Linecké pečivo
Bezlepkové linecké margarétky
Autor receptu: novalim
Linecké koláčiky už dávno nie sú len záležitosťou Vianoc. Tieto chutné, krehké koláčiky
sa dajú pripraviť aj na “jarný spôsob” so sviežou
citrónovou plnkou v tvare margarétok a budú ako stvorené na jarné vypekanie.
Okrášlite si napríklad aj sviatky Veľkonočné týmito
jednoduchými ale krásnymi bezlepkovými koláčikmi z lineckého cesta.
24 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suroviny na cesto premiešame v miske, kým sa nespoja a nevytvoria kompaktné cesto. V prípade potreby pridáme trochu vody. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme oddýchnuť v chladničke asi hodinu.
- Po vybratí z chladničke cesto vyvaľkáme asi na 3 mm plát. Pomocou kvetinkovej vykrajovačky povykrajujeme koláčiky, ktoré zľahka vtlačíme do mafinovej formy (koláčik by mali byť priemerom o čosi väčšie ako priemer mafinového otvoru).
- Pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým jemne nezačne cesto chytať farbu. Upečené košíčky necháme chvíľu chlandúť vo forme, až potom ich opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
- Na citrónový krém chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru). V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom.
- Postupne po jednom pridávame žĺtky. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 15 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.
- Krém necháme vychladnúť. Ak si ho pripravíme viac, v chladničke vydrží aj dva-tri týždne a dá sa použiť ako krém do koláčov, k bábovke, na zmrzlinu a podobne.
- Na mascarpone krém zmiešame všetky suroviny a vymiešame do hladka.
- Do vychladnutých košíčkov najprv naplníme plnku z mascarpone a potom na ňu nanášame citrónový krém, aby sme vytvorili margarétkový efekt.