Bezlepkové makové rezy fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 29. novembra 2015
Bezlepkové makové rezy (fotorecept)
Foto: mesiar50

Veľmi jednoduchý recept.

Suroviny

Suroviny na makové cesto:
5 ks
5 ks
2 PL
100 g
Suroviny na krém :
379 g (schladené v studenej vode)
250 g (alebo Hera)
Na ozdobu:
 podľa potreby a vašich možností

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte.Spravíme si najprv makové cesto.Začneme s tým,že bielky (5 ks) vyšľaháme v tuhú penu.Vaječné žĺtky (5 ks) vymiešame aj s kryštálovým cukrom (2 PL) do penista.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K vymiešaným žĺtkom pridáme pomletý mak (100 g) a zmes premiešame.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K makovej hmote potom primiešame varechou vyšľahané bielky.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech som si trochu natrel maslom,len veľmi na tenko.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne som si prilepil papier k pečeniu na plech.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej,na plech nanesieme surové cesto.Cesto bolo rozotreté na ploche cca.30 x 35 cm.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som piekol pri 180 C / 15 minút.Elektickú rúru som mal predošle vyhriatu.Cesto som piekol v strede rúry.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Papier na pečenie som z cesta odstánil ešte za tepla.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej si cesto rozkrojíme zhruba na 4 rovnaké časti.Ja som to mal docela jednoduché,keďže rozmer zvysle (kratšej strany) bol po upravení oboch krajov 28 cm a deleno štyrmi som dostal pláty v šírke cca. 7 cm.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Celkom prvé čo som v tomto recepte urobil bolo,že som si uvaril salko v mierne vriacej vode po dobu 2 hodín.Následne som ho dal do studenej vody a tak som ho chladil po dobu jednej hodiny.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A teraz si spravíme krém: Zmäknuté maslo prešľaháme.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K zmäknutému maslu potom budeme pridávať po lyžiciach vychladené salko.Ako máte možnosť vidieť ja som ho mal síce studené no bolo tekutej konzistencie.Lepšie je si ho uvariť predošlý deň a nechať ho odstáť v chladničke. No ani takto nebol žiadny problém a dokonca plnka sa mi šľahala krásne.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotový krém premiešame varechou a to hlavne tam,kde sa nám šľahač nedostal resp.kraje nádoby.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotovú plnku si rozdelíme zhruba na 4 časti.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dostali sme sa k bodu kde poskladáme rezy.Najširšiu časť som dal na spodok.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Spodnú časť som natrel krémom.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pridal som druhý plát cesta.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Druhý plát som natrel a zakryl som ho tretím plátom.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    A konečne štvrtý plát cesta,ktorý bude zároveň aj vrchom rezov.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ďalej ,,Omietneme" boky zákuska a natrieme aj jeho povrch.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Nič iné ma nenapadlo,len na vrch nastrúhať čokoládu.Použil som 74 % čokoládu.Vy si ju prosím ozdobte krajšie ako ja. Želám každéme z vás peknú nedeľu.

    Bezlepkové makové rezy (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
uvarené salko zbožňujem :) mama robievala tento krém, pravda ak salko dobre schovala :) pekný zákusok si napiekol, makom nahradiť múku je fajn výmena
si normálny provokatér:-) narobiť niekomu v nedeľu večer chute, mne teda aspoň určite. Recept vyskúšam urobiť. Škoda že si to nepridal už včera.
@luss44
U nás je salko obľúbené a tiež ho pred nami mamina ako pred deťmi musela skrývať.Veľmi dávno som robieval plnené oblátky a krém bol z uvareného hustého salka.Dokonca som robil tento rok z neho aj zmrzlinu.Veľmi pekne ti ďakujem. :-)

@ela77
Teší ma,že som ti narobil chute. :-) Srdečná vďaka.

@45678
Som naozaj rád,že sa ti recept páči.Ďakujem ti pekne. :-)
@gitka61
Ty si šikovná gazdinka,keď máš v chladničke nachystané aj salko k pečeniu.Rodinke sa zákusok páčil a verím tomu,že bude chutiť aj tebe,keď si ho raz pripravíš.Ďakujem ti pekne.
@zdenka1009
Teší ma,že sa ti rezy páčia.Ja som mal uvarené dve salká no chcelo by to otestovať,že aký pomer salka ku maslu je ideálny.Bál som sa,že keď použijem aj to druhé,že mi krém nestuhne a tak som sa,,obetoval"a jedno salko zjedol resp.pridával som ho aj do kávy.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)

@katka78
Chuť majú jemne karamelovú,ale mne šlo hlavne o cesto či sa vydarí.Niektoré ,,dievčatá"píšu správne že by sa salko už malo uvariť v predošlé dni.Ďakujem ti pekne. :-)

3sandra3
Grif,nič moc,ale som aj tak rád,že ťa zaujal.Keď chcem,aby mi plnka čo najrýchlejšie v chladničke stuhla,tak ju dávam na veľký plochý tanier.Potom tak isto poznačiť rezom.Srdečná vďaka.
vyzerajú prudko jedlé, mám salko karamelové /netreba variť/ je choťove totožné s vareným? a hustota? ešte som s ním nerobila.... 5*a kk

Pridaj komentár k receptu: