Beluše

sisi110501 - fotkasisi110501, 12. januára 2013

Tento recept pochádza z východu.

12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500g g
2 ks
100 ml
80 g
10 g
300 ml
500 g
 na potieranie
50 g




Postup

  1. 1

    Kvások: Do vlažného mlieka pridáme droždie a cukor a necháme na chvíľu odpočívať.

  2. 2

    Cesto: Z múky, vajec, oleja, kvásku a soli vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi na 30 min. kysnúť.

    Beluše - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme. Potom ich len popučíme a zmiešame so škoricou (môžete pridať aj tvaroh, je to potom lepšie).

    Beluše - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí cesto rozvalkáme a rozdelíme na 12 rovnakých štvorčekov. Na vrch pridáme zemiakovú plnku. Nakoniec chytíme všetky štyri okraje, ktoré zdvihneme a zatočíme tak aby sme buchtičku uzavreli.

    Beluše - obrázok 4
  5. 5

    PRAJEM DOBRÚ CHUŤ !!!!

Diskusia k receptu

vanilka111
sisi je to nejaké neúplné a čo pečenie? niečím potrieť? namiesto šúpania zemiakov si mala fotiť koláčik a pridať aj foto hotového :-(
ancicka
Od beľušov to má veľmi daleko,bez uražky!
Beľuše sa pečú v celku na plechu,zemiaky sa uvaria vo vode a tak sa ochutia ,alebo takto:  varecha.pravda.sk/recepty/beluse-fotorecept/19824-recept....

Tie tvoje sú buchty plnené zemiakmi.Presne to aj pomenúvaš v bode 4.Neviem odkiaľ si,ale beľuše sa piekli väčšinou na Spiši a to plnené nielen zemiakmi s kurtoškou,ale aj so sladkou kapustou a tie sa potom rozkroja potierajú spraženým naslom.
srnkas
Ancicka, zdravim ta a prajem krasny den, a dufam, ze ta neurazim ci sa ta nedotknem mojim prispevkom. ...ale pozeram posledne dni, ze clovek aby sa tu bal dat recept.. a najma mlada generacia.. Mas to krasne Sisi, a urcite su to Beluse, ked si to tak pomenovala a robite ich takto. Nejaky kulinarsky extremny fundamendalizmus si nevsimaj ;) Ja tolko vymyslam a extremne vymyslam zvlast v kuchyni, ze az. Vcera som robila kysnute pagace a rozteky s hubovym korenim a prazenymi mandlami a na vrch som sypala udeny syr;) Takze len tak dalej, odo mna mas palec hore, lebo takyto originalny recept nepoznam!
anina6
milá sissi tie buchtičky sú ozaj vydarené, len ja pod názvom beluše alebo beliše poznám niečo iné. pečiem ich Vianoce a vyzerajú ako langoše, len sa nevyprážajú ale pečú z kysnutého cesta. no možno u vás je to názov, ktorý používate práve pre tebou uvádzané pečivko. tak nech sa ti darí a pridaj ešte niečo pekné.
wienok
mamky,babky ,dievčatá ,nikto sme z neba múdry nespadli,nechajte to dievča na pokoji,ja si cením že má snahu,ak sa vám nepáči jej recept tak ho proste ignorujte ... /alebo vám vadí že je šikovnejšia ako vaša dcéra.../aj ja čerpám veľa s tejto stránky a som rada ,že môžem si vybrať recept aký sa mne páči a ktorý mi nesedí tak si ho nevšímam,ale v poslednom čase sa veľmi do nej navážate a neni to pekné od vás ...alebo ste zabudli ,že aj vy ste sa postupne učili variť .piecť..a ešte niečo ,je veľa receptov ,ktoré sa v každej lokalite slovenska ináč robia alebo aj ináč volajú alebo každá s nás si ho úpravy podľa seba-čo dom dal...
prajem vám krásne varenie ,pečenie ...
ancicka
@srnkas.Vie š,v poslednom čase tu sledujem že nech Boh chráni aby niekto niečo v" dobrom" kritizoval",alebo aby nejaký rcp.poopravil,či to už v názve,alebo v surovinách.
S beľušami je to tak isto ako keby niekto dal názov pod tortu kde dá 2 lyžice kakaa a napíše ,že je to sacher torta.
Ked chcem zverejniť nejaký recept tak nech to stojí za to a nech zodpovedá názvu.Mám taký pocit,že to nieje 11 r dievča,/obr 3/alebo budeme chváliť prehnané.Viem už za ten čas čo som tu registrovaná,že pod maloletými sa skrývaju dospelý.Potom nech admini založia rubriku pre deti a budeme tolerovať a radiť ako sa majú učiť.Ja som tiež bola dieťa a tiež som sa učila variť a poviem ti,že boli sme veľká rodina a ja som bola najstaršia a musela som sa zápajať do všetkého.
Nečudujme sa potom,že je tu dusná atmosféra!
wienok
Sisi110501,máš moju podporu ,aj napriek tomu ,že tu nemám ani jeden recept
jerica
súhlasím s @ancicka 17.42 ,neviem , nemám chuť sa rýpať do toho čo by tu potom smrdelo, ale komu sa páči , prosím ! , nič proti tomu, a jedenásť r. (možno), ale to diaľkové ovládanie pri mise s cestom, to by mohlo súvisieť s vekom našej varecháčky:-)
Určite ju povzbudzujem do ďaľších vyrobených a prezentovaných receptov na vareche :-)
marijanka712
dievčata každý má svoju pravdu je fakt , že treba adnimku upozorniť na to, že ked sa neudá vek pri registrácii ,tak program tam hodí svoj vek aj mne konkretne sa to stalo bola som nová a nevedela som ako to tu chodí iste nie je za tým úmysel ani jednej strany skôr ma zarazilo na recepte to množstvo droždia na 500 g múky 80g to ako 2 kocky droždia ??? nie je to trocha vela a čo sa týka názvu aj u nás pirohy , ktoré sa v našom kraji robia, v každej dedine ináč takže ked ide o národne jedlo môže to byť aj tak ako to tu dievča uvádzá...
hobbykoch
Zdravim varechacov,ktori sem chodia pre inspiraciu a vazia si snahu kazdeho cloveka co sem pridal recept. Som tu registrovany od r.2009,ale recept som nepridal ziaden. Nepacia sa mi niektore akcne pripomienky k receptom. Kazdy prida recept v dobrej voli a nikto nepresviedca,ze ma michelinsku hviezdu,preto prosim o rozvahu a uctu ku kazdemu autorovi. Zdravim vsetkych a tesme sa zo zivota !
likalu
Ja si ten recept odkladám. Páči sa mi!
ancicka
@wienok ,neviem koho vlastne podporuješ,či 11 ročné dievča,alebo zrelú ženu,/lebo ruky na obr.3 niesú ruky dieťaťa.
Máš pravdu,že si nepridala žiaden recept,a tu je takých veľa a tý sú najmúdrejší.Nevieš si ani predstaviť ,čo to obnáša rcp.debré a kvalitne uvariť a pritom postup nafotiť,krok za krokom,ako napr.@jerica ,ktorá je podľa mňa páni kuchárka z veľkým" P" a nie odfotiť ruky ako lúpu zemiaky.
@hobbykoch ,ja mám úctu ku každému receptu,ale musí byť kvalitný.Ja som tiež na mnohých strankách o varení registrovaná ,no recepty ked nepridávam,tak ani nekomentujem.
Co sa týka tohto receptu ,tak viem čo hovorím a celý recept je zlý,lebo na pol kg múky dva droždia tak to je sila.Zemiaky pretlačené, neosolené iba so škoricou .Ci sa bude na mňniekto hnevať,alebo nie,tak to sú pečené buchty zo zemiakmi.
Beľuše je regionálné jedlo a ked to neviem ,tak to ani nepridám.Ja by som sa neodvážila pridať rcp,napr.z Kysuc,ked tam nežijem.Viem,že v malých obmenách sa recepty robia po celom území,no beľuše je typické Spišské jedlo a tento rcp mu vôbec nezodpovedá.
radost
súhlasím s @ancicka ...beľuše sú typické regionálne jedlo...a majú aj typický výzor a technologický postup...
toto jedlo-iste dobré-hore na obrázku- sú buchty so zemiakovou plnkou...
a to zavádzanie vekom je mi jedno...
evanaaa
Ja som si na prvý pohľad myslela, že je to omyl, že sú to buchty, lebo už len odtiaľto viem, že beľuše majú skôr tvar placky, ale nemám až také vedomosti, aby som to tvrdila, aj keď, všetko je možné. Tiež som bola prekvapená kuchárskou zdatnosťou 11-ročného dieťaťa, ja stará mám niekedy s kysnutým cestom problém. A ešte tie spomínané nejasnosti.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia