Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom fotorecept
Foto: zuzanka1367
Keďže sa Vám chlieb spolu s bôčikom pozdával, tak naň pridávam recept. Upozorňujem, že kváskové pečenie spôsobuje závislosť :)
na 250-190 °C
Postup
-
1
Večer okolo 22 hodine spravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako palacinkové cesto. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár. Foto nie je :)
- 2
Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2 dcl vody. Premiešame vareškou, alebo taký šťastnejší v kuchynskom robote. Nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejte vodu, ale opatrne, neprežeňte to, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml)
- 3
Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou a zatiaľ sa osprchujeme a spravíme si kávu :) Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka, u nás dnes neboli. Znovu premiešame, zakryjeme znovu fóliou a dáme do chladničky. Dopijeme kávu a môžeme ísť do práce...
- 4
Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ja nemám, kysne v prútenom košíku do ktorého vložím utierku vysypanú celozrnnou múkou a na dobrú noc uložím takto upravené cesto do chladničky. Opäť dobre zabaliť do fólii, aby cesto neobschlo. Dáme si pohár vína a ideme spať aj s budúcim chlebom :)
- 5
A máme tu ďalšie ráno. Cesto odpočívalo ďalších 8 hodín. S potešením pozrieme do košíka a je plný bublinového cesta. Rozpálime rúru na 250 stupňov. Na spodok rúry vložíme plech do ktorého budeme lievať vrelú vodu a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb s chladničky aklimatizuje. Cesto opatrne preklopte na papier na pečenie, dajte to na nejakú lopatku, na ktorej to prenesiete a zošuchnete na horúci plech. Narábajte s ním opatrne, hlavne s cestom nebuchnite. Necháte zovrieť asi 2 dcl vody a hneď ako zosuniete chlieb do rúry, vodu nalejete na spodný plech a rúru rýchlo zavrite.
- 6
Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečiete asi 12 - 15 minút. Potom plech s vodou vyberiete, rúru trochu odvetráte, teplotu znížite na 190 stupňov a pečiete asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Môžete asi po 25 - 30 minútach presunúť v rúre nižšie, aby sa pekne prepiekol.
- 7
Chlieb položte na mriežku, aby od spodku mohol prúdiť vzduch a nezaparil sa Vám, lebo zvädne tá fantastická kôrka. Nechať chladnúť aspoň 3 hodiny, to je utrpenie :) Ja som v kváskovom pečení úplný začiatočník, skúšam, raz sa zadarí, raz je to pohroma :) ale chuť chleba je neopakovateľná a vôňa domova je vôňa čerstvo upečeného chleba...Tak vitajte v klube závislých :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
máš odomňa tú najvyššiu známku..!!
ja mám sen-doma Zuzku chcem..!!
kde je Zuzka,tam je voňavý chleba..
oboje na zaháňanie depky treba..!!
masielko domáce mám..
želám šťastný biely deň všetkým nám..:-)
upečiem.
pekný chlieb... rád by som ho videl aj v reze...
no tak to som zvedava, ci sa ti to podari, pozri sem: varecha.pravda.sk/diskusie/otazka-nie-len-pre-sovku62-o-n...
ja som dostala susene cesto a po 8-mich hod. sa stalo nic, na konci diskusie je foto, ale ja som sa na vlcika pytala, ze by som ho rada videla, nie susene cesto :-)
www.cuketka.cz/?p=11261...
veľa zdaru, trpezlvosti a dorých výsledkov prajem :)
Moc Vam Zuzanko děkují za radu skusím to pak se ozvu...
Kde vezmem kvások, keď ho nemám založený? Existuje aj kvasková mapa, ale to sa mi zdá zdlhavé.
Zuzi, nádhera sama a ta vůně, jejdanenky! Krásné fotografie, úžasná práce! Jsi šikulka šikulkovitá! Zdravím tebe i Dinka! Mávám! Velký dík za sdílení!
