Slivkový koláč

Babkin slivkový koláč a závin (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Pretože na vareche nikdy nie je slivkových koláčov prebytok :) Tento jednoduchý koláč je akýmsi maskotom môjho detstva, bol môj úplne najobľúbenejší a hľadiac späť aj moju babku ľutujem, lebo som si ho pýtala skoro každý deň :D Nie je zrovna esteticky najkrajší, ale chutí výborne a zo zvyšku cesta som ešte spravila závin, ktorý je tiež parádne šťavnatý :)

30
porcií
70 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame si všetky suché prísady.
  2. Prilejeme vlažné mlieko a olej, miesime približne 15 minút pokým sa cesto nezačne pekne oddeľovať od okrajov misky a od prstov. Misku vytrieme troškou oleja, tak isto aj vrch cesta, posypeme troškou múky, vrch zabalíme fóliou a utierkou a dáme na teplé miesto hodinu kysnúť.
  3. Rozpolíme a vykôstkujeme si slivky, zmiešame cukor a škoricu a v tejto zmesi jednotlivo obalíme každú polovicu slivky pred uložením na cesto.
  4. Plech si vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou. 2/3 cesta rozvaľkáme na tenko na plechu alebo roztlačíme rukami, poukladáme naň slivky a ešte trocha všetko posypeme škoricovým cukrom. Pečieme 35-40 minút.
  5. Zvyšok cesta si veľmi natenko rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom, naň poukladáme zvyšok sliviek, ktoré sme si nadrobno pokrájali. Posypeme zvyškom škoricového cukru a zrolujeme. Ukladáme do vysypanej zapekacej formy alebo na plech, potom závin prikryjeme utierkou aby nevyschol a necháme pokysnúť kým sa pečie koláč. Potom pečieme približne hodinu.
  6. Takto vyzerá hotový koláč à la moja babka :D ako som spomínala, esteticky nie je veľmi atraktívny, ale chutí super :)
  7. Dobrú chuť ♥