Bábovka zo šľahačky

janadelfi - fotkajanadelfi, 21. februára 2010
Bábovka zo šľahačky
Foto: janadelfi

Tento recept je v našej rodine už dlhé roky, máme ho od Tety Evy z Litvínova. Je to jednoduchý recept a za tie roky Zobraziť celý popisTento recept je v našej rodine už dlhé roky, máme ho od Tety Evy z Litvínova. Je to jednoduchý recept a za tie roky už obehol myslím v menších obmenách česko aj slovensko.... nenašla som ho na Vareche, takže dávam do pľacu..... Na obrázku je bábovka z dupľovanej dávky, hrozienka nedávam, lebo deti ich "vyďobávali" von - nemajú ich radi.

15-20
porcií
5-10 minút
príprava
45-55 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
3 ks
1 pohár/horčičák
2 poháre/horčičáky
1 ks
1 ks
2 PL
nastrúhaná
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Šľahačku (môže byť aj tesne okolo konca záruky) dáme do misky spolu z vajcami, cukrom, múkou, kypriacim práškom do pečiva a vanilínovým cukrom premiešame podľa potreby alebo ako kto chce pridá citrónovú kôru, rum. Celá zmes sa nemusí šľahať mixérom ani trepať ručne - stačí dobre premiešať...

  2. 2

    Do vymastenej a vysypanej (buď múkou, alebo strúhankou) formy nalejeme cesto. Ak chceme aj kakaovú časť tak jednu tretinu necháme v miske, vmiešame do nej kakao a nalejeme do formy na bielu časť. Ak chceme, môžeme pridať až teraz hrozienka.

  3. 3

    Vložíme do predohriatej rúry a pečieme približne 45-55 min. Skúsime špajdlou či je pečená ak sa nelepí máme hotovo.

Diskusia k receptu

janadelfi
Ak by niekto mal problém s tým horčičákom, tak do vrchu naplnený horčičák je 180ml. Nič sa nestane ak sa dá 2-voj decový pohár. Ja som si zo starej éry nechala dva originálne horčičáky snáď aj pre tento recept.....
1x ajanka
cistinka
na vysvetlenie: ten horčičák je pohár od totalitnej horčice, ak sa nemýlim...
Recept na túto bábovku mám aj ja....inú ani nepečiem. Dobre, že si to sem dala :-)
janadelfi
Kuchtičke.... Teta Eva býva na ul. Boženy Němcové blízko je pivnica "pod Kaštanem"... Ja som sa narodila v Mostě a bývala som v Lome u Mostu (za Litvínovom)..... ale to je už dávno..... ešte som bola kiči.....
peto74
Včera som upiekol túto výbornú bábovku, ale nabudúce skúsim namiesto hladkej múky použiť polohrubú. Nebola, podla mňa, dosť vzdušná (trochu zaliehala). Ale chuťovo bola výborná. Ďakujem za recept.
janadelfi
@praznula pôvodne som tam dala hladkú múku, aj som ju tak piekavala, ale @peto74 ma navnadil tou polohrubou múkou a mal pravdu - bola to zmena k dobrému - dobrá voľba.... následne som recept upravila, preto tam je teraz už polohrubá múka...... vidím že veľa komentárov zmizlo ja odpovedám kuchtičke, ale jej príspevok je niekde preč a moje poďakovanie Peťovi je tiež niekde vo hviezdách.....
wiwi
VýBORNA JA TIEž TAKú PEčIEM ,RECEPT MáM PO MAMKE,DOBRé,žE SI JU PRIPOMENULA,UPEčIEM EšTE DNES......
marchefka
dakujem za recept, takú super bábovku robievala moja svokra v Brne a vždy nám ju zabalila na cestu domov.Už nie je medzi nami a som ju nestihla oskúšať podľa nej, takže vdaka za rcp
sisuk
je to výborná bábovka! Až keď som ju dnes upiekla, som si spomenula, že moja maminka robievala takýto koláč. Navrch dala tvaroh zmiešaný s mliekom a trochou cukru, na to drobné ovocie(čučoriedky, jahody)...
brambora
ta slahacka sa tam vyleje len tak nevyslahana? chcela som ju prave robit, ale radsej som neskusala, aby som to nedokaslala. :( dakujem za odpoved.
janadelfi
@brambora tá šľahačka sa nešľahá, všetko sa dá do misy a spolu dobre premieša, ja to robím mixérom, namiesto šľahačky sa môže použiť aj pochúťková smotana. Prakticky na tom nemôžeš nič pokaziť. :-)
katka78
Veľmi chutná, šťavnatá bábovka. Ďakujem pekne za recept! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia