jedlo podľa mojej chuti, skvelé, len s dvoma prísadami:))))
tiež sa už nemôžem dočkať, chodím do záhrady strašiť každé ráno vrabcov, škorcov aj drozdov - čo ak by ma predbehli?
@Babkamt , ked je mlady bôb /kupujem na trhu/, ja ho dusim na cibulke s ciernym korením a solim az nakoniec. Posypem petrz. vnatkou. K tomu dusene nove zemiaky a volské oko. Mnam. :-)
Bôb ----u nás je to nevynechateľnámra súčasť Štedrého večera... neskoro večer, pri čítaní kníh od Ježiška, alebo pri pozeraní Troch orieškov
si na ňom pochutnávame... len samozrej ho varíme zo suchého bôbu. hmmm, možno by bolo zaujímavé zamraziť takýto čerstvý, a skúsiťiť ho potom uvar.iť
no váš recept-teda niečo o bôbe je pre mna ako na zavolanie,včera som tiež oberala mladý bôb a mám ho dost...takže mrazit sa môže,nemám skusenosti,prvý krát som ho sadila do záhrady....aj oberala.....zajtra z neho kuchtim niečo...a dakujem aj marienke44 za typ čo s neho urobit....tiež sa rada dozviem nové recepty s bôbom...
Možno sa budete smiať, ale ja som bôb ešte ani nejedla, ani nevidela. No ak dožijem, na budúcu jar si ho zoženiem a zasadím. ( Teraz je už neskoro na sadbu. ) Určite je veľmi zdravý. My sadíme len fazuľu.
milé dámy, ja milujem bôb aj ako okrasnú rastlinu, vznešená stavba, krásny kríček z jedného semiačka - zázrak, a tie beláskavé kvietky sú mi ozdobou záhrady každú jar, a tiež by som rád privítal aj ďaľšie recepty z neho, tak sa, dúfam, kým je szóna, objavia.
naozaj milá @babkamt , recept mal odozvu, lebo úvod mal poéziu:)))
Ľudia....bôb milujeme! Taký dusený ako Marienka robí...ešte pridávam trošku červenej papriky. Keď ho mám málo, tak "nadstavím" hráškom. Dusené nové zemiačiky a uhorkový šalát...No božské jedlo. Aj s chlebíkom je to fantastické. Bohužiaľ tento rok nemám posadený...tak šup na trh a budem musieť vycálovať peknú sumičku.... Závidím tomu, komu sa urodil v záhradke
jamarlen,je to naozaj výborná pochúťka,nikdy ho nemáme dosť,vnučka mi ho vyjedala z misky surový keď som ho lúpala,nevedela sa dočkať,kým ho uvarím.Je to zdravšie ako cukrovinky.
tak ja som takýto čerstvý bôb ešte nejedla, len polievku zo suchého... a som prekvapená ako lákavo to vyzerá, a keď čítam samú chválu.... musím aj ja nasadiť, ale až na rok :-)
musím pridať svoj recept na bôbik, lebo nepoznám lepší :). Bôb používam čerstvý-zelený,kým je mladučký. Na teflonke podusím (najlepšie na bravčovej masti) 2 cibule nakrájané na drobno, keď je sklovitá, pridám za misku bôbu. Chvíľu dusím, asi 15 min, potom pridám rovnaké množstvo zeleného hrášku a zemiakov nakrájaných na drobné kocky. Všetko spolu dusím do mäkka, dochucujem až tesne pred vypnutím vegetou a ml.čiernym korením. Nakoniec pridám 2-3 rozšľahané vajcia (a keď ja to mám radšej bez vajíčka). Jeme to s chlebíkom a tanierom zeleniny, rajčiny, paprika, uhorka, cibuľa...mňamka! Dobrú chuť!
ja ho aj mrazím, je to úplne v pohode.. varím tiež len tak v osolenej vode a keď vodu zlejem a ešte je horúci, dám naň trocha masla, ludia to je vec... :)
tiež sa už nemôžem dočkať, chodím do záhrady strašiť každé ráno vrabcov, škorcov aj drozdov - čo ak by ma predbehli?
ale inak to je velmi dobre :)
si na ňom pochutnávame... len samozrej ho varíme zo suchého bôbu. hmmm, možno by bolo zaujímavé zamraziť takýto čerstvý, a skúsiťiť ho potom uvar.iť
paveljrk,prezraď ako varíš polievku z bôbu ?
naozaj milá @babkamt , recept mal odozvu, lebo úvod mal poéziu:)))