Foto: lekorica
Tento recept mám od svojej maminky, robievala ho ako základ na všetky kysnuté koláče. Nedá mi nepodeliť sa oň.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na cesto potrebujeme: | |
1 kg |
|
360 g |
|
štipka |
|
3 ČL |
|
1/2 dcl |
|
1 ks |
|
2 dcl |
|
7 g |
|
1 ks |
|
na vymastenie plechu (alebo Hera) |
|
Na posýpku potrebujeme: | |
80 g |
|
6 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Múku, soľ, kryštálový cukor, olej, vajce, mlieko a droždie dobre vymiesime. Necháme podkysnúť cca 30 až 40 minút na teplom mieste.
- 2
Medzitým si oläpeme a pokrájame broskyne na asi 0,5 cm mesiačiky. V druhej mise si pripravíme posýpku. Maslo, strúhanku a cukor vymiešame rukou tak, aby sa nám zmes drobila.
- 3
Rúru si predhrejeme na 200 °C a kým sa nám zohreje, pripravíme dva okrúhle 28 cm pekáče. Tie si vymažeme Herou alebo maslom.
- 4
Vykysnuté cesto rovnomerne rozdelíme na pekáče a dreveným valčekom ich roztiahneme po celom plechu. Okraje potrieme olejom a na cesto poukladáme broskyne. Broskyne zasypeme polkou škoricového cukru (druhú polku si necháme na druhý pekáč) a posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 - 25 minút. Po upečení hneď vyberieme z pekáča a necháme vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, aj tak chutí. ;-)
@Klukodvody Tiež väčšinou pekávam zo špaldovej múky, alebo koláče bez múky. No rodinka ma ukecala a veru za dve hodinky bolo po obidvoch pekáčoch. :-)
Ďakujem a výborný bol. :-)
@Izabella929 ďakujem dievčatá. :-)
Krásne napísané. Aj patrične uchovávam. :-)
ďakujem krásne. :-) Keď som bola v Anglicku, tam som sa naučila používať strúhanku namiesto múky. A fakt je to chutnejšie, lebo strúhanka sa tak do chrumkava opečie. ;-)