aby šiel vlastnou cestou :) Tak nech sa Ti darí a teším sa na prírastok do rodinného albumu, maj sa pekne milá @janger
tiginko
@janger ja mám tiež najradšej chrumkavé praskliny na chlebíku a pečive. Smutne pozerám na moju kváskovú prvotinu a už len spomínam na moje kváskové dieťatko. Nech mu je história ľahká, možno keď bude zima, pokoj a čas, tak sa opäť vo mne prebudí kvásková mama. Zatiaľ aspoň skladám veľkú poklonu všetkým, čo tomu rozumejú a venujú sa kváskovaniu
tiginko
inak v lete som k narodeninám dokonca dostala ošatku a kameň na pečenie pizze/chleba a ja nič :-(
janger
Dievcata, chlebik upeceny, uz aj zjedeny, chut vyborna, vyzor biedny...Na pekaci sa mi dost rozplaskol -rozlial, takze nebol vysoky, skor mierne plosky ;-)...Okrem toho sa mi prilepil na pekac, takze sa este aj roztrhol. Striedka bola krasna, dierkova, korka chrumkava. Musim si kupit osatku a cesto spravit trosku tuhsie. Lebo zarucene budem robit takyto pomaly kysnuci znovu. @zuzanka , pomer muk som mala iny, psenicnu, trochu raznej, spaldu hladku a trochu celozrnnej. Soli som dala dve cajove lyzicky. A vody asi trochu viac, ako bolo treba. Ale budem sa snazit nadalej :-). @tiginko , ved tu osatku a kamen vyuzi, skoda toho, ak to je schovane...Ale poznam to aj ja. Tiez kupim a potom to skonci v skrini ;-).
zuzanka1367
Tak to je potešenie, ako dobre, že si ho rozhýbala, bude tu ďalšia závisláčka:) Ja sa otvorene priznávam, že tomuto druhu chleba neviem odolať. Cesto veľmi tuhé nerob, také redšie má krajšie očiská, skús ho dať na papier na pečenie, tam sa mi ešte neprilepil a naozaj dôležitá je dobre rozpálená a vyhriatá rura, trpezlivo čakám, kedy sa chytí @tiginko , že by sme ju nevyprovokovali :) zachviľu zazimuje bicykel a je naša :) Teším sa s Tebou...
siisa
Zuzi, konečne som sa dostala ku chladničkovému kysnutiu. Prvýkrát som ho odskúšala dnes podľa teba a už ani inak nejdem piecť. Je to pohodové a môžem piecť aj cez týždeň čo sa mi nedalo predtým. A čo je ešte lepšie, chlebík je chutnejší. V rúre nádherne vyskočil. Recept máš podobný ako ja, len som rozkvasu dala 300 g a ja nedávam žiadne chlebové korenie. Ďakujem :) Pripájam aj foto.


zuzanka1367
Milá @siisa som potešená, že si odskúšala a ešte ako bonus pridala veľmi jedlú fotku :) Ty si v kváskovaní hodne zdatná, ja iba taký začiatočník, ale baví ma to a hlavne chutí to :) toto chladničkové kysnutie vyhovuje aj mne, dobre sa prispôsobuje môjmu pracovnému tempu :) ďakujem Ti za pekný komentár aj foto, maj pekný večer.
bzsiska
@Zuzanka1367 (24.9.2016 08:12)

Ďakujem za rady. Bolo to nakoniec tou múkou. Vrátila som sa k osvedčenej a všetko v poriadku. :) Tá bio múka mi skoro zabila kvások. Bez srandy.
Musím ešte raz poďakovať za recept. Viem piecť aj pri mojom malom nezbedníkovi. Už som poskúšala aj variácie s cibuľou, cesnakom, orechami,s rôznymi múkami, celozrnné, biele, tmavé. Proste vždy vyjde a vždy je chuťovo famózny. :)
bzsiska
@Siisa (27.11.2016 16:47)

Siisa, ja som aj tvoje niektoré recepty piekla podľa Zuzankinho chladničkového. Pri malom synovi sa mi niekedy inak nedá a je to super. Ešte sa mi nestalo, aby niečo nevyšlo.
katka78
Pečiem rôzne druhy chlebíkov, asi by povedali, že aj zdravších ako je kváskový, ale čo sa chute týka, pre mňa sa kváskovému nič nevyrovná, obzvlášť ak je cesto kysnuté pomaly, v chlade. Pre mňa absolútne dokonalá chuť, viac mi netreba. Človek sám si postupne vychytá múky, konzistenciu cesta, atď., no recepty ako tento, s nápadom, radami aj v diskusii sú na nezaplatenie. Nedám dopustiť na kameň, čo už dávnejšie odporučila Tánička, používam ho dlho, viem porovnať s pečením na plechu a skutočne odvedie svoju prácu lepšie, neporovnateľne. Celkovo nedám dopustiť na rôzne kváskovacie rady od @havino (tu aj inde pri receptoch, či diskusiách), sú naozaj užitočné a na chladničkové kysnutie-kvasenie podľa @zuzanky1367. Ďakujem dievčatá, že sa s nami delíte, kváskujem už nejaký ten rok, ale nikdy to nebolo jednoduchšie ako s vašimi vychytávkami. Mám svoj vlastný spôsob, ale zužitkúvam pri ňom všetko to najlepšie od Vás. Veľká vďaka! ☺ ❤
haji
Milá kvásková děvčata!! Sem - k chladničkovému odkladu - se teprve doťapkám. Pravda, racek má spoždění, ale nakonec se do cíle dostane.
Přidávám se k poděkování všem kváskovým Varechovým děvčatům, které jsou mými vzory, rádkyněmi, učitelkami, srdečnými a milými, trpělivými ženami.
Tak ještě chvilku strpení a budu i v chladničke!
zuzanka1367
Dievčatá zlaté, vy ste ma tak potešili svojimi peknými a úprimnými komentármi, ja som nesmierne rada, že sa pod takýmto ležérne kysnutým chlebom rozvinula tak plodná a užitočná diskusia. Tu je každá rada užitočná, Tánička nám všetkým kváskovým neotesancom s láskou a trpezlivosťou poradí a veru sú to rady na nezaplatenie. Majte pekný deň, nech Vám kvások robí radosť a pôžitok :)
siisa
@Bzsiska (2.12.2016 09:16)

Milá @Bzsiska , veľmi si ma potešila a ďakujem za tvoju odozvu. Aj mne sa táto metóda veľmi páči a od tohto môjho prvého chlebíka, všetko moje kváskové pečenie ide cez chladničku :) Tak sa mi to zapáčilo. Ďakujem Zuzi, že si ma nakopla týmto tvojim receptom :) A Táničke naozaj veľká vďaka !
lucylee
Netreba to v tej chladnicke prekladat?A po autolyze staci len trochu vmiesit sol atd ci treba riadne este slahat slahacom?
janger
@Lucylee (7.2.2018 14:50)

@lucylee , prave ked som pozerala pred chvilou tie kase vo vybere redakcie, tak som si na teba spomenula, ze ako sa asi mas....som rada, ze ta tu vidim :-). Pozdravujem.
zuzanka1367
@lycylee ja som neprekladala, presne ako pises staci vmiesat sol a premiesit, ja miesim rukami chvilu. A uz som robila aj tak ze som cesto 2× po pol hodine prelozila a az potom som dala do chladnicky, pravdu povediac rozdiel som nezbadala. Hlavne nech je kvasok dobre rozbehnuty a on porobi robotu aj za nas :) @janger mne to nevadi, kludne pozdravuj:) mimochodom su fasiangy, nejdeme si vylepsit face? :))
janger
@Zuzanka1367 (7.2.2018 17:10)

@zuzanka , dobry tip :-).....tak uz som tu v celej svojej krase :-)....len aby nas Tomas nemusel zase tak dlho odkuzlovat, ako naposledy ;-).
zuzanka1367
@janger ,hádam nebudem kašľať do partie :) no uvidíme či nebudeme fešandy aj po škaredej strede, počkaj ako si nás vychutná :)