Foto: skatulka
Recept na voňavý domáci bazový sirup v darčekovom balení.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Natrháme si 30 ks väčších rozkvitnutých bazových kvetov. Mali by sa zbierať za slnečného počasia, čo som ja ešte stihla :)
- 2
Kvety zalejeme 3 litrami vody a necháme 24 hodín luhovať.
- 3
Potom kvety vyberieme a precedíme. Voda zostane svetlo žltej farby, krásne voňavá.
- 4
Do nej pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť. Na povrchu sa mi pri vretí začala tvoriť jemná pena, tá však po zovretí zmizla.
- 5
Ešte teplé nalejeme do pohárov a dáme sterilizovať. Ja som fľaše iba zabalila do hrubej deky a nechala v nej do ďalšieho dňa. Vystalo mi šesť 7 dl fliaš a ešte čo-to na rýchlu spotrebu len tak do chladničky.
- 6
Fľaše som polepila vystrihnutými obrázkami z papiera a domáci bazový sirup v darčekovom balení bol na svete.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak súhlasím s @alena45 , vydarená fotka. A pri bode č.6 je autoportrét? :-)
Aj ja som rozmýšľala, či by nestačilo menej cukru, ale takto to mám vyskúšané.Napríklad aj mätový je výborný a tento rok by som chcela skúsiť levanduľový.Neskúšali ste niekto?
Kvety je dobré zbierať po daždi-za prvého slnečného dňa-aby neboli mokré..neumývať..zmyje sa aj peľ..vkladať ich do horúcej prevarenej vody-chuť i vôňa je intenzívnejšia..pri bode varu dať do pohárov..otočiť hore dnom..zabaliť do deky..nemusí sa už sterilizovať..
takto som robila desaťročia..teraz už žiadne sirupy-zbytočnosť plus cukru..
je známe:
"Před heřmánkem smekni..před bazou klekni.."
Kvet bazy je považovaný za výbornú liečivku..na opuchy tiež list..
veď je sterilizovaný-buď klasicky-alebo narýchlo-pod dekou..
Skúsenosti s tým sama nemám, tak možno poradí niekto iný.
No, nie celkom, napr. pre vinarov je to surovina, ktora v malych davkach doda vinu muskatovu chut a vonu.