Foto: manka1
Snažím sa vždy piecť aj lepkovo, aj bezlepkovo. Toto je bez... Boli výborné. Zemiaky sú úžasná surovina.
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Múka bezlepková, (používam Promix Uni, Jizerku, alebo namiešam sójovú, kukuričnú, pohankovú - aké mám. Najlepšie boli asi z Jizreky), v miske urobím takú malú jamku v tejto múke, rozmrvím kvasnice, zarovnaná čajová lyžička kryšt. cukru, alebo vanilkový cukor (na kvások), zaliať teplým mliekom. Nechať podkysnúť. Keď je už taká pena na vrchu mlieka, tak potom pridávam ostatné suroviny. Pretlačené zemiaky, maslo, vajce, guarová guma (to sa dáva aby cesto bolo také vláčnejšie, nemrvilo sa - akoby nahrádzalo lepok). Cesto dobre vypracovať, zakryť a nechať 15-20 minút kysnúť.
-
2
Keď je cesto vykysnuté, dáme na dosku, pomúčenú. Mierne rozvaľkáme - asi tak na pol centimetra. Toto ale skúsenejšie gazdinky majú v oku. Ak ich urobíte veľmi tenké, nebudú chutiť. Rozkrájame na štvorčeky, plníme lekvárom, alebo tvarohovou plnkou (tvaroh, vajíčko, cukor, hrozienka - každý podľa chuti). Spájame protiľahlé rohy, tvoríme také batôžky. Niekedy sa to cesto trhá, vtedy si rukou urobím takú placku, v ruke si ju aj naplním, uzavriem, snažím sa urobiť takú guľôčku, spájanou stranou dať na plech, na vrchu urobiť takú jamku, dať do nej lekvár, ak je dnu tvaroh. Ak je dnu lekvár, tak navrch nedávam nič. Plech buď vymastiť, alebo papier na pečenie, alebo teflónový plech (nelepia sa na ňom). Nechať trochu podkysnúť, ale nemusí sa. Potrieť vajíčkom, a vložiť do vyhriatej rúry. Na obrázku mám staručký, pokrivený, ale teflónový plech - výborný.
-
3
Upečené pocurovať, a môžu sa konzumovať.
Život nás stále učí. Že pečiete bezlepkovo viem, lebo sledujem recepty, ktoré pridávate, sú krásne. Niektoré som už aj robila.