Bazový sirup
Bazový sirup

Bazový sirup

chumacik66 - fotkachumacik66, 23. mája 2020

V máji na baze čiernej začínajú kvitnúť úžasné voňavé kvety, ktoré majú široké využitie. Omamnou vôňou a neprehliadnuteľnými kvetmi nás z diaľky lákajú k Zobraziť celý popisV máji na baze čiernej začínajú kvitnúť úžasné voňavé kvety, ktoré majú široké využitie. Omamnou vôňou a neprehliadnuteľnými kvetmi nás z diaľky lákajú k sebe. Každý rok preto pripravujeme klasiku - bazový sirup - vhodný na osviežujúce, chutné, voňavé a zdravé nápoje pre deti a dospelých.

Suroviny

40 ks
4 ks
6 l
5 kg
100 g




Postup

  1. 1

    Kvety zbierame na odľahlých, čistých miestach za slnečného a bezveterného počasia. Všetky by mali byť rozkvitnuté, plné vône a peľu. Dávame pozor, aby na nich zo spodnej strany nebol hmyz, vošky a podobne. Používame čerstvo nazbierané kvety, bez následného umývania. Z uvedeného množstva surovín uvaríme cca 9,5 litra sirupu.

  2. 2

    Citróny umyjeme, lebo používame aj šupku a môžeme začať s prípravou výluhu na sirup. Zoberieme veľký hrniec, do ktorého budeme vrstviť citróny a bazový kvet. Citróny vždy najskôr rozrežeme na polovicu a šťavu vytlačíme na kvety, zvyšok vytlačených citrónov nakrájame na kolieska a tie potom dávame do jednotlivých vrstiev medzi bazové kvety. Všetko zalejeme 5,5 litra vody (0,5 litra použijeme neskôr pri varení), zakryjeme pokrievkou a ak je pokrievka priehľadná, tak prikryjeme aj utierkou, aby ku kvetom neprenikalo svetlo a zbytočne netmavli. Takto pripravený nálev necháme lúhovať pri izbovej teplote cca 3-4 dni. Môžeme ho každý deň premiešať, aby sa lepšie uvoľnil peľ z kvetov.

  3. 3

    Po tejto dobe precedíme nálev cez hustejšie sitko (nie cez látku, aby sa peľové zrnká dostali do sirupu). Na sitku vytlačíme aj zbytky tekutiny, ktorá je nasiaknutá v kvetoch a citrónoch. Použijeme ešte väčší hrniec. Do menšieho hrnčeka odsypeme cca 0,5 kg cukru, pridáme 0,1 dl vody. Raz premiešame a potom bez miešania necháme na miernom ohni pomaly skaramelizovať. Karamel by mal mať iba zlatú farbu, nesmie byť tmavý a horký. Keď vidíme, že karamel má požadovanú bledú medovú farbu, pridáme 0,5 l vody. Necháme to spolu zovrieť, aby sa karamel rozpustil. Karamel pridá sirupu krásnu zlatú farbu, ale jeho chuť nesmie prebíjať chuť bazy. Rozpustenú karamelovú vodu prilejeme do precedeného bazového nálevu. Pridáme kyselinu citrónovú a za postupného zohrievania a miešania pridáme zvyšok cukru. Sirup privedieme do varu (jemná pena pri varení nie je na závadu, po chvíľke zmizne) a varíme cca 15 minút. Ešte horúci plníme do čistých fliaš, najlepšie od alkoholu a následne ešte pre istotu sterilizujeme cca 20 min. Potrebujeme mať pripravený dostatočný počet fliaš, lebo z uvedeného množstva surovín bude cca 9,5 litra sirupu.

  4. 4

    Vychladnutý sirup odložíme na tmavé miesto, najlepšie do špajze a vychutnávame po celý rok.

Diskusia k receptu