Rizoto so zeleným bôbom a špargľou

2010 - bez fotky2010, 19. októbra 2010
Rizoto so zeleným bôbom a špargľou
Foto: 2010

Malo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze to je to originalne risotto, to Zobraziť celý popisMalo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze to je to originalne risotto, to "riedke" nie slovenske rizoto -dusena ryza -nakyp ( ktora je tiez vyborna ale je to daco uplne ine).Takze arborium gulata ryza dusena s vinom a vyvarom so zelenym bobom a sparglou ochutena pekorinom romanom.

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  hrnceky
150  ml
1  liter na podliatie
10 ks
1  kg
50  g
50  g
2  lyzice
1 strucik
1 ks nasekaná
2  lyzice, čerstvo posekaná
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    v osolenej vriacej vode rychlo obarime sparglu nasa bola uplne mlada ani nie 2 minuty, a dali do ladovej vody aby nestratila farbu. Cerstvy zeleny bob som cele struky obaril -povaril cca.1 minutu a ochladil aby sa nam dal lepsie otvarat . Z toho 1 kila bobu nam ostane cca. 300 gramov zelenych fazul. Ktore som dal rychlo poavrit do osolenej vody a tak isto dal ochladit aby sme nestratili farbu.

    Rizoto so zeleným bôbom a špargľou - obrázok 1
  2. 2

    Na horuci olivovy olej som si dal oprazit do bleda , sklovita nakrajanu cibulu a cesnak. Pridal som omytu ryzu a caa. 2 minuty prazil.Potom som pridal deci a pol vina a zvysil plamen a miesal pokial sa vino neabsrobovalo a alkohol nevyparil.

    Rizoto so zeleným bôbom a špargľou - obrázok 2
  3. 3

    Tajimstvo dobreho risotta je dobry vyvar, mne sa ho vyrabat nechcelo ale nepouzil som kocku ale cca. 1 liter jedeneho z tych lepsich gurmanskych pre restauracie bez MSG. Vyvar som si nalial do hrnca zohrial a znizil plamen. Zobral sufanku a postupne zacal pridavat po jednej pri stalom miesani na nizkom plameni do ryze...pracne a pomale.Dost casto ochutnaval aby sme dostali al dente ryzu ale kremovy povrch.

  4. 4

    Tak 2 minuty pred koncom som vmiesal 2 kusky masla a nastruhane pekorino romano ( kdo chce si da parmigiana). Sparglu som nakrajal na kusky a s bob rychlo obaril , scedil a vmiesal do risotta, posledne som primiesal niekolko lyzic na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate .Ochutil podla potreby

  5. 5

    Servirovali okamzite horuce a prizdobili suplinami pekorina.

Diskusia k receptu

sjuz
Tak toto vyzerá prudko jedlé..! Mňam! a krásna foto:)
celero
pekná fotka :) spargľové rizotto robievam aj ja. celkovo rizotto robievam často a na rôzne spôsoby. robím ho podobne, len tepelná úprava mi trvá 20 minút a ryžu nepreplachujem - suchú ryžu pridávam na opraženú cibuľu a až keď začne voňať (2-3 min) podlievam vínom.
marienka44
Ved ryza, ako viem, je velmi spinava, od hlodavcov na lodiach, ktorymi sa prepravuje. Nemoze sa pouzivat neumyta.
lucylee
presne podľa mojej chuti, milujem rizotá, myslím, že bôb som ochutnala v Kórei, dali nám to ako snack pred jedlom, ak to bol teda bôb..super! dík za recept
norbertklubert
Skvele a presne ako to ma byt, original. Casto robievame a milujeme risotto v akejkolvek uprave. Vcera bolo s cuketou a kopcom parmazanu.
nazarboncuk
mm dobrotka, @marienka môj nebohý dedko by povedal: aale načo robiť hygienické drahoty :D ja tiež ryžu nepremývam a ešte sme tu ;)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia