Foto: 2010
Malo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze to je to originalne risotto, to Zobraziť celý popisMalo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze to je to originalne risotto, to "riedke" nie slovenske rizoto -dusena ryza -nakyp ( ktora je tiez vyborna ale je to daco uplne ine).Takze arborium gulata ryza dusena s vinom a vyvarom so zelenym bobom a sparglou ochutena pekorinom romanom.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 hrnceky |
|
150 ml |
|
1 liter na podliatie |
|
10 ks |
|
1 kg |
|
50 g |
|
50 g |
|
2 lyzice |
|
1 strucik |
|
1 ks nasekaná |
|
2 lyzice, čerstvo posekaná |
|
|
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
v osolenej vriacej vode rychlo obarime sparglu nasa bola uplne mlada ani nie 2 minuty, a dali do ladovej vody aby nestratila farbu. Cerstvy zeleny bob som cele struky obaril -povaril cca.1 minutu a ochladil aby sa nam dal lepsie otvarat . Z toho 1 kila bobu nam ostane cca. 300 gramov zelenych fazul. Ktore som dal rychlo poavrit do osolenej vody a tak isto dal ochladit aby sme nestratili farbu.
-
2
Na horuci olivovy olej som si dal oprazit do bleda , sklovita nakrajanu cibulu a cesnak. Pridal som omytu ryzu a caa. 2 minuty prazil.Potom som pridal deci a pol vina a zvysil plamen a miesal pokial sa vino neabsrobovalo a alkohol nevyparil.
-
3
Tajimstvo dobreho risotta je dobry vyvar, mne sa ho vyrabat nechcelo ale nepouzil som kocku ale cca. 1 liter jedeneho z tych lepsich gurmanskych pre restauracie bez MSG. Vyvar som si nalial do hrnca zohrial a znizil plamen. Zobral sufanku a postupne zacal pridavat po jednej pri stalom miesani na nizkom plameni do ryze...pracne a pomale.Dost casto ochutnaval aby sme dostali al dente ryzu ale kremovy povrch.
- 4
Tak 2 minuty pred koncom som vmiesal 2 kusky masla a nastruhane pekorino romano ( kdo chce si da parmigiana). Sparglu som nakrajal na kusky a s bob rychlo obaril , scedil a vmiesal do risotta, posledne som primiesal niekolko lyzic na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate .Ochutil podla potreby
- 5
Servirovali okamzite horuce a prizdobili suplinami pekorina.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu