Babičkin broskyňový koláč

lekorica - fotkalekorica, 10. mája 2016
Babičkin broskyňový koláč
Foto: lekorica

Tento recept mám od svojej maminky, robievala ho ako základ na všetky kysnuté koláče. Nedá mi nepodeliť sa oň.

16
porcií
50 minút
príprava
20 - 25 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto potrebujeme:
1 kg
360 g
štipka
3 ČL
1/2 dcl
1 ks
2 dcl
7 g
1 ks
na vymastenie plechu (alebo Hera)
Na posýpku potrebujeme:
80 g
6 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Múku, soľ, kryštálový cukor, olej, vajce, mlieko a droždie dobre vymiesime. Necháme podkysnúť cca 30 až 40 minút na teplom mieste.

  2. 2

    Medzitým si oläpeme a pokrájame broskyne na asi 0,5 cm mesiačiky. V druhej mise si pripravíme posýpku. Maslo, strúhanku a cukor vymiešame rukou tak, aby sa nám zmes drobila.

  3. 3

    Rúru si predhrejeme na 200 °C a kým sa nám zohreje, pripravíme dva okrúhle 28 cm pekáče. Tie si vymažeme Herou alebo maslom.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rovnomerne rozdelíme na pekáče a dreveným valčekom ich roztiahneme po celom plechu. Okraje potrieme olejom a na cesto poukladáme broskyne. Broskyne zasypeme polkou škoricového cukru (druhú polku si necháme na druhý pekáč) a posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 - 25 minút. Po upečení hneď vyberieme z pekáča a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

klukodvody
Nevím proč, ale už si kynuté těsto můžeme jen občas dopřát. Myslím zdravotně. Ale protože pro mně jsou recepty maminek a babiček prostě poklad, tak jsem si jej uložil a až nastane čas kdy to zase risknem, tak určitě vyzkoušíme už jen proto, že broskví máme dost. Hezký recept.5*
lekorica
@Dosa (10.5.2016 14:17)
Ďakujem, aj tak chutí. ;-)
@Klukodvody Tiež väčšinou pekávam zo špaldovej múky, alebo koláče bez múky. No rodinka ma ukecala a veru za dve hodinky bolo po obidvoch pekáčoch. :-)
kukulienka71
Nádherný koláčik aj s krásnou fotkou, si šikulka! Strúhanku som ešte do posýpky nedala, ani neviem prečo, je to skvelý nápad, guľky bežne sypem opraženou:-) 5*
lekorica
@Kukulienka71 (17.5.2016 11:09)
ďakujem krásne. :-) Keď som bola v Anglicku, tam som sa naučila používať strúhanku namiesto múky. A fakt je to chutnejšie, lebo strúhanka sa tak do chrumkava opečie. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia