Bazový sirup

Autor receptu: denisac

Príroda nám toho ponúka veľmi veľa, tak prečo to nevyužiť. Práve je čas, kedy kvitne baza. Bazový sirup je veľmi chutný, a aj zdravý. Môže byť aj pekným darčekom pre priateľov či rodinu.

4,5 l
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. - Bazové kvety jemne opláchneme studenou vodou, tak aby sme nezmyli peľ. 2,5-3 l vody necháme zovrieť. Vsypeme kyselinu citrónovú a necháme vychladnúť.
  2. Kvety a na kolečká pokrájaný citrón prelejeme v mise úplne vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou, prekryjeme čistou utierkou a necháme 24 hodín lúhovať.
  3. Na druhý deň výluh precedíme cez cedník vyložený gázou do nerezového hrnca. Vsypeme cukor ( malo by ho byť toľko, koľko je tekutiny ). Za občasného miešania zahrejeme, až sa cukor docela rozpustí a z dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených vysterilizovaných fliaš, uzavrieme a dnom dohora necháme vychladnúť. Potom fľašu otočíme a uskladňujeme najlepšie na tmavom a chladnom mieste. Neotvorený sirup by mal vydržať až 365 dní, po otvorení skladujte v chladničke maximálne 2 týždne.