Bezlepkové celozrné bagety

nika8 - fotkanika8, 21. mája 2014
Bezlepkové celozrné bagety
Foto: nika8

Tieto bagety sú vynikajúce, zdravé a chutia výborne aj nasledujúci deň. Je to Schar recept na chlebík, ale mne sa osvedčili skôr bagety :)

25 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
3 PL
5 g (čerstvé 8 g)
315 ml
0,5 ČL
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do vody pridáme trochu cukru a rozpustíme v nej čerstvé droždie (ak používam sušené, pridám ho rovno do múky). Múku zmiešame so soľou, pridáme droždie rozpustené vo vode a miesime cca 2 min. Následne pridáme olej a cesto vymiesime.

  2. 2

    Z cesta vytvarujeme chlieb alebo bagety a necháme na teplom mieste kysnúť cca 30 – 45 min. (ak nemám čas, nechám kysnúť v rúre pri 40 stupňoch 20 min.).

  3. 3

    Vykysnuté cesto potrieme vajíčkom, môžme posypať semienkami a pečieme pri 190 stupňoch 45 – 60 min. (podľa veľkosti vytvarovaného pečiva - tieto bagety som piekla 45 minút).

    Bezlepkové celozrné bagety - obrázok 3
  4. 4

    Upečené pečivo necháme vychladnúť na mriežke. Bagety sú výborné aj nasledujúci deň.

    Bezlepkové celozrné bagety - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

tatranka
Tie bagetky sú naozaj vydarené.Obdivujem tie špecialne pekáčiky na bagetky.Ja si vyrábam z papiera sama akési lodičky.Predsa je len nutné,ak to má mať tvar bagetky aby sa to pieklo na dĺžku aj šírku bagetky.
nika8
Ďakujem :). Áno, tá forma je super, odporúčam všetkým, ktorý často doma pečú vlastné pečivo. Aspoň u mňa to bola dobrá investícia. Ale vždy sa dá aj vynájsť :).
frezia68
Už sú uložené v KK a snáď sa mi vydaria tak,ako tieto.Lebo chlieb sa mi veľmi nedarí,hoci bežný som piekla roky rokúce :-)
eviana
Krásne bagetky... ja síce problém s lepkom nemám, ale viem od kamarátiek, ktoré s ním "bojujú", že upiecť ľahučké bezlepkové pečivo je problém... a tieto Tvoje vyzerajú naozaj ako vatička... veľmi chválim a ukladám, môže sa zísť :)
nika8
dakujem pekne :), drzim palce, aby sa vydarili

@jarmila2808 - tiez pouzivam Mix B, ale bagety z tejto muky podla tohto postupu mi chutia viac. A ako som zistila, ze aj Brot-Mix Dunkel je na predpis, tak ju uprednostnujem. Treba asi vyskusat :). Dufam, ze budu chutit aj vam.
milena29
bagetky vyzeraju skvelo!mam dve otazky:kde ste kupili ten plech na pecenie bagiet a bagety formujete ako?rukou namocenou vo vode,alebo ich valkate na doske? dakujem a este raz vdaka za receptik,vyskusam ho uz tento víkend.
havino
krásne bagety, šikovná a tak mi vás je luto bezlepkáči, tak drahé sú tie suroviny ked vidím, len povzdychnem, nie raz a ten plech, mne tak krv pije, ale je dosť drahý, už som sa zmierila, že ho nechcem a slúži mi papier ako @tatranka píše, porobím mantinely a vystaráno, bagety držia pekne tvar
nika8
- ten plech som objednavala zo stranky www.gastrozone.sk, ale asi este pred rokom a momentalne som to tam uz nevidela. :(
- aj mna stvala ta cena, moj stal okolo 13 eur, ale ak niekto pecie casto, tak sa oplati. Vyuzivany je, takze som spokojna :)
- formujem s pomucenymi rukami. Bud ich len tak "ucapkam" do formy bagety, alebo len z lahka rozvalkam a zrolujem. Cesto je dost jemne, lebo tam ide aj dost vody. Ale nakysnu krasne, hlavne, ak davam cerstve drozdie.
- tak uspesne pecenie :) a dakujem za mile komenty
elisticka
krasne bagetky ukladam a urobime vnucikovi vzdy banuje hlavne za pecivkom ..
jaricka
vyskusala som,rovno z kila muky,spravila som 16 malých bagetiek,boli vyborne:) recept odporucam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia