Bezlepkový tekvicový chlieb
Bezlepkový tekvicový chlieb

Bezlepkový tekvicový chlieb

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 1. októbra 2019

Suroviny

Cesto:
100 ml vlažná (na kvások)
1 KL
1/2 kocky
250 g (na jemno nastrúhaná)
400 g
30 g
1 KL
1 PL
150 ml
Na podsypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások z droždia - do 100 ml vlažnej vody pridáme cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10-15 minút vzísť kvások.

  2. 2

    Do kuchynského robota dáme Bread mix dark, nastrúhanú tekvicu a ostatné suroviny spolu s vykysnutým kváskom z droždia. Vypracujeme cesto a prikryjeme ho potravinovou fóliou. Necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

  3. 3

    Pracovnú dosku a cesto pomúčime a premiesime. Najprv bude cesto lepivé, treba si pomôcť plastovou vareškou. Nepodsypujeme veľkým množstvom múky, pretože cesto musí byť jemné a vláčne. Vytvarujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a uložíme do ošatky. Necháme pol hodiny kysnúť.

  4. 4

    Do rúry vložíme plechy - plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na dno rúry položíme plech na záparu. Rúru spolu s plechmi vyhrejeme na 240 °C. Chlieb presunieme na papier na pečenie, postriekame vodou a prenesieme na plech. Do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody. Chlieb pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C, chlieb postriekame vodou a pečieme ešte 45 minút. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz pokropíme vodou. Necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu