Bedlička jedlička na cibuľke

sandra - fotkasandra, 17. septembra 2010
Bedlička jedlička na cibuľke
Foto: sandra

Takto bedľu nazval môj mladší brat keď bol malý, a svoje bedle si strážil ako oko v hlave. Mama mu ich robila zvlášť, aby Zobraziť celý popisTakto bedľu nazval môj mladší brat keď bol malý, a svoje bedle si strážil ako oko v hlave. Mama mu ich robila zvlášť, aby si bol istý, že mu z tých "jeho" nikto nezje. Zostalo mu to dodnes, keď mi mamina dávala ich najnovší úlovok, musela mu prisahať, že pre neho už má odložené... Túto dobrotu som túto sezónu robila už druhý krát, a stále je málo. Je to totiž taká dobrota, že v jesenných jedlách nemá konkurenciu...

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 veľa




Postup

  1. 1

    Huby očistíme a poumývame pod prúdom vody. Hlavičky rozkrojíme ma polovice, alebo menšie kúsky, podľa toho ako nám chutí.

  2. 2

    Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku do "sklovita". Bedle poukladáme na cibuľku a dusíme. Bedle sa zmenšia, preto sa nebojte ich tam naložiť koľko panvica zvládne.

  3. 3

    Dusíme minimálne 20 minút. Na konci huby osolíme, poprášime korením a paprikou. Hotové poukladáme na chrumkavý chlebík a chvíľu necháme vsiaknuť šťavu z tých fanatasticky voňajúcich húb do chlebíka.

  4. 4

    Konzumujeme opatrne a radšej pomalšie, prípadne si dáme niekde po ruke pancreolan a podobné vyproštováky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

ketty3811
škoda,že som moje bedle už obalila v trojobale a vypražila.Ale manžel snaď ešte nejake donesie.Tak ukladám a určite vyskúšam.(pankreolan mám :-) )
enerrgizer
ani ja nechápem, prečo bedle stále len vyprážame v trojobale...tieto vyzerajú výborne, keby nepršalo idem zajtra na huby...
frezia68
@Sandratamer : len raz v živote som nazbierala nadbytok bedlí a vtedy som nepoznala tento recept :-( ,ale piekli sme ich na troche masti,pár plátkov slaninky a posolené len tak na teflonke....chutili.Tie Tvoje by som rada urobila,nemám základný materiál,určite veľmi chutné.
jody
Okamzite volam otcovi, vraj sa o bedle v lese potkyna... :-)
egreska
podobne som robila aj ja včera len som dala ešte cesnak a rascu a zaliala par lyžicami sladkej smotany-mnááám..
jezibabka1
no super, ja tak môžem akurát slintať :)))))))) Sandri ukladám si a snáď sa niekto na do mnou zľutuje a pár bedličiek jedličiek dohodí, aby som mohla vyskúšať:)
coldbery
určite to musí byť dobrota...ja tiež len vyprážam,ale nabudúce to skusim tak ako ty...:-))))
benko
Bedle mám, ale zvyčajne ich iba opekám samé na mastnej panvici a dávam na hrianky. Už aj idem robiť tvoj recept, len si prosím doplniť, čo je to chrumkavý chlebík. Je to čerstvý chlieb s chrumkavou kôrkou alebo hrianky? Ďakujem za odpoveď.
dorisa
Kerásne, určite aj výborné, dnes ideme na chatu, tak zbehneme do lesa,ak budú bedle, hnes zrealizujem tvoj recept, ďalkujem,ukladám do KK.
tatranka
No tak takto upravené bedle nepoznám.Ak ich ešte nazbierame,tvoj recept určite vyskúšam.
slavka79
Akurát som to dojedla :-))). Ďakujem za super recept. Výbornéééé :-)
sandratamer
Ďakujem za komentáre :-))) Nabiehali mi na mobile, keď som brázdila záhorácky Schwarzenwald :-) . Našla som aj bedličky, horu modrákov, 2 brezáky a 1 malilinký dubáčik. V lese bolo nádherne, slniečko svietilo aj cez konáre vysokých stromov, skrátka romantika jak Brno! :-))))))))
a @benko , myslela som mäkučký čerstvý chlebík s chrumkavou kôrčičkou :-)
pekarik
včera som bol v lese za výdatného dážďa somnazbieral bedle a tieto sme mali dnes na obed na cibuľke a aj obalené ,príloha zemiaková kaša s cibuľkou,je to pohádka
pekarik
bedle obalené v troobale nevysmážam,ale ulošín na vymastený plech a dámdo rury zapiecť,nie sú nasiaknuté olejom ale sú chrumkavé
sandratamer
Inak úplne najlepšie je použiť olivový olej a nešetriť ním. Keď sa olej spojí s vydusenou šťavou z bedličiek, vytvorí sa absolútne geniálna chuť, tá šťava potom perfektne namočí chlebík...
svetluskkaa
mne tento recept nedávno poradila kolegyňa,ale bez cibulky.Ona mi ich poradila robiť na masle a potom dať na chlieb a je to veľmi chutné aj bez chleba
svetluskkaa
inak bedle sú výborné aj v cestíčku a aj na druhý deň sú chutné,stačí dať do mikrovlnky
zabiatko66
Bedle jedle ja moc nemám rada, možno som ich zle pripravovala. Ale toto vyzerá mňamko. U nás rastie kopec bedlí.
tonka1951
tak teraz som dostala takú chuť na tvoje jedlo,že poruším moje predsavzatie ,,neísť už na hríby do lesa/ale aj tak ma môj manžel od rána pokúša -poďme na hríby:)))a ja sa už tiež teším,ďakujem za tip Sandruška!!!
tonka1951
Takže bedličky jedličky sme nenašli AAALE sme stretli v lese bager/riadil ho mladý chlapec/ a neuhádnete čo sa stalo...pravda pekne som pozdravila aj manžel sa pridal a čuduj sa svete ,prihovoril sa nám ,,neurazíte sa niečo vám dám"ľudia tak to som skoro na zadok spadla,mal asi do dvoch kíl dubákov a suchohríbov-všetky nám ich dal s tým,/chudiatenko moje/že on bude ešte dlho robiť a mohli by sa pokaziť.Tak toto sa stáva málo kedy...Veľmi pekne sme sa mu poďakovali,zaželali veľa zdravia .On ich nazbieral len tak, keď mal chvíľku voľna a ešte nám ukázal na ktorej strane rastú...Jednoducho nemám slov,proste je tu na Kysuciach krásna príroda a k tomu aj ľudia s krásnymi srdiečkami.....
tonka1951
@Sandry prosím tykaj mi,veď si tu skoro všetci tykáme.Mám taký problém,ja som bambulka51,ale nedalo sa mi nijako na moje heslo prihlásiť skúšala som to viac krát nešlo to.Prosím Ťa nedá sa tá bambulka51 zrušiť,aby mi na email nechodili dva denné súhrny.
sandratamer
Ja som vedela že tá fotka je mi povedomá :-)))))))) Zajtra v práci to skúsim poriešiť, oki? A pokojne mi napíš na moj mail :-))
marianna76
už sa teším, keď prestane pršať vybehneme na bedle. moji chlapci majú radi bedle a tiež cibuľovo paprikové spojenie. super. ešte dobre, že rastú.
marianna76
aj sme vybehli, len bedle boli už hnedé a napité ako špongia... tak počkám, kým vyrastú nové...
janulka666
Tak toto robievam v hríbovej sezone pravidelne a veľmi často,akutát tam pridávam ešte pretlačený cesnak.Mňamky odporučam tento receptík:-)Dala som si bedle aj do mrazničky,no ešte som ich nerobila,uvidím aké budú..:-)
concord
Ja robím z bedlí aj guláš. Je to super jedlo, robí sa to ako normálny guláš len miesto mäsa tam dávam bedle. Výborné su aj bedle na cesnaku. Klobúky bedlí natriem rozotretým cesnakom z obidvoch strán a dám ich opražiť na oleji. Konzumujeme za tepla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia