Bazový sirup

skatulka - fotkaskatulka, 27. mája 2015
Bazový sirup
Foto: skatulka

Recept na voňavý domáci bazový sirup v darčekovom balení.

15 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

30 ks
3 kg
3 l
60 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Natrháme si 30 ks väčších rozkvitnutých bazových kvetov. Mali by sa zbierať za slnečného počasia, čo som ja ešte stihla :)

  2. 2

    Kvety zalejeme 3 litrami vody a necháme 24 hodín luhovať.

  3. 3

    Potom kvety vyberieme a precedíme. Voda zostane svetlo žltej farby, krásne voňavá.

  4. 4

    Do nej pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť. Na povrchu sa mi pri vretí začala tvoriť jemná pena, tá však po zovretí zmizla.

  5. 5

    Ešte teplé nalejeme do pohárov a dáme sterilizovať. Ja som fľaše iba zabalila do hrubej deky a nechala v nej do ďalšieho dňa. Vystalo mi šesť 7 dl fliaš a ešte čo-to na rýchlu spotrebu len tak do chladničky.

  6. 6

    Fľaše som polepila vystrihnutými obrázkami z papiera a domáci bazový sirup v darčekovom balení bol na svete.

    Bazový sirup - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
  • Bezmäsité jedlá
  • Nápoje
  • Sirupy
  • Letné
  • Varené
  • Diskusia k receptu


    Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
    Prepáčte moje doplnenie:
    Kvety je dobré zbierať po daždi-za prvého slnečného dňa-aby neboli mokré..neumývať..zmyje sa aj peľ..vkladať ich do horúcej prevarenej vody-chuť i vôňa je intenzívnejšia..pri bode varu dať do pohárov..otočiť hore dnom..zabaliť do deky..nemusí sa už sterilizovať..
    takto som robila desaťročia..teraz už žiadne sirupy-zbytočnosť plus cukru..
    je známe:
    "Před heřmánkem smekni..před bazou klekni.."
    Kvet bazy je považovaný za výbornú liečivku..na opuchy tiež list..
    je tu niekoľko receptov, skoro identických, ale ešte tu nie je taká krásna fotka k tomuto sirupu. Používam prevarenú vodu, ale asi to ide aj so "surovou".
    @gabriele ďakujem za vysvetlenie, ja sa v pomeroch ingrediencií v sirupoch nevyznám, takmer ich nekupujem (možno raz za rok je veľa) a robievam len výnimočne (napr. minulý rok z prebytkov byliniek, za studena a v malinkom množstve). Ja som to myslela tak, že pre mňa už samotné slovo sirup = ochutený cukrový roztok.