Foto: tassiedevil
Jeden z klasických dezertov madarskej kuchyne...pokiaľ je dobre pripravený je to neodolateľná dobrota. Rozhodne nie pre tých na striktnej diéte. Recept pochádza z jednej Zobraziť celý popisJeden z klasických dezertov madarskej kuchyne...pokiaľ je dobre pripravený je to neodolateľná dobrota. Rozhodne nie pre tých na striktnej diéte. Recept pochádza z jednej starej kuchárskej knihy, takže si myslím bude možno najbližšie k tomu originálnemu.
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
2 ks |
|
40 g |
|
20 g čerstvé |
|
3 dcl vlažné |
|
5 g |
|
40 g (alebo maslo) |
|
Posýpka: | |
150 g mleté |
|
100 g |
|
(alebo citronová kôra na ochutenie) |
|
Kávový krém: | |
2 ks |
|
100 g |
|
1 bal. (alebo pravá vanilka) |
|
4 dl |
|
2 dl silná |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku. Všetky suroviny spolu zamiešame a dobre vymiesime. V polovici miesenia postupne pridávame masť. Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť
-
2
Vykysnuté cesto vyklopíme na drevenú dosku, prehneme a necháme 5- 10 min. odpočinúť. Cesto vytiahneme na hrúbku 1 cm potrieme roztopenou masťou alebo maslom a vykrajujeme kolieska o priemere 2-3 cm.
-
3
Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou a povykrajované cesto ukladáme tesne vedľa seba do formy. Ked sme vyložili celé dno formy, celé dobre posypeme orechovou posýpkou a takto postupne naplníme formu do 3/4. Prikryté necháme znovu nakysnúť asi 45 min. Pečieme na 190-200 stupňov 35-40 min pekne do červena.
-
4
Kým sa nám koláčik pečie, si pripravíme kávový krém a to tak, že vajcia zamiešame s cukrom, múkou zohriatým mliekom do ktorého sme pridali vanilkový cukor alebo pravú vanilku a nad parou metličkou miešane do zhustnutia. Nie na veľmi husté, to nie je puding...
-
5
vybratý z formy
-
6
P.S. Ked dielo bolo hotové, tak som prichytil pritom, že tým môžem nakrmiť malú armádu...:) ak sa odhodláte k pečeniu, tak doporučujem urobiť len pol dávky, aj tá postačí pre 6 osôb....taktiež môžete uvariť vanilkový krém...ja som postupoval podľa receptu. Servujeme vychladnuté a to tak, že jednotlivé diely pooddeľujeme , nekrájame, a polejeme ešte teplým krémom. Dobrú chuť.
:-)
Suzette, Cordon Bleu a podobne. Tiež ti pripadajú blbé? Veď je to jednoducho pôvodný názov v jazyku krajiny, kde recept vznikol.
*****
Recept sa mi páči, je taký netypický.
na koniec zamiešaš kávu... môžeš k tomu dať vanilkový, alebo karamelový, podľa chuti. Ja som robil kávový, ako to bolo v recepte...bolo to chutné. Vdaka za upozornenie, dúfam, že bude chutiť.)
Nasa mamicka tiey presne tak robila a piekla v babovke. Bolo to fantasticke.