Bazový sirup

denisac - fotkadenisac, 4. júna 2012
Bazový sirup
Foto: denisac

Príroda nám toho ponúka veľmi veľa, tak prečo to nevyužiť. Práve je čas, kedy kvitne baza. Bazový sirup je veľmi chutný, a aj zdravý. Zobraziť celý popisPríroda nám toho ponúka veľmi veľa, tak prečo to nevyužiť. Práve je čas, kedy kvitne baza. Bazový sirup je veľmi chutný, a aj zdravý. Môže byť aj pekným darčekom pre priateľov či rodinu.

4,5 l
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

25-30 ks
1 ks
40 g
2,5 kg




Postup

  1. 1

    - Bazové kvety jemne opláchneme studenou vodou, tak aby sme nezmyli peľ. 2,5-3 l vody necháme zovrieť. Vsypeme kyselinu citrónovú a necháme vychladnúť.

    Bazový sirup  - obrázok 1
  2. 2

    Kvety a na kolečká pokrájaný citrón prelejeme v mise úplne vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou, prekryjeme čistou utierkou a necháme 24 hodín lúhovať.

    Bazový sirup  - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň výluh precedíme cez cedník vyložený gázou do nerezového hrnca. Vsypeme cukor ( malo by ho byť toľko, koľko je tekutiny ). Za občasného miešania zahrejeme, až sa cukor docela rozpustí a z dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených vysterilizovaných fliaš, uzavrieme a dnom dohora necháme vychladnúť. Potom fľašu otočíme a uskladňujeme najlepšie na tmavom a chladnom mieste. Neotvorený sirup by mal vydržať až 365 dní, po otvorení skladujte v chladničke maximálne 2 týždne.

    Bazový sirup  - obrázok 3

Diskusia k receptu

janka1011
Sirup je výborný, aj ja som dnes robila, len mám trošku odlišný postup
dorisa
Sirup som už pila, je výborný, ja teraz varím med.
01pralinka
na moj vkus je tu uz priliz tychto bazovych sirupov, privitala by som radsej nejaky recept na salviovy ci matovy, tie mi tu chybaju. ale aspon clovek vidi, ze i ked je tolko receptov, kazdy je niecim iny, takze kazdy mame tie chute rozlicne. ja som napriklad tento rok robila presne takto. len so 40g kys. citronovej a je vinikajuci :)
abdul
Na margo trvanlivosti : Neotvorený sirup v bežnej panelákovej pivnici mám 5 rokov a nič mu nie je.
miskam
a ja takto robim...len s hnedym cukrom a bez kys. citronovej, flase vyplachnem palenkou a dam do chladnicky...za chvilu sa vypije:)
denisac
@01pralinka pravda, receptov na bazový sirup je tu najviac. chcem urcite vyskusat matovy a lipovy sirup, tak ked sa podari pridam recept.:)
@abdul dobre vediet :) tak dlho sme ho este nemali, ale tento sme ho urobili vela, tak nam zostane dlhsie..
@miskam dakujem za tip :)
marama
No a mne sa po 2 týždňoch pokazil - povlak na povrchu a skysol! Je to demotivujúce.
ancicka
@marama ,je ked robím tento sirup a to už dosť dlho,tak ho na koniec nechám prejsť varom.Hned naplním do fliaš a uzatvorím.Odložím do špajze na chladné,tnavé miesto a počas roka užívame ,hlavne cez zimu.Ešte sa mi ani raz nepokazil.
marama
@ancicka - ďakujem. Ja som to neprevarila a v tom bude asi problém ako ty píšeš.
alena45
v kuchyni mám prekrásnu vôňu z bazových kvetov, čo som včera nastrihala, a tak hľadám recepty, tento sirup bude prvý na rade, potom bublinková limonáda a možno si aj vypražím kvety na obed. Musela som nastrihať aj šalviu, išla už do kvetu, urobím taký istý aj zo šalvie.
barbinkab
Ahojky @Denisac @alena45 :) chcela by som urobit bazovy sirup len sa chcem opytat ze ci je velmi zle ak budu tie bazove kvety z bratislavskeho prostredia ? :) vypary, plyny...viem ze v nedalekom parku rastie kopec bazy, len sa bojim ze sa to odrazi na kvalite toho sirupu. Co myslite? Dakujem za info.
alena45
čo ja viem ? Možno ani nie, lebo baza kvitne veľmi rýchlo, nestihne na seba nabrať výpary a plyny do takej miery, že by Ti to ublížilo a ja ju aj tak umývam v site. Horšie je to so šípkami, ktoré dozrievajú pomaly a potom tie bratislavské majú na sebe taký mastný čierny povlak a tie z dedín sú pekné lesklé červené.
Dnes už ťažko nájdeš čisté oblasti, všade sú autá, autobusy, dymiace komíny a v Tatrách je najmenej toľko alergikov ako tu v Bratislave.
barbinkab
@alena45 dakujem ti pekne :) zajtra pojdem natrhat...umyt ju umyjem, len hlavne co sa kvality toho tyka...no uvidim, za pokus to stoji :) snad sa mi podari...drzte palce :)
denisac
@barbinkab @alena45

plne sa stotožňujem, tiež si myslím, že stále obsahuje viac prospešných látok ako výparov, ktoré sú už naozaj skoro všade..tak držím palce a nech chutí:)
stromo
mne vo flašiach plesnivie, neviete prečo ?
lylyna
dobrý deň, práve som začala robiť sirup podla vášho receptíku, len sa chcem spýtať ako sterilizujete fľaše? vdaka.
rulik
@denisac - nie som si istý, ale tie kvietky na fotke sa mi akosi nepáčie, nie sú to kvety z chabzy?z tej sa zbiera koreň, aby si si niečo neuhnala nedopatrením, možno to je len horšou fotkou...
denisac
@stromo , hm, no to sa niekedy stane, nieco zostane vo flasi alebo sa flasa dobre neutesni..

@lylyna mam dlhu kefu na flase, tak nou ich poriadne vyumyvam a este povyplachujem horucou vodou .

@rulik :) urcite to bola baza, recept je z minuleho roka, a sirup bol velmi dobrý. asi to skresluje fotka..
odyl
Dnes sa chystám na bazový sirup - vlani to bolo po 1.x a mal úspech. postup je rovkaký ako Tvoj, akurát som tam dávala aj kyselinu sorbovú. Kedže však píšete, že sirup vydrží aj rok, tak to tento rok vyskúšam bez konzervantu "na Prírodno".
odyl
Zaujíma ma aj sirup z lipy, to už však bude skôr ako liek.? Môže sa piť aj dlhšie?
radost
kvet bazy zbieram po daždi-za slnečna-mimo ciest..neoplachujem vodou...inú chémiu nepoužívam, okrem kyseliny citronovej..nikdy sa nepokazil..
určite nestačí =horúcu tekutinu= zliať do fliaš..treba p-r-e-v-a-r-e-n-ú ...!!! teda v bode varu -vypnem plyn-a dávam do fliaš-tie mám umyté..nesterilizujem ich..teda-takto som to robievala desaťročia-už sirupy nerobím-vyčiarkli sme ic z jedálnička..
nech sa všetkým podarí..!!
odyl
čo s tým keď sa mi sirup zamútil?
gabris
Zdravím, mám možno takú blbú otázku :) , musím skladovať sirup vo fľašiach s korkovou zátkou? Pretože som v zahraničí a bohužiaľ nemám k dispozícii iné ako fľaše na zavaranie.Boli by dobré aj tie?Vopred vďaka za odpoveď!
1x remsim
alena45
@gabris , nemusíš, ja skladujem vo fľašiach od kečupu, a od fliaš od malinoviek Rausch s kovovým uzáverom. Zbiera mi ich pani u nás v reštaurácii, inak by ich vyhodili. Dávam do nich aj rajčinovú šťavu a aj iné sirupy. U nás sa dáva do menších fliaš všetko.
4xixa
ja teda tiez nechcem rypat ale pre menej skusenych, rastlinka na prvej fotke urcite nie je baza. Aby sa niekto nepomylil.
kukulienka71
@4xixa (18.5.2016 22:38)

Ak dobre vidím, má všetky znaky kvetu bazy, aj keď tie fotky sú robené asi mobilom, dosť skresľujú. Baze podobné kvety má túžobník brestový (ten je liečivý) a chabzda (jedovatá), ale tá má strapce a nie okolík. Tu je päť lupienkov, päť tyčiniek, okolík. Hlavným poznávacím znakom je ale podľa mňa typická bazová vôňa, tú pozná snáď každý:-) našla som foto podobné, ako má @denisac
ppolty127
ja ho skladujem v klasických pohároch so zakrúcacím viečkom a krátko sterilizujem. potom sa vám na sto percent nepokazí a po otvorení ho prelejem do nejakej sirupovej fľašky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia