Bezlepkové zemiakové koláčiky (kysnuté)

manka1 - fotkamanka1, 13. mája 2011
Bezlepkové zemiakové koláčiky (kysnuté)
Foto: manka1

Snažím sa vždy piecť aj lepkovo, aj bezlepkovo. Toto je bez... Boli výborné. Zemiaky sú úžasná surovina.

20+40 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

380 g
200 g varené
1 balíček
20 g
3 dl
30 g (Hera)
1 ks
štipka ĆL
 na potretie
 na plnku




Postup

  1. 1

    Múka bezlepková, (používam Promix Uni, Jizerku, alebo namiešam sójovú, kukuričnú, pohankovú - aké mám. Najlepšie boli asi z Jizreky), v miske urobím takú malú jamku v tejto múke, rozmrvím kvasnice, zarovnaná čajová lyžička kryšt. cukru, alebo vanilkový cukor (na kvások), zaliať teplým mliekom. Nechať podkysnúť. Keď je už taká pena na vrchu mlieka, tak potom pridávam ostatné suroviny. Pretlačené zemiaky, maslo, vajce, guarová guma (to sa dáva aby cesto bolo také vláčnejšie, nemrvilo sa - akoby nahrádzalo lepok). Cesto dobre vypracovať, zakryť a nechať 15-20 minút kysnúť.

    Bezlepkové zemiakové koláčiky (kysnuté) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté, dáme na dosku, pomúčenú. Mierne rozvaľkáme - asi tak na pol centimetra. Toto ale skúsenejšie gazdinky majú v oku. Ak ich urobíte veľmi tenké, nebudú chutiť. Rozkrájame na štvorčeky, plníme lekvárom, alebo tvarohovou plnkou (tvaroh, vajíčko, cukor, hrozienka - každý podľa chuti). Spájame protiľahlé rohy, tvoríme také batôžky. Niekedy sa to cesto trhá, vtedy si rukou urobím takú placku, v ruke si ju aj naplním, uzavriem, snažím sa urobiť takú guľôčku, spájanou stranou dať na plech, na vrchu urobiť takú jamku, dať do nej lekvár, ak je dnu tvaroh. Ak je dnu lekvár, tak navrch nedávam nič. Plech buď vymastiť, alebo papier na pečenie, alebo teflónový plech (nelepia sa na ňom). Nechať trochu podkysnúť, ale nemusí sa. Potrieť vajíčkom, a vložiť do vyhriatej rúry. Na obrázku mám staručký, pokrivený, ale teflónový plech - výborný.

    Bezlepkové zemiakové koláčiky (kysnuté) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené pocurovať, a môžu sa konzumovať.

    Bezlepkové zemiakové koláčiky (kysnuté) - obrázok 3

Diskusia k receptu

manka1
Nie sú také nadýchané ako lepkové, ale chutia výborne.
manka1
ďakujem za radu, už som skúšala aj rozvaľkať, a aj vykrajovať polievkovou lyžicou z cesta, na pomúčenej dlani si cesto tak roztiahnuť, naplniť a potom dať na plech. Preto sú tam aj iné tvary.
Život nás stále učí. Že pečiete bezlepkovo viem, lebo sledujem recepty, ktoré pridávate, sú krásne. Niektoré som už aj robila.
motyka
Máme v rodine človeka s týmto problémom. Doposiaľ sme to považovali za dosť veľký problém, hlavne pošac siatkov. Ale Vaša stránka odstránila všetky naše rodinné problémy v tom smere, že aj om si môže pekne mĺsať, ako my ostatní. Veeeeeeeeeeeeeľmi ďakujem za Vaše recepty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia