Bôb
Foto: babkamt

Konečne som dnes mohla obrať bôb.Chodila som ho denne obzerať,či už je vhodný na zber.Máme ho radi celá rodina.Je to pochúťka.

Suroviny

 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Obrala som bôb,vylúpala,umyla a uvarila v slanej vode.

  2. 2

    Konzumácia.Jeme ho samostatne,teda bez ničoho.

Diskusia k receptu

jamarlen
jedlo podľa mojej chuti, skvelé, len s dvoma prísadami:))))
tiež sa už nemôžem dočkať, chodím do záhrady strašiť každé ráno vrabcov, škorcov aj drozdov - čo ak by ma predbehli?
frezia68
Trocha vám závidíííííím,nemám kde sledovať dozrievanie bôbu a tak prídem o tú dobrôtku :-(
jatanika
bôb som ešte nejedla ... neviem či by sa dal u nás pestovať ... ale videla som v obchode suchý... tak ten skúsim ...
3sandra3
ja som jedla bôb minulý týždeň,,, ale tento rok nebola moc dobrú úrodu bôbu
lucincek
tak toto poznam velmi dobre..... a zname su mi aj tie nasledky potom...haha, ked castejsie vetrame.... :DDD
ale inak to je velmi dobre :)
hubata
Musím, musím mať tú záhradu. Potom aj my budeme variť bôb.
marienka44
@Babkamt , ked je mlady bôb /kupujem na trhu/, ja ho dusim na cibulke s ciernym korením a solim az nakoniec. Posypem petrz. vnatkou. K tomu dusene nove zemiaky a volské oko. Mnam. :-)
dublinka
Bôb ----u nás je to nevynechateľnámra súčasť Štedrého večera... neskoro večer, pri čítaní kníh od Ježiška, alebo pri pozeraní Troch orieškov
si na ňom pochutnávame... len samozrej ho varíme zo suchého bôbu. hmmm, možno by bolo zaujímavé zamraziť takýto čerstvý, a skúsiťiť ho potom uvar.iť
julica
kedysi sme ho v zahrade mali, ale akosi sme nevedeli, co s nim... ked tak citam vase prispevky, hned by som ho sadila znova
paveljrk
Ja z bôbu robím polievku.Je to vynikajúce.Pestujem ho na záhradke.
babkamt
Nakoniec som rada,že som pridala bôb na Varechu,aspoň sa dozviem nové recepty z bôbu.
paveljrk,prezraď ako varíš polievku z bôbu ?
hanelore
jeej, bob som si vcera uvarila aj ja, presne podla receptu, mala som este zamrazeny mlady z minuleho roka (setrila som si ho hehe)
hubarka35
no váš recept-teda niečo o bôbe je pre mna ako na zavolanie,včera som tiež oberala mladý bôb a mám ho dost...takže mrazit sa môže,nemám skusenosti,prvý krát som ho sadila do záhrady....aj oberala.....zajtra z neho kuchtim niečo...a dakujem aj marienke44 za typ čo s neho urobit....tiež sa rada dozviem nové recepty s bôbom...
mariaklara
Možno sa budete smiať, ale ja som bôb ešte ani nejedla, ani nevidela. No ak dožijem, na budúcu jar si ho zoženiem a zasadím. ( Teraz je už neskoro na sadbu. ) Určite je veľmi zdravý. My sadíme len fazuľu.
jamarlen
milé dámy, ja milujem bôb aj ako okrasnú rastlinu, vznešená stavba, krásny kríček z jedného semiačka - zázrak, a tie beláskavé kvietky sú mi ozdobou záhrady každú jar, a tiež by som rád privítal aj ďaľšie recepty z neho, tak sa, dúfam, kým je szóna, objavia.
naozaj milá @babkamt , recept mal odozvu, lebo úvod mal poéziu:)))
frona
Ľudia....bôb milujeme! Taký dusený ako Marienka robí...ešte pridávam trošku červenej papriky. Keď ho mám málo, tak "nadstavím" hráškom. Dusené nové zemiačiky a uhorkový šalát...No božské jedlo. Aj s chlebíkom je to fantastické. Bohužiaľ tento rok nemám posadený...tak šup na trh a budem musieť vycálovať peknú sumičku.... Závidím tomu, komu sa urodil v záhradke
pacik
Bôb som tiež ešte nevidela, ani nejedal, poznám ho len z kníh. Urodil by sa aj na severe ?
babkamt
jamarlen,je to naozaj výborná pochúťka,nikdy ho nemáme dosť,vnučka mi ho vyjedala z misky surový keď som ho lúpala,nevedela sa dočkať,kým ho uvarím.Je to zdravšie ako cukrovinky.
babkamt
2010,pozrela som si tvoj rcp,uložila som si ho,vyskúšam.
evusik
tak ja som takýto čerstvý bôb ešte nejedla, len polievku zo suchého... a som prekvapená ako lákavo to vyzerá, a keď čítam samú chválu.... musím aj ja nasadiť, ale až na rok :-)
nitranka
musím pridať svoj recept na bôbik, lebo nepoznám lepší :). Bôb používam čerstvý-zelený,kým je mladučký. Na teflonke podusím (najlepšie na bravčovej masti) 2 cibule nakrájané na drobno, keď je sklovitá, pridám za misku bôbu. Chvíľu dusím, asi 15 min, potom pridám rovnaké množstvo zeleného hrášku a zemiakov nakrájaných na drobné kocky. Všetko spolu dusím do mäkka, dochucujem až tesne pred vypnutím vegetou a ml.čiernym korením. Nakoniec pridám 2-3 rozšľahané vajcia (a keď ja to mám radšej bez vajíčka). Jeme to s chlebíkom a tanierom zeleniny, rajčiny, paprika, uhorka, cibuľa...mňamka! Dobrú chuť!
peta5
ja ho aj mrazím, je to úplne v pohode.. varím tiež len tak v osolenej vode a keď vodu zlejem a ešte je horúci, dám naň trocha masla, ludia to je vec... :)
babkamt
@peta5 tiež ho mrazím. Ešte stále vyťahujem z mrazničky. Ja ho mám rada trochu posolený. Súhlasím s tebou, že je to dobrota.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia