Bazový sirup

skatulka - fotkaskatulka, 27. mája 2015
Bazový sirup
Foto: skatulka

Recept na voňavý domáci bazový sirup v darčekovom balení.

15 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

30 ks
3 kg
3 l
60 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Natrháme si 30 ks väčších rozkvitnutých bazových kvetov. Mali by sa zbierať za slnečného počasia, čo som ja ešte stihla :)

  2. 2

    Kvety zalejeme 3 litrami vody a necháme 24 hodín luhovať.

  3. 3

    Potom kvety vyberieme a precedíme. Voda zostane svetlo žltej farby, krásne voňavá.

  4. 4

    Do nej pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť. Na povrchu sa mi pri vretí začala tvoriť jemná pena, tá však po zovretí zmizla.

  5. 5

    Ešte teplé nalejeme do pohárov a dáme sterilizovať. Ja som fľaše iba zabalila do hrubej deky a nechala v nej do ďalšieho dňa. Vystalo mi šesť 7 dl fliaš a ešte čo-to na rýchlu spotrebu len tak do chladničky.

  6. 6

    Fľaše som polepila vystrihnutými obrázkami z papiera a domáci bazový sirup v darčekovom balení bol na svete.

    Bazový sirup - obrázok 6

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
@katka78 zalezi aky pomer vody, cukru a bylinky alebo ovocia ci zeleniny das...3 litre vody a 3 kila cukru a 30 bazovych kvetov je podla mna iba cukrova voda s bazovou vonou...a aby to malo nejaku chut, tak k tomu 60 g kyseliny citronovej...nie som odporca sirupov...ale taketo cukrove vody podla mna nie su sirupy...
@gabriele ďakujem za vysvetlenie, ja sa v pomeroch ingrediencií v sirupoch nevyznám, takmer ich nekupujem (možno raz za rok je veľa) a robievam len výnimočne (napr. minulý rok z prebytkov byliniek, za studena a v malinkom množstve). Ja som to myslela tak, že pre mňa už samotné slovo sirup = ochutený cukrový roztok.
Jasné, že sirup robí sirupovitým práve ten cukor a preto ako diabetička by som si ho nemohla ani spraviť, lebo zo sladidlom by to už sirup nebol....možno by som dala viacej tej bazy, aby vynikla jej chuť v tom cukrovom roztoku.
Určite ani viac kvetov neuškodí, ale pokiaľ sú naozaj veľké a pekne rozvinuté, myslím že chuť aj vôňa je presne ako má byť.
Aj ja som rozmýšľala, či by nestačilo menej cukru, ale takto to mám vyskúšané.Napríklad aj mätový je výborný a tento rok by som chcela skúsiť levanduľový.Neskúšali ste niekto?
Zabudla si dodať, že sa oplatí pred samotným vyluhovávaním kvety narýchle prepláchnuť od prachu, pavučín, atď. Samotné vylúhovanie zintenzívnite, ak sa kvety ponoria do mierne teplej vody, tak 35-40 C, a prípadne počas dňa sa po ochladnutí znova jemne prihrejú. Prípadne výluh sa skoncentruje aj zmenou pH, preto by som málo kys. citrónovej dal už do vody vopred.
Prepáčte moje doplnenie:
Kvety je dobré zbierať po daždi-za prvého slnečného dňa-aby neboli mokré..neumývať..zmyje sa aj peľ..vkladať ich do horúcej prevarenej vody-chuť i vôňa je intenzívnejšia..pri bode varu dať do pohárov..otočiť hore dnom..zabaliť do deky..nemusí sa už sterilizovať..
takto som robila desaťročia..teraz už žiadne sirupy-zbytočnosť plus cukru..
je známe:
"Před heřmánkem smekni..před bazou klekni.."
Kvet bazy je považovaný za výbornú liečivku..na opuchy tiež list..
ja robievam sirup podobne ako ty len vodu prevarím a do letnej vody dam kvet bazy ktory neumyvam luhujem 24 hodin ,precedím pridam cukor,kyselinu citronovu a ešte k tomu kyselinu sorbovu aby sa nepokazil
@arachistinka Podľa mňa buď boli už prekvitnuté alebo nie čerstvé kvety už pri zbere, alebo pri luhovaní by mali byť kvety v chlade, najmä v týchto horúčavách.
Skúsenosti s tým sama nemám, tak možno poradí niekto iný.

Pridaj komentár k receptu: