Bedlička jedlička na cibuľke

sandra - fotkasandra, 17. septembra 2010
Bedlička jedlička na cibuľke
Foto: sandra

Takto bedľu nazval môj mladší brat keď bol malý, a svoje bedle si strážil ako oko v hlave. Mama mu ich robila zvlášť, aby si bol istý, že mu z tých "jeho" nikto nezje. Zostalo mu to dodnes, keď mi mamina dávala ich najnovší úlovok, musela mu prisahať, že pre neho už má odložené... Túto dobrotu som túto sezónu robila už druhý krát, a stále je málo. Je to totiž taká dobrota, že v jesenných jedlách nemá konkurenciu...

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 veľa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Huby očistíme a poumývame pod prúdom vody. Hlavičky rozkrojíme ma polovice, alebo menšie kúsky, podľa toho ako nám chutí.

  2. 2

    Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku do "sklovita". Bedle poukladáme na cibuľku a dusíme. Bedle sa zmenšia, preto sa nebojte ich tam naložiť koľko panvica zvládne.

  3. 3

    Dusíme minimálne 20 minút. Na konci huby osolíme, poprášime korením a paprikou. Hotové poukladáme na chrumkavý chlebík a chvíľu necháme vsiaknuť šťavu z tých fanatasticky voňajúcich húb do chlebíka.

  4. 4

    Konzumujeme opatrne a radšej pomalšie, prípadne si dáme niekde po ruke pancreolan a podobné vyproštováky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
škoda,že som moje bedle už obalila v trojobale a vypražila.Ale manžel snaď ešte nejake donesie.Tak ukladám a určite vyskúšam.(pankreolan mám :-) )
@Sandratamer : len raz v živote som nazbierala nadbytok bedlí a vtedy som nepoznala tento recept :-( ,ale piekli sme ich na troche masti,pár plátkov slaninky a posolené len tak na teflonke....chutili.Tie Tvoje by som rada urobila,nemám základný materiál,určite veľmi chutné.
no super, ja tak môžem akurát slintať :)))))))) Sandri ukladám si a snáď sa niekto na do mnou zľutuje a pár bedličiek jedličiek dohodí, aby som mohla vyskúšať:)
Bedle mám, ale zvyčajne ich iba opekám samé na mastnej panvici a dávam na hrianky. Už aj idem robiť tvoj recept, len si prosím doplniť, čo je to chrumkavý chlebík. Je to čerstvý chlieb s chrumkavou kôrkou alebo hrianky? Ďakujem za odpoveď.
Kerásne, určite aj výborné, dnes ideme na chatu, tak zbehneme do lesa,ak budú bedle, hnes zrealizujem tvoj recept, ďalkujem,ukladám do KK.
Ďakujem za komentáre :-))) Nabiehali mi na mobile, keď som brázdila záhorácky Schwarzenwald :-) . Našla som aj bedličky, horu modrákov, 2 brezáky a 1 malilinký dubáčik. V lese bolo nádherne, slniečko svietilo aj cez konáre vysokých stromov, skrátka romantika jak Brno! :-))))))))
a @benko , myslela som mäkučký čerstvý chlebík s chrumkavou kôrčičkou :-)
včera som bol v lese za výdatného dážďa somnazbieral bedle a tieto sme mali dnes na obed na cibuľke a aj obalené ,príloha zemiaková kaša s cibuľkou,je to pohádka
bedle obalené v troobale nevysmážam,ale ulošín na vymastený plech a dámdo rury zapiecť,nie sú nasiaknuté olejom ale sú chrumkavé
Inak úplne najlepšie je použiť olivový olej a nešetriť ním. Keď sa olej spojí s vydusenou šťavou z bedličiek, vytvorí sa absolútne geniálna chuť, tá šťava potom perfektne namočí chlebík...
tak teraz som dostala takú chuť na tvoje jedlo,že poruším moje predsavzatie ,,neísť už na hríby do lesa/ale aj tak ma môj manžel od rána pokúša -poďme na hríby:)))a ja sa už tiež teším,ďakujem za tip Sandruška!!!
Takže bedličky jedličky sme nenašli AAALE sme stretli v lese bager/riadil ho mladý chlapec/ a neuhádnete čo sa stalo...pravda pekne som pozdravila aj manžel sa pridal a čuduj sa svete ,prihovoril sa nám ,,neurazíte sa niečo vám dám"ľudia tak to som skoro na zadok spadla,mal asi do dvoch kíl dubákov a suchohríbov-všetky nám ich dal s tým,/chudiatenko moje/že on bude ešte dlho robiť a mohli by sa pokaziť.Tak toto sa stáva málo kedy...Veľmi pekne sme sa mu poďakovali,zaželali veľa zdravia .On ich nazbieral len tak, keď mal chvíľku voľna a ešte nám ukázal na ktorej strane rastú...Jednoducho nemám slov,proste je tu na Kysuciach krásna príroda a k tomu aj ľudia s krásnymi srdiečkami.....
@Sandry prosím tykaj mi,veď si tu skoro všetci tykáme.Mám taký problém,ja som bambulka51,ale nedalo sa mi nijako na moje heslo prihlásiť skúšala som to viac krát nešlo to.Prosím Ťa nedá sa tá bambulka51 zrušiť,aby mi na email nechodili dva denné súhrny.
už sa teším, keď prestane pršať vybehneme na bedle. moji chlapci majú radi bedle a tiež cibuľovo paprikové spojenie. super. ešte dobre, že rastú.
Tak toto robievam v hríbovej sezone pravidelne a veľmi často,akutát tam pridávam ešte pretlačený cesnak.Mňamky odporučam tento receptík:-)Dala som si bedle aj do mrazničky,no ešte som ich nerobila,uvidím aké budú..:-)
Ja robím z bedlí aj guláš. Je to super jedlo, robí sa to ako normálny guláš len miesto mäsa tam dávam bedle. Výborné su aj bedle na cesnaku. Klobúky bedlí natriem rozotretým cesnakom z obidvoch strán a dám ich opražiť na oleji. Konzumujeme za tepla.

Pridaj komentár k receptu: