Bezlepkové linecké margarétky

novalim - fotkaNovalim, 12. marca 2018 8:50. Tento recept je komerčný recept.
Ďalšie recepty »

Bezlepkové linecké margarétkyFoto: novalim

Linecké koláčiky už dávno nie sú len záležitosťou Vianoc. Tieto chutné, krehké koláčiky sa dajú pripraviť aj na “jarný spôsob” so sviežou citrónovou plnkou v tvare margarétok a budú ako stvorené na jarné vypekanie. Okrášlite si napríklad aj sviatky Veľkonočné týmito jednoduchými ale krásnymi bezlepkovými koláčikmi z lineckého cesta.

24
porcií
30 min
príprava
15 min
na 180 °C

Suroviny

400 g
1 ČL
200 g (alebo rastlinný tuk)
100 g
1 ks
2 ks
2 PL
Mascarpone krém:
125 ml
2 PL
1 ČL
Citrónový krém:
1 ks
170 g
40 g
2 ks
1 štipka

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto premiešame v miske, kým sa nespoja a nevytvoria kompaktné cesto. V prípade potreby pridáme trochu vody. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme oddýchnuť v chladničke asi hodinu.

  2. 2

    Po vybratí z chladničke cesto vyvaľkáme asi na 3 mm plát. Pomocou kvetinkovej vykrajovačky povykrajujeme koláčiky, ktoré zľahka vtlačíme do mafinovej formy (koláčik by mali byť priemerom o čosi väčšie ako priemer mafinového otvoru).

  3. 3

    Pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým jemne nezačne cesto chytať farbu. Upečené košíčky necháme chvíľu chlandúť vo forme, až potom ich opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    Na citrónový krém chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru). V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom.

  5. 5

    Postupne po jednom pridávame žĺtky. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 15 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.

  6. 6

    Krém necháme vychladnúť. Ak si ho pripravíme viac, v chladničke vydrží aj dva-tri týždne a dá sa použiť ako krém do koláčov, k bábovke, na zmrzlinu a podobne.

  7. 7

    Na mascarpone krém zmiešame všetky suroviny a vymiešame do hladka.

  8. 8

    Do vychladnutých košíčkov najprv naplníme plnku z mascarpone a potom na ňu nanášame citrónový krém, aby sme vytvorili margarétkový efekt.

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist