Bôčik podľa Momofuku (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Kto, alebo čo je Momofuku som nemala ani tušenia. Podľa wikipedie je to sieť reštaurácií, ktoré vlastní David Chang. Recept som našla na blogu megvkuchyni. No a kto nevyskúša ani neuverí aké to je dobré :)

125 minút
na 230-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Taká stručná v popise surovín som nebola dávno, ale to je naozaj všetko. Spolu s týmto bôčikom absolvoval 24 hodinový pobyt v našej chladničke aj ďalší môj kváskový výtvor, ktorému som dopriala dlhý odpočinok :) Cukor zmiešame so soľou, z bôčika orežeme kožu a dobre ho namasírujeme.
  2. Vložíme do nejakej dózy a zabalíme do fólie ako múmiu a spolu s chlebom ich odložíme na 24 hodín do chladničky. S bôčikom som nerobila nič a chlieb som po 12 hodinách sformovala do bochníka. Táto dvojica je spolu len preto, lebo ich čaká spoločný osud :)
  3. Po skončení relaxačného pobytu v chladničke, ráno túto dvojicu vytiahneme von. Vodu, ktorá sa nastekala pod bôčikom vylejeme a preložíme do plechu na pečenie, ktorý sa dá zakryť. Rúru zohrejeme na 230 stupňov. V pôvodom recepte nepodlievala, ale ja som napriek tomu pridala asi 1 dcl horúcej vody, nech to neprihorí pokiaľ bôčik pustí vlastnú šťavu. S cesnaku odkrojíme vrch a dáme piecť spolu s bôčikom.
  4. To už v rúre rozvoniaval priateľ s chladničky. Bôčik som piekla 45 minút na 230 stupňov, teplotu som znížila na 170 a piekla ešte 80 minút. Nič viac som s ním nerobila, nepodlievala, neobracala. Pre istotu si ho skontrolujte ak je bôčik mäsitejší a pustí málo masti, tak podlejte, aby Vám nezhorel.
  5. Ja Vám vrelo odporúčam takto pripravený bôčik, chuť mäsa je výborná, vôbec nie sladká, správne slaná. Po narezaní bôčika na plátky som na každý vytlačila strúčik pečeného cesnaku a rozotrela. Chlieb akurát vychladol a dal sa už krájať, k tomu chren, cibuľové čatní a hody nenormálne :) Teším sa, že sa niekto chytí, a napečie, je to tak jednoduché, že keby som tu nevypisovala o chlebe, tak je to na pár riadkov...