Bezlepkové žemle z tmavej múky

lucia22 - bez fotkylucia22, 4. novembra 2011
Bezlepkové žemle z tmavej múky
Foto: lucia22

Ahojte, som krátko na bezlepkovej diéte a preto by som sa chcela s vami podeliť o moju radosť, keď sa mi prvýkrát vydarili moje Zobraziť celý popisAhojte, som krátko na bezlepkovej diéte a preto by som sa chcela s vami podeliť o moju radosť, keď sa mi prvýkrát vydarili moje mňam mňam žemle. Tak sa poďte so mnou na ne pozrieť :-)

12
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
400 ml
1/2 ks
1 KL
2 PL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny.

    Bezlepkové žemle z tmavej múky - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zvyšné suroviny zmiešame s kváskom a vypracujeme cesto (ja som ho miesila el. šľahačom). Soľ a rascu si každý pridá podľa vlastnej chuti. Cesto sa zdá byť redšie, ale ja som ho pred kysnutím trošku posypala múkou, uhladila som povrch a bolo fajn. Cesto necháme vykysnúť asi 30 - 45 minút. Na obrázku je už vykysnuté.

    Bezlepkové žemle z tmavej múky - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cesto vykysnuté, nožom si odkrajujeme primerane veľké kusy cesta a tvarujeme žemle, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie. Pripravíme si do misky vodu, soľ a olivový olej a tým potierame žemle pred pečením a tesne pred dopečením. Keďže z tohoto cesta som skúšala robiť aj langoše (sú tiež veľmi dobré), potierala som žemle aj s pridaním cesnaku (kto má rád) a bolo to veľmi chutné.. Posypeme rascou, soľou alebo semiačkami a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre cca 15 minút na 180 stupňov. Prajem dobrú chuť :-)

    Bezlepkové žemle z tmavej múky - obrázok 3

Diskusia k receptu

evanaaa
Iste dobré a ešte ochutené cesnakom - ten mám rada, aj pekne vyzerajú.
lucia22
Ďakujem vám veľmi pekne.. Je ťažké nahradiť normálny chlebík, keď ho človek je tak dlho.
aaandrejka
tak tieto urcite vyskusam, aj ked neviem, ake budu so susenym sojovym/ryzovym alebo pohankovym mliekom, kedze moja dcerka nesmie ani sladkomliecne.... zatial mam len tu skusenost, ze zemlicky su neporovnatelne lahsie a lepsie, ked dam cesto vymiesit do pekarnicky :)
betka11
@lucia22 vydarili sa ti pekne
@aaandrejka rastlinnym mliekom nič nepokazíš ja pečiem tiež s takým mliečkom a keď sa moc ponáhlam tak dám čistú minerálku/vodu s pekárničkou mám dobré skúsenosti aj ja len keby nemala takú spotrebu energie
lucia22
betka11 Ďakujem pekne, ešte sa len učím.. Celiakiu mám len nejaké štyri mesiace, takže bolo to dosť ťažké prejsť na bezlepkový chlebík. Vôbec mi nechutil a toto som len tak vyskúšala a na moje prekvapenie sú vynikajúce. Teda aspoň pre mňa :-)
betka11
@lucia22 držím ti palce v diete mi máme bezlaktózovú a žiadna sláva ale tiež sme si zvykli síce niektoré jedlá sme museli vynechať úplne ale život ide ďalej len aby neboli ešte väčšie komplikácie ako sme mali a keď máš čas pohladaj aj na iných stránkach sú bezva rcp a ochotné dievčatá pomôcť radami len sa pýtaj ahoj pekný večer
stevo1993
Obdivujem tieto žemličky ja mam dietu je mi 18 skušam robit čo sa len da ale nedarí sa mnoo :(
lucia22
Števko, hlavne netreba zúfať.. určite sa ti začne dariť.
sharona
Piekla som žemličky dcére z múky Apromix, prvý deň boli ešte celkom dobré, ale na druhý deň sa už dosť rozpadávali. Nabudúce do nich pridám uvarené prelisované zemiaky...
lubica18
..akurát skúšam...som zvedavá....som nová tu, tak sa teším....-)
jaricka
zemlicky su dobre a boli by az vyborne, keby som nezabudla dat do cesta soľ :) recept odporucam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia