Slivkový koláč
Slivkový koláč

Babkin slivkový koláč a závin fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 20. augusta 2018

Pretože na vareche nikdy nie je slivkových koláčov prebytok :) Tento jednoduchý koláč je akýmsi maskotom môjho detstva, bol môj úplne najobľúbenejší a hľadiac Zobraziť celý popisPretože na vareche nikdy nie je slivkových koláčov prebytok :) Tento jednoduchý koláč je akýmsi maskotom môjho detstva, bol môj úplne najobľúbenejší a hľadiac späť aj moju babku ľutujem, lebo som si ho pýtala skoro každý deň :D Nie je zrovna esteticky najkrajší, ale chutí výborne a zo zvyšku cesta som ešte spravila závin, ktorý je tiež parádne šťavnatý :)

30
porcií
70 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
4 PL
1 bal.
1 ČL
300 ml
3 PL
Plnka:
1100 g
6 PL
2 1/2 ČL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zmiešame si všetky suché prísady.

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilejeme vlažné mlieko a olej, miesime približne 15 minút pokým sa cesto nezačne pekne oddeľovať od okrajov misky a od prstov. Misku vytrieme troškou oleja, tak isto aj vrch cesta, posypeme troškou múky, vrch zabalíme fóliou a utierkou a dáme na teplé miesto hodinu kysnúť.

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozpolíme a vykôstkujeme si slivky, zmiešame cukor a škoricu a v tejto zmesi jednotlivo obalíme každú polovicu slivky pred uložením na cesto.

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech si vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou. 2/3 cesta rozvaľkáme na tenko na plechu alebo roztlačíme rukami, poukladáme naň slivky a ešte trocha všetko posypeme škoricovým cukrom. Pečieme 35-40 minút.

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšok cesta si veľmi natenko rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom, naň poukladáme zvyšok sliviek, ktoré sme si nadrobno pokrájali. Posypeme zvyškom škoricového cukru a zrolujeme. Ukladáme do vysypanej zapekacej formy alebo na plech, potom závin prikryjeme utierkou aby nevyschol a necháme pokysnúť kým sa pečie koláč. Potom pečieme približne hodinu.

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá hotový koláč à la moja babka :D ako som spomínala, esteticky nie je veľmi atraktívny, ale chutí super :)

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť ♥

    Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
My tiež máme radi slivkové koláče. Niekedy aj "postraším" tvarohom. Máš ich krásne. Určite aj výborné. Si šikovnica.
zolik
Pekny recept, len ma zaujalo, ze slivky na kolac pokladas naopak ako ja. Ja ich davam reznou stranou nahor.
happybunny
@Olinecka @Haji @Motyka @Zolik @Mitzy ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre :)) ja tiež ovocie väčšinou dávam reznou stranou nahor a pridávam ešte mrveničku, pri tomto koláči som len chcela zachovať spôsob podľa babky :D :) a aj šťava sa lepšie po celom koláči rozplynie keď sú takto otočené
ywett
Recepty od babky sú vzácne, koláč sa ti krásne vydaril, tiež aj foto ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia