Aranygaluska - Zlaté halušky fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 27. februára 2015

Jeden z klasických dezertov madarskej kuchyne...pokiaľ je dobre pripravený je to neodolateľná dobrota. Rozhodne nie pre tých na striktnej diéte. Recept pochádza z jednej Zobraziť celý popisJeden z klasických dezertov madarskej kuchyne...pokiaľ je dobre pripravený je to neodolateľná dobrota. Rozhodne nie pre tých na striktnej diéte. Recept pochádza z jednej starej kuchárskej knihy, takže si myslím bude možno najbližšie k tomu originálnemu.

Suroviny

Cesto:
500 g
2 ks
40 g
20 g čerstvé
3 dcl vlažné
5 g
40 g (alebo maslo)
Posýpka:
150 g mleté
100 g
 (alebo citronová kôra na ochutenie)
Kávový krém:
2 ks
100 g
1 bal. (alebo pravá vanilka)
4 dl
2 dl silná
1 ČL




Postup

  1. 1

    Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku. Všetky suroviny spolu zamiešame a dobre vymiesime. V polovici miesenia postupne pridávame masť. Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť

    Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na drevenú dosku, prehneme a necháme 5- 10 min. odpočinúť. Cesto vytiahneme na hrúbku 1 cm potrieme roztopenou masťou alebo maslom a vykrajujeme kolieska o priemere 2-3 cm.

    Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou a povykrajované cesto ukladáme tesne vedľa seba do formy. Ked sme vyložili celé dno formy, celé dobre posypeme orechovou posýpkou a takto postupne naplníme formu do 3/4. Prikryté necháme znovu nakysnúť asi 45 min. Pečieme na 190-200 stupňov 35-40 min pekne do červena.

    Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa nám koláčik pečie, si pripravíme kávový krém a to tak, že vajcia zamiešame s cukrom, múkou zohriatým mliekom do ktorého sme pridali vanilkový cukor alebo pravú vanilku a nad parou metličkou miešane do zhustnutia. Nie na veľmi husté, to nie je puding...

    Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vybratý z formy

    Aranygaluska - Zlaté halušky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    P.S. Ked dielo bolo hotové, tak som prichytil pritom, že tým môžem nakrmiť malú armádu...:) ak sa odhodláte k pečeniu, tak doporučujem urobiť len pol dávky, aj tá postačí pre 6 osôb....taktiež môžete uvariť vanilkový krém...ja som postupoval podľa receptu. Servujeme vychladnuté a to tak, že jednotlivé diely pooddeľujeme , nekrájame, a polejeme ešte teplým krémom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

jozka2
Je to veeelmi chutne jedlo.Jedla som ho tak,ze tie jednotlive galusky boli omastene roztopenym mslom obalene v orechoch a skladane vedla seba,potom sa krasne oddelovali.Kto nemoze kavu moze aj karamelovy ci vanilkovy krem ako pises.Az sa mi slinky zbiehaju a to hned za rana.5*
izabella929
@tassiedevil ,pekná práca, aj sa ti pekne vydarili.-) robievam ich tiež, len troška odlišne, ale v každom prípade je to niečo mňamózne.-)
sovka62
Poznám, naozaj výborné, tie halušky ukladám tak ako píše Jozka, omastené a obalené v orechoch. Keď ich vyberiem z formy, samé sa rozpadajú na jednotlivé kúsky. U nás najviac chutia s karamelovým krémom, ale vyskúšam aj tvoj kávový.
kukulienka71
veľmi lákavé, orechy a kávový krém, no nepovedz! určite ich urobím, dukátové buchtičky v sofistikovanejšej podobe. Máš plný počet pre pracnosť a pre mňa príťažlivú kombináciu chutí.
dara2112
Tak to musi byt bašta ukladam neviem nevidim v recepte na krem kolko muky v popise už muka spomenuta je
havino
no teda chlape, že kávový krém, taký som k buchtičkám nejedla, nevarila, Tvoje, po mojom dukátové buchtičky, miesim s maslom a ked ukladám na plech tak ja nevykrajujem, ale šulok, odkrojím, pogulkám a jednu stranu do masla, dalšia, ktorá sa ide prilepiť na prvú tiež do masla, vždy len jednu stranu a na plech, oddeluju sa samé, až celý vyplnený plech poprášim orechami a ide druhá vrstva, niekedy ani nevrstvím, ako ma napadne a kolko stravníkov bude. Doteraz len s vanikovým, ale kávový skúsim.
kakavo
Recept by to možno aj bol dobrý, ale celkový dojem mi przní ten blbý názov: ARANYGALUSKA. To ide o nejaký Zlaticin bicykel s galuskami? A čo to má spoločné s buchtičkami?
sovka62
A čo je na názve blbé? Arany je zlato, galuska (čítaj galuška) je haluška, takže v preklade zlaté halušky. A čo napríklad taký Beef Stroganoff, Crépes
Suzette, Cordon Bleu a podobne. Tiež ti pripadajú blbé? Veď je to jednoducho pôvodný názov v jazyku krajiny, kde recept vznikol.
waocipa
nič iné mi nie ostáva len sa skamarátiť s cestom ktoré obsahuje droždie zaslúženie 5*
evanaaa
Dávno som takéto niečo nejedla, ak vidím v recepte orechy a kávu (aj čokoládu), tak už sa mi slinky robia......a ten krém k tomu. Zaujímalo by ma, koľko vrstiev sa robí? @tasssiedevil , to bola len jedna, alebo sa dá aj na seba klásť? Ale asi ano, lebo aj @sovka spomína......
jerica
Krásna práca, dobrovolne sa priznávam, nikdy som nemala rada dukátové buchtičky, ale toto je pre mňa óbr krásna mafina , to maznanie s cestom je lákavé, a ty ho máš fakt krásne. Jedine by som nedala dve vajcia, skôr dva, alebo dve ? žĺtky ? , čo povieš ? :-) Výsledok "božský" .
tassiedevil
@Jerica , povediac pravdu, ani ja som nemal rát dukátové buchtičky, mne sa to zdalo byť trochu suché... aj ja som skôr myslel, že tie bielky vynechám, /aj v kréme/ lebo aj ja som myslel, že to cesto bude tuhšie, ale nie, bolo naozaj ako perinka. aj miesto masti som chcel dať maslo, ale som to spravil do bodky podľa receptu a vyšlo to super. Samozrejme môže sa s tým experimentovať...však vieš, niekedy malá zmena v recepte môže pokaziť celé dielo.....bolo toho hodne, tak sme to dojedali na druhý deň, aj bez krému ku kávičke, je to vlastne také vianočkové cesto doplnené orechmi. Vdaka za pochvalu:)
1x jerica
jerica
Keď mám pravdu povedať, dukátové buchtičky nemám rada od školských čias, a to je dobre dááááávno, za čias, ked som chodila do "základky", nepamätám si dôvod, len je to ako kód, nepustí a nepustí, zakódovaná nechuť, pritom matne si spomeniem, krém samá zrazená hrča, a buchtičky suché ako, to si domysli, sme dospelí tak vieš o čom to je. Tak ako máš recept na cesto, robievam ako ty, len nie celé vajcia, a masť to je neodmysliteľná súčasť výborného výsledku. S kysnutým cestom je radosť robiť, pre mňa je to, ako keď hladkáš niečo, čo miluješ :-) hahaha :-)
1x ababa
jerica
To je milé od teba , určite nie, ja som chodila na Českú v BA.
marienka44
@Tassiedevil , v postupe prípravy krému nie je ani zmienka o káve a pritom sa volá krém kávový. V rozpise surovín káva figuruje. Máme zvoliť ľubovoľný krem?
Recept sa mi páči, je taký netypický.
tassiedevil
@marienka44 ,správne si to vystihla, moja chyba...musím to opraviť:)
na koniec zamiešaš kávu... môžeš k tomu dať vanilkový, alebo karamelový, podľa chuti. Ja som robil kávový, ako to bolo v recepte...bolo to chutné. Vdaka za upozornenie, dúfam, že bude chutiť.)
ababa
piekla som v pekáčiku (vnútorný rozmer 18/30 cm/. Vyšli mi dve vrstvy. Vnučka s dcérou sa dobre bavili. Nevykrajovali, ale trhali. Na "trhance" :-) sme dali hrozienka a posypali časťou orechov. Preliali sme rozpustenou herou. Na vrchnej časti sme trhance pomastili a pováľali v orechovej posýpke. Krém sme nerobili. Pôvodne to malo byť na večeru, no polovicu sme zjedli hneď po obede. Pokiaľ máte čo i len trochu ekologické i ekonomické zmýšľanie NEROBTE Z POLOVIČNEJ DÁVKY. Prudko jedlé a pri našom spôsobe nezašpiníte dosku, válok a detičky i dospelí sa pobavia :-DDD
kukulienka71
robila som z polovičnej dávky, sme len dve doma s dcérkou, nevedela sa už dočkať voňavých koláčikov:-)) musím povedať, že fantasticky chutné s tým kávovým krémom, bol aj pre malú vanilkový krém. Vďaka orechom cesto chutí úplne inak ako dukátové buchtičky, je jemnučké, skôr mi pripomína piškótu. Mala som len sušené droždie, dala som za malú lyžičku a pekne vykyslo, po upečení bola forma 18cm úplne plná. Ja ich mám teda naozaj zlaté kvôli domácim vajíčkam. Krém som kvôli malej varila. Ďakujem za ďalší skvelý recept, @tassiedevil , dúfam, že sem čoskoro znovu zavítaš;-)









SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia