Bavorská hubová smotanová omáčka so žemlovou knedlou

archaa - fotkaarchaa, 8. mája 2012
Bavorská hubová smotanová omáčka so žemlovou knedlou
Foto: archaa
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

OMÁCKA:
1/2 l
3 PL
1-2 CL
1-2 ks
150 g
600 g, (sampinóny, kuriatka atd)
1 ks
2 PL
 trocha
 trocha
KNEDLA:
300 g
3 ks
1/4 l
 trocha
1/2 ks
1 CL




Postup

  1. 1

    Najprv zacneme knedlou. Pecivo nakrájame a spojíme v mise s vajíckami a mliekom. Pridáme muskátový oriesok a dôkladne rukou premiesime.

  2. 2

    Na troche masla speníme cibulku a vychladnutú pridáme spolu s nasekanou petrzlenovou vnatou do misy k pecivu. Osolíme, okoreníme, dobre premiesame a necháme odpocívat 20 minút.

  3. 3

    Na omácku si pripravíme do hrnca zeleninový vývar a pockáme kým zovrie. Zmensíme plamen na najslabsí a vlozíme susené huby, ktoré v nom necháme 20 minút varit, ale vývar uz neprivádzame do varu. Potom ten vývar scedíme (ale zachytíme si ho do hrnca) a huby odlozíme stranou. Ak máme väcsie kusy, môzme ich teraz pokrájat. Kukuricný skrob zmiesame s trochou studenej vody a dohladka vymiesame. Vlejeme do vývaru a vsetko niekolko minút povaríme. Pridáme bobkový list, strúhanú citrónovú kôru, smotanu a znova pár minút povaríme.

  4. 4

    Cerstvé huby a cibulu ocistíme a nakrájame. V panvici rozohrejeme olej, vlozíme huby a pri strednej teplote orestujeme do hneda. Pridáme cibulu a este spolu porestujeme. Umytú a nasekanú petrzlenovú vnat pridáme do panvice, osolíme, okoreníme a ochutíme este stipkou cayenského korenia. Obsah panvice pridáme do omácky spolu s predpripravenými susenými hubami a premiesame.

  5. 5

    Z masy na knedle vytvarujeme vlhkými rukami väcsie knedle, tie vlozíme do osolenej vriacej vody a na miernom ohni necháme pomaly varit asi 15-20 minút (voda uz nesmie viac vriet), az kým nevyplávajú na povrch.

    Bavorská hubová smotanová omáčka so žemlovou knedlou - obrázok 5
  6. 6

    Podávame spolu s omáckou.

    Bavorská hubová smotanová omáčka so žemlovou knedlou - obrázok 6

Diskusia k receptu

babura
Mňam, tak toto poznám. Vždy som to jedlo milovala. Ale myslela som si, že tam ide aj smotana šľahačková.
modrykamen
Asi mám nemecké korene, ale aj omáčku, aj knedle robím presne takto, hoci moji predkovia zahusťovali so zápražkou. A takéto knedle robím ku všetkým omáčkam, alebo mäsám. Kysnuté už nie.
pacik
Vyzerá to skvelo, ale akosi nemôžem objaviť, čo s tými ocedenými hríbami, idú naspäť do omáčky?
medovnicek
narobila si mi obrovské chute a dala dobrú inšpiráciu, že čo mám v najbližšom čase uvariť
peter64
huby zbožňujem ukladám do kk a vykášam okrem knedle na to si asi netrúfnem
archaa
Dakujem vsetkým za milé komentáre, sladkú smotanu na varenie môzete nahradit kludne aj slahackovou a pacik dik za upozornenie, susené huby sa uz dostali do omácky ;)prajem krásny vecer vsetkým!!
evanaaa
Dnes som robila hlivový paprikáš, len menej komplikovaným spôsobom, všetko v jednom hrnci, pokrájenú hlivu som podusila na cibuľke s červ. mletou paprikou,pridala huby, kúsok červenej kápie pokrájanej na drobné kocočky, ochutila korením, tekutým chilly, jednou kockou zeleninového bujónu - ty si dala vývar - a spravila smoanovú zátrepku zo smotany, večer vymiešanej ( kyslá + sladká) odstátej do rána pri izb. teplote. Nakoniec ešte dochutila, trochu osladila a okyselila.
francuzska1
ha ha, dnes som varila nieco co som nazvala hubova omacka s knedlou, a vidim, ze som vlastne ukuchtila Bavorsku hubovu smotanovu omáčku so žemlovou knedlou a ani som nevedela, na tvoj recept som narazila az teraz;-))) samozrejme, bol tam jemny rozdiel napr. na knedle som pouzila spaldovu muku;-))a do omacky som napr. nedavala citronovu koru... Na buduce skusim podla teba, mozno to bude este lepsie;-))) dik za inspiraciu
slavka2012
@Archaa , dnes som robila zemlove knedlicky podla tohto tvojho receptu a boli vynikajuce; urcite ich budem robit castejsie, vdaka za skvely recept;
pusta
éééjha, a toto mi ako mohlo uniknúť???
vynikajúci recept za 5*
modrenka
@Archaa - ďakujem za pripomenutie výborného domáceho receptu, na každé ročné obdobie. No ako píše aj @evanaaa - postup prípravy resp. spôsob varenia je naozaj zbytočne komplikovaný. Tiež rada venujem pozornosť detailom a drobným fintám pri varení, ale k chuti práve tejto skvelej hubovej omáčky ničím neprispeje ušpinenie 3 nádob. Uber hrnce, pridaj lásku :) S úctou k tvojmu času :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia