Foto: mesiar50
Veľmi jednoduchý recept.
Suroviny
Suroviny na makové cesto: | |
5 ks |
|
5 ks |
|
2 PL |
|
100 g |
|
Suroviny na krém : | |
379 g (schladené v studenej vode) |
|
250 g (alebo Hera) |
|
Na ozdobu: | |
podľa potreby a vašich možností |
|
Postup
-
1
Ahojte.Spravíme si najprv makové cesto.Začneme s tým,že bielky (5 ks) vyšľaháme v tuhú penu.Vaječné žĺtky (5 ks) vymiešame aj s kryštálovým cukrom (2 PL) do penista.
-
2
K vymiešaným žĺtkom pridáme pomletý mak (100 g) a zmes premiešame.
-
3
K makovej hmote potom primiešame varechou vyšľahané bielky.
-
4
Plech som si trochu natrel maslom,len veľmi na tenko.
-
5
Následne som si prilepil papier k pečeniu na plech.
-
6
Ďalej,na plech nanesieme surové cesto.Cesto bolo rozotreté na ploche cca.30 x 35 cm.
-
7
Cesto som piekol pri 180 C / 15 minút.Elektickú rúru som mal predošle vyhriatu.Cesto som piekol v strede rúry.
-
8
Papier na pečenie som z cesta odstánil ešte za tepla.
-
9
Ďalej si cesto rozkrojíme zhruba na 4 rovnaké časti.Ja som to mal docela jednoduché,keďže rozmer zvysle (kratšej strany) bol po upravení oboch krajov 28 cm a deleno štyrmi som dostal pláty v šírke cca. 7 cm.
-
10
Celkom prvé čo som v tomto recepte urobil bolo,že som si uvaril salko v mierne vriacej vode po dobu 2 hodín.Následne som ho dal do studenej vody a tak som ho chladil po dobu jednej hodiny.
-
11
A teraz si spravíme krém: Zmäknuté maslo prešľaháme.
-
12
K zmäknutému maslu potom budeme pridávať po lyžiciach vychladené salko.Ako máte možnosť vidieť ja som ho mal síce studené no bolo tekutej konzistencie.Lepšie je si ho uvariť predošlý deň a nechať ho odstáť v chladničke. No ani takto nebol žiadny problém a dokonca plnka sa mi šľahala krásne.
-
13
Hotový krém premiešame varechou a to hlavne tam,kde sa nám šľahač nedostal resp.kraje nádoby.
-
14
Hotovú plnku si rozdelíme zhruba na 4 časti.
-
15
Dostali sme sa k bodu kde poskladáme rezy.Najširšiu časť som dal na spodok.
-
16
Spodnú časť som natrel krémom.
-
17
Pridal som druhý plát cesta.
-
18
Druhý plát som natrel a zakryl som ho tretím plátom.
-
19
A konečne štvrtý plát cesta,ktorý bude zároveň aj vrchom rezov.
-
20
Ďalej ,,Omietneme" boky zákuska a natrieme aj jeho povrch.
-
21
Nič iné ma nenapadlo,len na vrch nastrúhať čokoládu.Použil som 74 % čokoládu.Vy si ju prosím ozdobte krajšie ako ja. Želám každéme z vás peknú nedeľu.
U nás je salko obľúbené a tiež ho pred nami mamina ako pred deťmi musela skrývať.Veľmi dávno som robieval plnené oblátky a krém bol z uvareného hustého salka.Dokonca som robil tento rok z neho aj zmrzlinu.Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
@ela77
Teší ma,že som ti narobil chute. :-) Srdečná vďaka.
@45678
Som naozaj rád,že sa ti recept páči.Ďakujem ti pekne. :-)
Ty si šikovná gazdinka,keď máš v chladničke nachystané aj salko k pečeniu.Rodinke sa zákusok páčil a verím tomu,že bude chutiť aj tebe,keď si ho raz pripravíš.Ďakujem ti pekne.
Nie je čo ďakovať.To ja ti ďakujem pekne.
Šikulka si a máš pravdu,salko by sa malo dať vychladiť v chladničke aspoň na 12 hodín.Chuť krému bude pravdepodobne intenzívnejšia.Veľmi pekne ďakujem.
Ps:nie je čo ďakovať.. :-)
@terinka55
Ďakujem ti srdečne.
Eliška, srdečne ti ďakujem. :-)
Teší ma,že sa ti rezy páčia.Ja som mal uvarené dve salká no chcelo by to otestovať,že aký pomer salka ku maslu je ideálny.Bál som sa,že keď použijem aj to druhé,že mi krém nestuhne a tak som sa,,obetoval"a jedno salko zjedol resp.pridával som ho aj do kávy.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
@katka78
Chuť majú jemne karamelovú,ale mne šlo hlavne o cesto či sa vydarí.Niektoré ,,dievčatá"píšu správne že by sa salko už malo uvariť v predošlé dni.Ďakujem ti pekne. :-)
3sandra3
Grif,nič moc,ale som aj tak rád,že ťa zaujal.Keď chcem,aby mi plnka čo najrýchlejšie v chladničke stuhla,tak ju dávam na veľký plochý tanier.Potom tak isto poznačiť rezom.Srdečná vďaka.
Srdečná vďaka milá Marti. :-)
@mvrekova
Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
@kukulienka71
Srdečme ti ďakujem. :-)
@cesminaz
Potešila si ma,že sa ti rezy ,,pozdávajú".
Veľmi pekne díky. :-)
@aroooo
Milá @aroooo ,pravda je taká,že som ešte salko karamelové nepoužíval v žiadnom kréme.No podľa mňa,by tam nemalo hroziť žiadne fiasko.
Ďakujem ti veľmi pekne.
5*!
Potešenie je na mojej strane, že sa ti rezy páčia.
Nie je čo ďakovať.Ja ti ďakujem pekne.
@manek380
Ďakujem ti pekne.
@babav
Ďakujem ti srdečne.
Poštári už spia,tak ako ti poslať. ? ;-)
Sorry.Sprav si radšej sama. :-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
Teším sa,že sa ti koláč páči.
Ďakujem ti veľmi pekne.
@ilusa
V Ď A K A
Je to pre mňa veľká pocta,že na tvojom slávnostnom stole budú práve tieto rezy . :-)
Ďakujem ti veľmi pekne za priložené foto a za pekný komentár k mojim rezom.Pekne ťa pozdravujem z nizozemska. :-)