Bôčik podľa Momofuku (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Kto, alebo čo je Momofuku som nemala ani tušenia. Podľa wikipedie je to sieť reštaurácií,
ktoré vlastní David
Chang. Recept som našla na blogu megvkuchyni. No a kto nevyskúša ani neuverí aké to je
dobré :)
Postup
- Taká stručná v popise surovín som nebola dávno, ale to je naozaj všetko. Spolu s týmto bôčikom absolvoval 24 hodinový pobyt v našej chladničke aj ďalší môj kváskový výtvor, ktorému som dopriala dlhý odpočinok :) Cukor zmiešame so soľou, z bôčika orežeme kožu a dobre ho namasírujeme.
- Vložíme do nejakej dózy a zabalíme do fólie ako múmiu a spolu s chlebom ich odložíme na 24 hodín do chladničky. S bôčikom som nerobila nič a chlieb som po 12 hodinách sformovala do bochníka. Táto dvojica je spolu len preto, lebo ich čaká spoločný osud :)
- Po skončení relaxačného pobytu v chladničke, ráno túto dvojicu vytiahneme von. Vodu, ktorá sa nastekala pod bôčikom vylejeme a preložíme do plechu na pečenie, ktorý sa dá zakryť. Rúru zohrejeme na 230 stupňov. V pôvodom recepte nepodlievala, ale ja som napriek tomu pridala asi 1 dcl horúcej vody, nech to neprihorí pokiaľ bôčik pustí vlastnú šťavu. S cesnaku odkrojíme vrch a dáme piecť spolu s bôčikom.
- To už v rúre rozvoniaval priateľ s chladničky. Bôčik som piekla 45 minút na 230 stupňov, teplotu som znížila na 170 a piekla ešte 80 minút. Nič viac som s ním nerobila, nepodlievala, neobracala. Pre istotu si ho skontrolujte ak je bôčik mäsitejší a pustí málo masti, tak podlejte, aby Vám nezhorel.
- Ja Vám vrelo odporúčam takto pripravený bôčik, chuť mäsa je výborná, vôbec nie sladká, správne slaná. Po narezaní bôčika na plátky som na každý vytlačila strúčik pečeného cesnaku a rozotrela. Chlieb akurát vychladol a dal sa už krájať, k tomu chren, cibuľové čatní a hody nenormálne :) Teším sa, že sa niekto chytí, a napečie, je to tak jednoduché, že keby som tu nevypisovala o chlebe, tak je to na pár riadkov...