Bezlepkové žemle z tmavej múky

Autor receptu: lucia22

Ahojte, som krátko na bezlepkovej diéte a preto by som sa chcela s vami podeliť o moju radosť, keď sa mi prvýkrát vydarili moje mňam mňam žemle. Tak sa poďte so mnou na ne pozrieť :-)

12
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny.
  2. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zvyšné suroviny zmiešame s kváskom a vypracujeme cesto (ja som ho miesila el. šľahačom). Soľ a rascu si každý pridá podľa vlastnej chuti. Cesto sa zdá byť redšie, ale ja som ho pred kysnutím trošku posypala múkou, uhladila som povrch a bolo fajn. Cesto necháme vykysnúť asi 30 - 45 minút. Na obrázku je už vykysnuté.
  3. Keď je cesto vykysnuté, nožom si odkrajujeme primerane veľké kusy cesta a tvarujeme žemle, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie. Pripravíme si do misky vodu, soľ a olivový olej a tým potierame žemle pred pečením a tesne pred dopečením. Keďže z tohoto cesta som skúšala robiť aj langoše (sú tiež veľmi dobré), potierala som žemle aj s pridaním cesnaku (kto má rád) a bolo to veľmi chutné.. Posypeme rascou, soľou alebo semiačkami a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre cca 15 minút na 180 stupňov. Prajem dobrú chuť :-)