Přeji krásný den! Tiše zírám a stydím se v koutku. Já se pokočkovala s kváskem týden, pak jsem upekla jednorázově ze všeho kváskový chléb /hledala jsem takový recept, abych ho tam dostala všecek/ a finito. Jo, mám na čem pracovat. Když už ne na kváskovém chlebu, tak na výdrži. Jo, holky moje - Havi, Zuzi a spol. nejsme všechny stejné. Mávám!!
@Haji , ja by som chlebík piekla, aj každý deň, doslova, mňa to tak drží a to bolo tri roky v apríli a len čítam a čítam a hltám informácie na pečem peceň. Môjmu manželovi ,diabetik,už 4 tý rok a stále sme s hodnotami na úrovni začínajúceho, vdaka strave a hodnoty mu klesajú rok čo rok dole. V Ľubochni nám lekár povedal, že je málo takých, ako on, že s hodnotami ide dole. veľmi mu pomáha kváskový chlieb, naje sa do sýta, ako chlap, má dni a ked je čerstvo upečený, že aj takmer neobmedzene, už nemusíme rátať SJ a nedvíha mu vôbec cukor. Mám už svoje vychytávky, že takmer ražný, ako vidíš na foto vlavo, buclík a má ho s dierkami, nadýchaný, ten nepreklápam z ošatky, lebo raž, ( u vás žito), ale prenášam z misy do vyhriatej misy. On by mi ten môj čisto ražný a z bordelovej múky nejedol, ja zas len ten musím.
Zuzanka moja, ja by nebola vedela, že sa ma to tu pýtaš, suseda od vedľa mi nahlásila dotaz, bo aj jej sa ten kamen pozdáva. Ja mám aj žulový kameň, ale toto je uplne pecka, nahreje sa skôr, ako žula a vidíš výsledok a to bolo cesto tak hydratované, že som riskovala, fakt, žiadne tuhé cesto a ešte zemiakové.
Aj pre @tiginka , Zuzi máš super chlebík,poklona na prvý krát, vážim si snahu, nech ťa to chytí, je to zdravý chlebík. Aby ste sa nebáli rozliatia cesta, dôležité je cesto dobre prekladať a pred uložením do ošatky, košíka, to je jedno, uviazať ho prekladaním, umotaním, vtedy si krásne udrží tvar. Skladať ho a skladať, zmotávať a zmotávať. no som sa nakecala, na dnes aj stačilo hádam. Zuzanka tu máš link, objednaj, neolutuješ a hned si k tomu aj ošatku, ta je 1,20 kg chlebík, to je tak na váhu čo máš tu. aj ked ja dávam kvásku aj cez 300 a k tomu múku aj do 600, ako usypem, ale do 600 vždy. no kukni si a usúd. ale aj to som chcela ešte,mala som dve už gulaté ošatky a akosi neviem, raz spokojná s tvarom som bola, raz nie a potom som zas videla dôkaz, že aj na tvare ošatky záleži, ja mám tie prvé také, akoby seknuté do hora a táto je uplne gulata a veru, že som uznala, že mali pravdu, že aj na tvare ošatky záleží.
www.zasielkovyobchod.sk/index.php?controller=search&orderby...
www.zasielkovyobchod.sk/pecenie-chleba/731146-osatka-rattan-gul...
na fotke mám tuto, 21 cm priemer
a skoro čisto bordelový pečiem, len kvások cca 300, aj viac, celozrnná grahamová tej tak 300g a 300g celozrnná, alebo aj ražná chlebová jemná, semiačka, pol litra vody, áno dobre čítaš, sol, len zamiešam, raž sa nemiesi, dám do formy na papier a nechám aj 5 hod kysnúť, nič viac, nič menej
ražnú tehlu máš super, tam sa nedá nič pokaziť, len dlho, dlhšie kysnúť, ale tých 5 hod ked je kvások macher stačí. čo ja viem, tu pridať naň recept? už je dosť známy a málo ľudí kváskuje, no ale ja len ražnú tehlu jem, iný nie, ak len opáčim pätku zo pšeničného, na tú mám prednostné právo. :-) foto z toho nočného kysnutia cesta, ale na druhý deň kysnutý v ošatke aj pečený v ten deň. dakujem
Skúsim ešte raz. Asi bola veľká fotka.
1. vracia sa rýchlo - chlieb potrebuje ešte kysnúť.
2. ak sa vracia lenivo - už nahrej rúru a peč!!!
3. ak sa nevráti a nevyplní jamka, máš chlieb už prekysnutý /spľasne počas pečenia/
v tom prípade cesto znovu prepracuj a nechaj ho kysnúť maximálne 30 minút a daj ho piecť.
prstový test je veľmi spoľahlivý!
ešte jedna rada, ak chlieb dáš na slušne pomúčený pečiaci papier pod chlebom, chlieb sa počas pečenia hned na začiatku krásne zdvihne a nerozleje sa do strán, nespľasne.
dúfam, že som pomohla :-)
:-)!
@Zuzanka , rada a veľmi rada napíšem čo viem, ak to padne na úrodnú pôdu, mám radosť s vami, ked sa ukážete s výsledkom snahy, s chuťou kváskovať. My dve sa doplňame vzájomne, Ty si ma tiež naštartovala s chladničkovým kysnutím. ešte čakám cca 15 min a idem stáčať do ošatiek, doobeda pečiem a poobede príde návšteva a chlebík je čerstvý a kvalitnejší z chladničkového kysnutia, neviem či nepôjdem také rebrá k nemu ešte mrknúť, ako ste vy dnes mali, nech vám padne na úžitok,jedno aj druhé
Neviem sice, ci sem nahliadnes, @tiginko , ale mne sa ten tvoj chlebik velmi paci. Ved tie praskliny su tusim najlepsie! Teda ja ich mam strasne rada, hlavne ked je chlebik uplne cerstvy :-).
Ďakujem za rady. Bolo to nakoniec tou múkou. Vrátila som sa k osvedčenej a všetko v poriadku. :) Tá bio múka mi skoro zabila kvások. Bez srandy.
Musím ešte raz poďakovať za recept. Viem piecť aj pri mojom malom nezbedníkovi. Už som poskúšala aj variácie s cibuľou, cesnakom, orechami,s rôznymi múkami, celozrnné, biele, tmavé. Proste vždy vyjde a vždy je chuťovo famózny. :)
Siisa, ja som aj tvoje niektoré recepty piekla podľa Zuzankinho chladničkového. Pri malom synovi sa mi niekedy inak nedá a je to super. Ešte sa mi nestalo, aby niečo nevyšlo.
Přidávám se k poděkování všem kváskovým Varechovým děvčatům, které jsou mými vzory, rádkyněmi, učitelkami, srdečnými a milými, trpělivými ženami.
Tak ještě chvilku strpení a budu i v chladničke!
Milá @Bzsiska , veľmi si ma potešila a ďakujem za tvoju odozvu. Aj mne sa táto metóda veľmi páči a od tohto môjho prvého chlebíka, všetko moje kváskové pečenie ide cez chladničku :) Tak sa mi to zapáčilo. Ďakujem Zuzi, že si ma nakopla týmto tvojim receptom :) A Táničke naozaj veľká vďaka !
@lucylee , prave ked som pozerala pred chvilou tie kase vo vybere redakcie, tak som si na teba spomenula, ze ako sa asi mas....som rada, ze ta tu vidim :-). Pozdravujem.
@zuzanka , dobry tip :-).....tak uz som tu v celej svojej krase :-)....len aby nas Tomas nemusel zase tak dlho odkuzlovat, ako naposledy ;-).
No aka je z teba fesanda, @zuzanka :-)))...Som zvedava, ci sa este niektore dievcata pridaju ;-).
Dakujem,uz je cesto v chladnicke.