Babkin slivkový koláč a závin fotorecept
Foto: happybunny
Pretože na vareche nikdy nie je slivkových koláčov prebytok :) Tento jednoduchý koláč je akýmsi maskotom môjho detstva, bol môj úplne najobľúbenejší a hľadiac Zobraziť celý popisPretože na vareche nikdy nie je slivkových koláčov prebytok :) Tento jednoduchý koláč je akýmsi maskotom môjho detstva, bol môj úplne najobľúbenejší a hľadiac späť aj moju babku ľutujem, lebo som si ho pýtala skoro každý deň :D Nie je zrovna esteticky najkrajší, ale chutí výborne a zo zvyšku cesta som ešte spravila závin, ktorý je tiež parádne šťavnatý :)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmiešame si všetky suché prísady.
-
2
Prilejeme vlažné mlieko a olej, miesime približne 15 minút pokým sa cesto nezačne pekne oddeľovať od okrajov misky a od prstov. Misku vytrieme troškou oleja, tak isto aj vrch cesta, posypeme troškou múky, vrch zabalíme fóliou a utierkou a dáme na teplé miesto hodinu kysnúť.
-
3
Rozpolíme a vykôstkujeme si slivky, zmiešame cukor a škoricu a v tejto zmesi jednotlivo obalíme každú polovicu slivky pred uložením na cesto.
-
4
Plech si vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou. 2/3 cesta rozvaľkáme na tenko na plechu alebo roztlačíme rukami, poukladáme naň slivky a ešte trocha všetko posypeme škoricovým cukrom. Pečieme 35-40 minút.
-
5
Zvyšok cesta si veľmi natenko rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom, naň poukladáme zvyšok sliviek, ktoré sme si nadrobno pokrájali. Posypeme zvyškom škoricového cukru a zrolujeme. Ukladáme do vysypanej zapekacej formy alebo na plech, potom závin prikryjeme utierkou aby nevyschol a necháme pokysnúť kým sa pečie koláč. Potom pečieme približne hodinu.
-
6
Takto vyzerá hotový koláč à la moja babka :D ako som spomínala, esteticky nie je veľmi atraktívny, ale chutí super :)
-
7
Dobrú chuť ♥
Tiež dávam ovocie takto, vypuklou stranou hore